Gazete Vatan Logo

Horlayan hastalarıma köylüler gibi yaşayıp beslenmelerini öneriyorum

Birçok ülkede kulak-burun-boğaz ameliyatlarında “Önerci yöntemi” kullanılıyor...

Prof. Dr. Metin Önerci, yolda gezerken bile burunlara bakacak kadar mesleğine aşık. Yakalandığında ise utandığını gülerek itiraf ediyor... Zor ameliyatların altından ustalıkla kalkıyor, horlayanı uyku apnesi olanı gözünden tanıyor. İngilizce üçüncü kitabı yolda... Hacettepe Üniversitesi’nin efsane profesörü, ‘Dr. House’u, Prof. Dr. Metin Önerci ile konuştuk.

Sevdiğiniz hangisi; kulak, burun, boğaz?

Burun. Çünkü burun yüze anlamını veren organdır. Duyu organları içinde en gelişkinlerinden biridir. Kutsal kitaplarda sözü edilir. Estetik ameliyatta da esas olan yüze baktığınız zaman burnu fark edersiniz. Fark etmiyorsanız ameliyat iyi geçmiş, burun güzel olmuş demektir. Güzel bile olsa ilk bakışta sadece burnu görüyorsanız anormallik vardır. Çünkü yüz bir bütündür. En zor tedavi edilen kısım burundur.

Burun estetiğinde trend değişti mi?

1950’li yıllarda ABD’de burun ucunu çok çıkartmak modaydı. Sivri ve toparlanmış buruna ‘Goldman tipi’ denirdi. Güzel bir burun değil ama... Yüz aslında ideal ölçülerde yaratılmıştır. Altın ölçüyü artık herkes biliyor. Her bölüm üçte birdir. Hekimler ölçüyü ayarlarlar. En güzel estetik ameliyat yüze giden ameliyattır. Yoksa bakıyorsunuz burun çok güzel ameliyat olmuş ama bir eğretilik var. Çünkü yüze gitmemiş. Burada önemli olan kaş-burun çizgisine dikkat etmektir.

Geçenlerde biriyle konuşurken çok rahatsız oldum. Çünkü kaş-burun çizgisi tutmuyor. Burnu çok daralttığınız veya geniş bıraktığınız zaman bu çizgi devamlılık göstermez, rahatsız eder. Ayrıca her ırkın farklı burun yapısı var.

Türklerin burnu için fazla kemerli derler?

Hayır. Türk burnu çok daha karışık. Türkiye kadar çeşitli burunun olduğu bir ülke yok. Örneğin Uzak Doğu’nun, Norveçlilerin burnu bellidir. Arabistan bölgesinde daha yuvarlaktır, Batı’ya gittikçe sivrilir. Türkiye’de her tip burun vardır. Çünkü herkes birbirine karışmış.

Bir tek heykeltıraşları kıskanıyorum, yaptıkları yüzyıllarca kalıyor, bizim yaptıklarımız yok oluyor

Siz memnun musunuz bu coğrafi karışıklıktan?

Bu bir sanat ve ben keyif alarak yapıyorum. Yaptığınız her güzel burun sizi mutlu eder. Bir tek heykeltıraşları kıskanıyorum: Biz burun yapıyoruz, büyük emek veriyoruz, mükemmel oluyor. Ama bir hayat boyu. İnsanoğlu ölüyor ve bizim burun yok oluyor. Ama heykeltıraş yaptı mı yüzyıllarca kalıyor.

Size ısrar ediyorlar mı “burnum kalkık olsun” diye?

Oluyor. Eline alıyor bir dergiyi ‘Bilmem kimin burnu’ diye geliyor. Estetik yaptıracak kişinin önce kişiliği gelişmeli. Bir de 40 yaş üzerinde erkeklere dikkat etmek gerekli. Eşlerinin iznini almak lazım. Çünkü

40 yaş sendromuna girip estetik yaptırdıklarında eşleri kıskanıp kriz çıkarabiliyor. O yüzden kadınlardan eşlerine izin çıkmazsa ameliyat yapmam.

Erkeklerin burun estetiğine ilgisi nasıl?

Çok. En az kadınlar kadar. Erkeklerin burunlarını daha doğal yapıyoruz. Anlaşılmıyor desek yeridir.

Burun estetiğinde 2010 trendi nedir?

Burun ucunu kaldırmayı sevmiyoruz. Bunun dışında eskiden burun sırtı oyulurdu. Ama bugün daha doğal burunlar tercih ediliyor. Yani burun sırtı hafif eğilimli olacak. Günümüzdeki trend ise normal ve doğal görünen bir burun. ‘Güzel burun istiyorum ama nefesi feda edeceğim’ diye bir şey de olmaz. Güzel burun düzgün nefes almayla beraber olmalı. Burun ameliyatlarının geçmişi 100 - 150 yıldır. Ameliyatlar şimdi daha sofistike, felsefesi gelişti. Burun ameliyatlarında amaç normalliği tekrar inşa etmektir. Burun ameliyatları en fazla başarısızlık gösteren, en fazla komplikasyon yaratan ameliyatlardır. En basitinden birçok insan burun ameliyatı olur ama burnu açılmaz.

Çöken burunları düzeltiyorum ama hastanın da büyük psikolojik sıkıntıları oluyor.


Burnu tıkalı futbolcu olmaz, burnu düzelen futbolcunun performansı iki katına çıkar, daha çok koşar


Sporcuların nefes meselesiyle devam edelim...

