Gazete Vatan Logo

İşte devletin kriptolu telefonu

Hazırlayan: Banu DURAN
Kaynak: TÜBİTAK

Başbakan Erdoğan ve oğlu arasında geçtiği iddia edilen konuşmaların internete sızması gözleri kriptolu telefonlara çevirdi. İşte, TÜBİTAK’ın ürettiği Milcep-K2’nin bilinmeyenleri...

Şifreleme için üç sistem

Normal bir telefonda tek işlemci kart varken. Kriptolu telefonlarda şifreleme ve şifre çözmek için 3 elektronik işlemci ve 3 GSM hattı var.

Nasıl dinlenebilir?

Algoritmaların tamamı yüklenir ve hedef telefonun bağlandığı baz istasyonuna girilirse konuşmalar dinlenir.

30 saniyelik protokol

Kriptolu telefonda karşı taraf telefonu açtığında, görüşmeye başlamanız için 30 saniye kadar beklemeniz gerekiyor. Bu sırada iki telefon şifrelemenin nasıl olacağına dair el sıkışıyor. Sonrasında “Görüşme başladı” uyarısı ile kriptolu konuşma başlıyor.

Metal zırhlı

Telefon metal zırh içine yerleştiriliyor. Amaç dışarıya elektromanyetik yayını engellemek.

İki farklı arama modu

Şifreli olarak aramak için. Önce ekrana numarayı yazıyorsunuz. Sonra üzerinde anahtar resmi olan ve şifreli aramayı başlatacak tuşa basıyorsunuz.

Şifreni gir alo de...

O zaman telefon sizden kullanıcı şifrenizi istiyor. Şifreyi girdikten sonra arama gerçekleştiriliyor. Karşı taraf ise ekranda; “güvenli arama” diye bir şey görüyor ve “yes” tuşuna basıyor.

256 bit

Kriptolu telefonlar veriyi (ses-data-mesaj) AES 256 bit algoritmasıyla şifreliyor.

Boyu 13 cm.

Boyu 13 cm, eni ise 5.5 cm. Yandan bakıldığında kalınlığı ise 2.5 cm.

6 bin TL

Kriptolu telefonla normal arama yapılacağında karşı tarafın telefonunun kriptolu olması gerekmiyor. Telefonların fiyatı ise piyasadaki pahalı bir cep telefonun 2-3 katı.

Çalınmaya karşı güvenli

Telefonun çalınırsa korkmaya gerek yok. Çünkü, bu telefon tanımlanmamış sim kartlarla çalışmıyor.

Ev tipi kriptolu telefon

Ev tipi sabit kriptolu telefolar aracılığıyla da hem normal hem de kriptolu konuşmalar yapmak mümkün. Ev tipi telefonlar 2 bin liraya satılıyor.

Her telefon kriptolu olabilir

Akıllı telefonunuza 99 dolara satılan ‘Silent Circle’ adlı app’i indirince kriptolu konuşma yapabilirsiniz.

Eskiden kriptolu görüşmeler nasıldı?

Eskiden kriptolu masa telefonu kullanıyordu. Devlet adamı bir yerden bir yere giderken beraberinde kriptolu bir masa telefonu taşınıyordu. Gidilen yerde herhangi bir telefon hattı bulunup, ona bağlanıp oradan kriptolu haberleşiliyordu.

Haberin Devamı