Gazete Vatan Logo

Kadınlar güçsüzdür, onları asla mutfağıma sokmam

Robyn Cooper 38 yaşında Avustralyalı bir şef. Profesyonel anlamda 12 yıldır aşçılık yapıyor. Kore ve Dubai’den sonra şimdi de İstanbul Les Ottomans Hotel’de çalışıyor

Cooper’ın mutfağına asla sokmayacağı şey ise oldukça ilginç: Kadınlar. Cooper, “Kadınlarla kolay iletişim kurmama rağmen onlarla çalışamam. Ben iyi bir aşçı olmak için çok fedakarlık ettim. Evlenmeye vaktim olmadı. Ama birçok kadın bu konuda güçsüz” diyor.

Robyn Cooper Türkiye’ye gelmeden önce Avustralya Canberra’da yaşayan ve zamanının çoğunu Hyatt Hotel Canberra’da geçiren bir şefmiş. Dubai’de Jumeriah Beach Otel’de ve Güney Kore’de Lotte Otel’de de şeflik yapan Robyn Cooper Les Ottomans açıldığında Türkiye’ye gelmiş. Buraya gelmeden önce birçok yabancı gibi İstanbul’un kebap şehri olduğunu düşünen Cooper, “Burada yiyecek olarak kebaptan başka bir şey yok herhalde” bile demiş. Bu düşüncesinin nedeni, Avustralya’da açılmış birçok kebapçı salonundan kaynaklanıyor.


Türkiye’nin mutfağı zengin olsa da dünyaya çok açılamamış durumdayız. Nasıl buldunuz bu konuda Türkiye’yi?
Türkiye bu konuda tam bir gelişme döneminde. İki yıldır buradayım ve iki yıl öncesi ve sonrasının farkını görebiliyorum. Coğrafi konumu nedeniyle Avrupa’ya yakın olmasından dolayı büyük bir etkilenme söz konusu. Türk mutfağının zenginliklerini buraya geldiğimde gördüm, ama anlayamadığım bir nedenden ötürü sadece kebap pazarlanıyor.


Sizin lezzet anlayışınız nedir?
Benim yemeklerim herkesin ağız tadına uyar. Net konuşuyorum çünkü birbiriyle alakası olmayan ülkelerin insanlarına yemek yaptım ve hiçbir sorun yaşamadım. Size ters gelebilir ama ben baharat kullanmaktan hoşlanmam. Çünkü baharatları birbirine karıştırmanın ağız tadını bozduğunu düşünüyorum. Benim mutfağım uluslararası ama Fransız ve Asya mutfağını özel olarak seviyorum.


Vazgeçemediğiniz yemek çeşitleri var mı?
Türk mutfağının meze anlayışını seviyorum. Bu bilmediğim bir dünya idi ve öğrendikçe çok mutlu oldum. Türk mutfağının çok zengin olduğunu düşünmeme yol açan şeyler ise mezeleridir. Acılı ezme ve rakı vazgeçilmezim! Dünya mutfağında ise, Thai yemeklerini yemeyi ve pişirmeyi seviyorum.


Füzyon mutfağı hakkında yeterince bilgimiz var mı?

Gittiğim restoranlarda füzyon mutfağı hakkında her geçen gün bilgi sahibi olduklarını biliyorum. Yeniliğe açık sektör çalışanlarının olması bu işi kolaylaştırıyor. Mesela Avustralya’da her gün füzyon mutfağını kullanıyoruz. Çok uluslu ülkeler bunu yapmak zorunda.


Yemek konusunda dünya trendleri ne durumda?
Artık trendlerin bir karışımı var. Yani her şey var, bilinmeyen her şeyi ortaya çıkarmak moda. Ama artık değişmeyen tek kural en taze malzeme!


Mutfağıma asla sokmam dediğiniz bir şey var mı?
Asla kadın sokmam. Ben kadınlarla kolaylıkla çalışamam. İletişim kuramadığımdan değil, kadınların güçsüz olduğunu düşündüğümden dolayı.


Siz de kadınsınız, bu çok acımasız bir düşünce değil mi?

Kendi dayanma gücümün ne kadar olduğunu biliyorum. Başka bir kadınla çalışacaksam, benim kadar dayanıklı olup olmadığını kestirmeye çalışıyorum. Ayrıca bir kadının mutfakta olması diğer erkek çalışanların verimini düşürebilir. Tabii ki kadınlar bu mesleği yapabilir ama çok çalışmak ve çok şeyden feragat etmek şart.