Spor hayatında en önemli şey burnunun açık olmasıdır. Burnu tıkalı biri spor hayatında çok başarılı olamaz. Sporcular mutlaka burun kontrolünden geçirilmeli ve tıkalıysa düzeltmeli. Düzelme sağlandığında performansları en az iki kat artıyor. Sporcu koşunca burnu açıldığı için bunu normal sanıyor. Benim ameliyat ettiğim profesyonel futbolcular var. Performansları ameliyat sonrası çok artmıştır. Nasıl matematik yapmayı bilemeyen bilim adamı olamazsa, burnu tıkalı insandan da sporcu olmaz. Kondisyonu düşer. Maça çıkarken burun açıcılar takıyorlar, o bantlar sorunu çözmez.

Futbolcularda yaygın mı?

Çok fazla. Hatta küçüklükten beri oynadıkları ve darbe aldıkları için en çok onlarda görülür. İlginç bir anımı anlatayım: Ünlü bir kulüp yüksek paralarla iyi oynayan bir futbolcuyu transfer etmişti. Ama futbolcu büyük kulübe gidince hiç performans gösteremedi. Bunun üzerine başka takıma kiraladılar. Kiralandığı takımda yine harikalar yarattı. Ondan sonra takımı ‘İyi oynuyor’ diye tekrar aldı. Ama takımına dönünce yine performansı düştü. En sonunda bana geldi. Ve alerjisi olduğunu ortaya çıkardık. Çok fazla mantar, miteların olduğu yerde alerjiden dolayı burnu tıkanıyor ve koşamıyor, akciğerler spazma giriyordu. Bunların olmadığı şehirde çok iyi oynarken ünlü takımın şehrinde performansı düşüyordu. Alerji testlerinin mutlaka yapılması gerekiyor.

O futbolcuya ne oldu?

30’unu geçti, antrenörlük yapıyor. Unutmamak gerekiyor hava yolu bir bütündür ve birlikte tedavi olur.

Bebekleri biberonla beslerken yatırmayın

Çocuklarda en sık işitme sorunu yaratan hastalıklar kulakta sıvı birikmesidir. İki nedeni var: Geniz eti ve burun tıkanıklığı. Burnu tıkalı olan çocuğun genizdeki salgıları orta kulağa gider. Tedavi edildikten sonra kendiliğinden düzelir. Ayrıca bebekleri yatarak biberonla beslemek yanlış. Küçük çocuklarda östaki tüpü dediğimiz orta kulakla genzi birleştiren boru kısadır. Yatarak biberonla veya emzirildiğinde hepsi orta kulağa gider. Oturarak ve 45 derecelik bir açıyla beslenmeli.

Geniz eti alınmazsa ablak surat olur

Geniz eti zamanında alınmazsa yüzde şekil bozukluğuna neden olur. Ablak yüzlü çocuklar oluşturur. Üst dudakları kısa, elmacık kemikleri çıkıntılıdır. Halktaki yanlış inanışa rağmen geniz eti ameliyatlarında en iyi yaş 3’tür. Çünkü sonrasında yapılırsa yüz bozuklukları olur ki geri dönüşü yoktur. Çocuk devamlı ağzı açık uyuyor ve horluyorsa ailenin dikkatli olması lazım. Bazen de küçük olur ama mikrop yuvasıdır, devamlı orta kulağa iltihap atar. O zaman da almak gerekir.

Orta Doğu’ya öğretiyor

Prof. Dr. Metin Önerci, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı’nda görev yapıyor. Dünya Rinoloji Derneği’nin Genel Sekreter Yardımcısı olan Önerci’nin İngilizce basılmış iki kitabı, 250’nin üzerinde yayını ve yine İngilizce bölüm yazdığı çok sayıda kitap bulunuyor. Bugün bazı ameliyatlarda ‘Önerci yöntemi’ kullanıyor ve her yıl ABD’den Orta Doğu’ya çok sayıda uzmana estetikle ilgili konferanslar veriyor.

Siyasetçilerden horlayan çok hastam var

Horlama günümüzde en çok sıkıntı çektiğimiz konu. Horlama size değil yanınızdakine zarar veriyor. Horlama yüzünden işlenen cinayetler var. İlk cinayet 1901 yılında bir otel odasında işlenmiştir. Anadolu, horlamanın çok olduğu bir yer. Kilo çok büyük etken. Horlayan hastalarıma “Eski köylüler nasıl yaşıyorsa öyle yaşayın” diyorum. Kırsal kesimde insanlar tam ekmek yerlerdi. Tam ekmek, arpa, yulaf sağlıklıdır. Sonra alkol... Alkol adale gevşettiği için horlamaya neden oluyor. Siyasetçi çok hastam var ama isim veremem. Ben horlayanı görünüşünden hemen ayırt ederim. Horlayan siyasetçi hastalarım var ama bir sürü horlayan gazeteci de var. Siyasiler çok horlar çünkü çok çalışıyorlar. 18 saat çalışanları bile biliyorum.

Uyku apnesi mutsuzluk kaynağı

Apne, yani solunumun durması önemsediğimiz konulardan... Solunum durduğu zaman kandaki oksijen miktarı çok düşüyor. Ağır apneye girerse kalp krizi geçirme riski diğer insanlara göre 10 kat fazla. Çünkü kalpteki oksijen azalıyor ve enfarktüs yapıyor. Ağır vasıta şoförlerinde uyku apnesi yaygın. Apneliler yorgun kalkar. Sabahları barut fıçısı gibi sinirli ve huysuzdur. Devamlı oturur, iş yapmaz. Uyku halindedir, yorgun, mutsuzdur. Beynine oksijen gitmediği için dinlenemez. Derin uykuya dalamaz. İştahları açıktır ve hızlı yerler. Ancak artık testlerimiz var. Tespit edip sorunu rahatlıkla çözebiliyoruz.






Haberin Devamı