Gazete Vatan Logo

İşte o konuşma!

Söz konusu görüşmelerin kayıt altına alınmasından altı ay sonra Rıza Çiftçi görevden alındı. Bunun üzerine İhale Komisyonu üyesi İbrahim Selçuk ile onunla çalışan Hasan Turgay Günay, bazı şirketler adına BOTAŞ’la çalışan Selçuk grubundan Mehmet Sezgin ve Selçuk’un yakın adamı Seydi Çevik bir toplantı yaptı. Bu toplantıda Çiftçi’nin BOTAŞ’taki karşıt ekip tarafından kadınlarla görüntüsünün çekildiği bu nedenle görevden alındığı gündeme geldi.
Seks rüşvetine ilişkin kaset ve görüntüler olduğu tartışması çıkınca Rıza Çiftçi, Selçuk ekibinden durumu öğrenmelerini istedi. Bu araştırma sırasında çete ile çalışan bir başka isim olan Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve BOTAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Aksoy’un da görüntüleri bulunduğu anlaşıldı. Aksoy’un durumundan Enerji Bakanı Hilmi Güler’in haberdar olduğu, bu nedenle Aksoy’a “gözdağı vereceği” kayıtlara yansıdı.
Selçuk kanadı görüntüleri araştırırken, görüntülerin alınmasından sorumlu tuttukları karşık gruptaki BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Şakir Arıkan ve BOTAŞ Personel Daire Başkanı'nı izlemeye aldıkları da telefon kayıtlarına girdi. Selçuk kanadının, BOTAŞ’taki makamında intihar eden Başmüfettiş Mehmet Metin Özbalcı’ya da Arıkan ve ekibi tarafından “aynı tezgahın kurulduğu” iddiası da kayıtlarda şöyle yer aldı:

‘Müfettişe tezgah kurmuşlar’ 6 Aralık 2006 (12.24)

Seydi ÇEVİK (Selçuk ile birlikte çalışan RTÜK uzmanı): Herhangi bi kayıt herhangi bi kaset söz konusu değil ya rahat ol. Fotoğraf ihtimali de yüzde 10, onu da bugün öğrenecem, Şakir’le (Arıkan) personel daire başkanının tezgahı abi...
Rıza ÇİFTÇİ: Hee.
Seydi: Bu verdiğim bilgi net.
Rıza: He.
Seydi: Tamam mı abicim yani fotoğraf olma ihtimali yüzde 10 ama kasetti şuydu buydu vesaire öyle bişey söz konusu değil.
Rıza: Tamam.
Seydi: O intihar eden (Özbalcı) yok mu?
Rıza: Evet.
Seydi: Onla ilgili de böyle bi tezgah hazırlamışlar, o gün olayda da o tartışılmış abi.
Rıza: O gün olayda o mu tartışılmış?
Seydi: Bi gün önceden gidip tartışmışlar bunlar.
Rıza: Evet biliyorum başka şeyler vardı küfürleşmeler filan vardı.
Seydi: He yani onla ilgili de böyle işte senin iş hakkını fes ederiz şöyle olur böyle olur elimizde belgeler var bilgiler var cart curt.
Rıza: Evet evet öyle.
Seydi: Bu zaten 10 gündür bende o Abuz (Abuzer Aydın) var ya, bu Şakir ve ekibini takip ettiriyordum ona mesai dışında felan.
Rıza: Kimi?
Seydi: Şakir ve ekibini Şakir’in.
Rıza: Abu, Abuzere.
Seydi: He Abuzer bi de onun burda Jandarmada bi Yüzbaşı var.
Rıza: Tamam.
Seydi: Beraber koordineli olarak takip ediyolardı, 10 gündür bi hareketlilik var diyolardı geçende. Onların bi tezgahı abi bu. Bu bilgi net.
Rıza: Tamam.
Seydi: Tamam. Sen rahat ol yani kaset diye bişey asla söz konusu değil, elimde fotoğrafın olup olmadığını da bugün öğrenecem sana.

‘Otelden kare var bakan gözdağı verecek’ (18.35)

Seydi: Dur ben sana anlatıyorum şimdi, senin sadece asansörün önünde beklerken cep telefonuyla çekilmiş bi fotoğrafın var o da belli belirsiz. Onun ötesinde hiçbişey yok aynı tezgahı, Bekir’e (Aksoy) de hazırlamışlar, Tunalı’da bi otel var, Tunalı Hilmi Caddesi var ya.
Rıza: Evet.
Seydi: Ordan çanka ordan çıkarken gene onun da cep telefonuyla bi bayanla bi fotoğrafı çekilmiş onu da haftaya bakan çağırıp ona da öyle bi göz dağı verecek.
Rıza: Hee.
Seydi: Seninkini o dallamalar tezgahlamış işte. Tunalı’daki bilmem ne otelinde şimdi oraya gidiyom onun bilgilerini alacam.
Rıza: Peki fotoğrafı çeken kim?
Seydi: Ya işte daireden o senin dallama gördüğün herif var ya.
Rıza: Evet.
Seydi: O var hiç öyle MİT’i şuyu muyu cartı zırtı hiçbişey yok. Belli belirsiz, bi sorun yok. Sennen de yarın bulaşalım bi taktik geliştirek.
Rıza: Tamam olur.
Seydi: Hem onnan görüşürken de tamam mı abi.
Rıza: Tamam.
Seydi: Hem altdan da almıyacaksın, şimdi Bekir’in (Aksoy) haberi yok, Bekir’e de haftaya yapacaklar aynı tezgahı.
Rıza: Hıı.
Seydi: Şimdi ben de otele gidiyom bakıyım ne olmuş ne bitmiş.
Rıza: Tamam peki.
Seydi: Olay böyle sen rahat ol.

Çankaya’dan kararname döndürüldü iddiası

BOTAŞ’taki gruplar arasındaki çatışma atamalar konusunda da kayıtlara yansıdı. Mevcut Genel Müdür, dönemin Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Saltuk Düzyol’un kararnamesinin, Selçuk çetesinin de çabasıyla 2006 yılında Çankaya Köşkü’nden döndüğü iddiası kayıtlarda yer aldı. Selçuk ekibinin; Bekir Aksoy’un Genel Müdür olması, Rıza Çiftçi’nin görevinde kalması, BOTAŞ’tan Ethem Tozlu ve Hasan Turgay Günay’ın görevde kalmaları ve yükselmeleri için aralarında Bakan Hilmi Güler’in danışmanı Musa Günaydın’ın da bulunduğu bazı kişiler kanalıyla baskı yaptırdığı, Düzyol’un ise Çiftçi ile çalışamayacağını “Ya onu ya beni görevden alın” diyerek Bakan Güler’e ilettiği kayıtlara girdi.

Haberin Devamı