Siz mutfakta nasıl bir kadınsınız?
Normalde klasik aşçı tanımı sert mizaçlıdır. Ama ben gayet neşeli, güler yüzlü ve yumuşak bir şefim. Çalışanlarımla birlikte hareket etmeyi severim, onlara yeni şeyler öğretirim. Neticede bu iş böyle öğrenilir. Ama yüzlerce kişiye aynı anda yemek servis etmemiz gerektiğinde, bunu dört dörtlük yapılabilmesi için sert davrandığım da olur. Her şeyin yerini ve ayarını bilirim. Sonra çalışanlarımın gönlünü almasını da...


Şefseniz evliliği unutun!


Les Ottomans’da ziyaretçilerinize ne pişiriyorsunuz?

İki yılda Türklerin damak tadını öğrendim diyebilirim. Türkler de yeniliğe çok açık. Burada en fazla tutulan ve başka bir yerde yapıldığı düşünülmeyen “sığır yanağı” yemeğim çok seviliyor. Benim kadar iyi yapan da yoktur sanırım. (gülüyor)


Paris Hilton otelinize geldiğinde, menünüzde neler vardı?
Organik ürünler ağırlıklı olmak üzere deniz mahsullerini tercih etti. Yemek konusunda büyük övgüler aldık.


38 yaşındasınız ama hiç evlenmediniz, neden?
Oradan oraya seyahat etmekten ve yeni şeyler öğrenme arzusundan evlenmeye fırsat bulamadım.


İnandırıcı gelmedi?
Hakikaten öyle! Eğer önemli bir restoranın şefiyseniz ve kadınsanız evliliği unutun. Hiç de kolay bir iş değil. Bir kere eve gittiğiniz saat gecenin yarısı ve sabahın erken saatlerinde evden çıkıyorsunuz. Avustralya’da kadın aşçı buraya göre daha çok, ancak benim kadar başarılı aşçı bir elin parmaklarını geçmez.


Aşçıların erkek olmasının nedeni bu mudur?
Erkek aşçılar işlerinde çok başarılıdır. Bu işte kadınlardan çok daha ön plana çıkmışlar. Bunun nedeni uzun mesai saatlerini bu işe verebiliyor olmaları. Eğer ben evlenmiş olsaydım bu kadar başarılı bir aşçı olamazdım.


Peki... “Erkeğin kalbine giden yok midesinden geçer” sözüne inanır mısınız?
Evet, fazlasıyla inanırım. Erkekler yemek yemeyi sever. Lezzetli yemekler onları mest eder ama sadece yemeğe güvenmemek lazım.


Siz lezzetli yemekler yapma kabiliyetinizi bir erkeği tavlamak için kullandınız mı?

Evet, yaptım. Çok beğendiğim bir erkek için akşam yemeğinden sonra sufle yapmak istedim. Ancak o kadar heyecanlıydım ki sufle ilk defa kabarmadı. İnanamadım! Eğer mutfakta görmemiş olsaydı sufleyi yok edip fırının bozulduğunu söyleyecektim, ama maalesef gördü.


Evde yemek yapmayı sever misiniz?
Hayır, hiç sevmem. Zaten eve gidiş saatim çok geç, o saatten sonra yemek elbette yapılmaz... Evde vakit geçirdiğim zamanlarda da yemek yapmak istemiyorum. Birileri yapıp önüme getirsin istiyorum. Eve arkadaşlarım geldiğinde mutfakta birileriyle yemek hazrılamaktan mutlu oluyorum ama evde kural şudur: En kolay yemek yapılacak... Çünkü uzun saatlerimi mutfakta geçirmek istemiyorum.


Baharat kullanmıyor
Robyn Cooper, yemeklerinde baharat kullanmaktan hoşlanmıyor. Şef, yemeklerinin herkesin ağız tadına uyduğunu söylüyor.


Cream Brule Trio

Malzemeler:
n 6 adet yumurta sarısı
n 60 gr. toz şeker
n 500 gr. sıvı krema
n 1 adet vanilya çubuğu
n 40 gr. bitter kuvertür
n 1 yemek kaşığı baileys
n1/2 çay kaşığı toz zencefil
n 4 adet doğranmış çilek
n 40 gr. beyaz kuvertür
n 30 gr. passion fruit

Yapılışı: Yumurta sarısı ile toz şeker bir kapta çırpılır. Ayrı bir kapta krema ile vanilya çubuğu ısıtılır ve yumurta sarısına ilave edilir. Kısık ateşte karıştırılıp kaynayınca ocaktan alınır. Üç ayrı kaba eşit olarak paylaştırılır. Birinci kaba zencefil eklenip kaseye boşaltıldıktan sonra üzerine doğranmış çilek taneleri serpilir. İkinciye beyaz çikolata ve passion fruit eklenip karıştırılır. Üçüncü kaba bitter kuvertür ve baileys konup karıştırılır ve kaseye konur. Kaseye konan karışım soğuduktan sonra üzerine esmer şeker atılıp torch şekerler karamelize yapılır.



Haberin Devamı