Gazete Vatan Logo

Hitchcock’un hayatının perde arkası

Hitchcock

(Seven Psychopaths)
Y: Sacha Gervasi O: Anthony Hopkins, Helen Mirren, Scarlett Johansson, Danny Huston Yapım: 2012 ABD

Sinema tarihinin en önemli ve en merak edilen isimlerinden Alfred Hitchcock’un 1963 yapımı ‘’Kuşlar’’ filminin yapım sürecini anlatan “The Girl’’ filmi kısa bir süre önce vizyondaydı ve oldukça beğenilmişti. Bu hafta ise yönetmenin ve karısının aşk hikayesi 1950’lerin sonunda, Psycho (Sapık)’nun hazırlık ve çekim sürecinde ‘’Hitchcock’’ filmi ile izleyici karşısında. ‘’Hitchcock’’ muhteşem oyuncu kadrosu ile sinemaseverlerin favorisi olacak gibi. Filmde yönetmen Hitchcock, kariyerinin zirvesinde ve artık emekli olması beklenirken herkesin karşı çıkmasına rağmen bir seri katili anlatan roman Psycho’nun uyarlamasını çekmeye karar verir.
Filmi hem finanse eden hem de çeken Hitchcock, tuhaf alışkanlıkları, zor yanları ve oyuncuları ile olan obsesif takıntıları yüzünden karısı Alma’yı çok bunaltmıştır.
Artık yaşlandığına inanan Hitchcock’un Alma’yı kendinden iyice uzaklaştırması ve başrol oyuncusu Leigh ile flört etmesi bardağı taşıran son damla olur.
Kalbi kırılan Alma, kendince bir kaçış olarak arkadaşı ile deniz kenarındaki evinde gizlice buluşur. Hitchcock ise karısının bir ilişki yaşadığına kendisini inandırır. Aldatıldığına inanan yönetmen, filminin birçok sahnesini bu öfke ve kıskançlık dolu duygular ile çekip yönetmeye başlar.
En son Woody Allen’ın yönetmenliğinde izlediğimiz Anthony Hopkins yine harikalar yaratıyor ve seyirciye Hitchcock olduğuna nerdeyse inandırıyor. Sinema tarihinin belki de en çok tanınan ve bilinen simalarından birini canlandırmak ne kadar zorsa Hopkins bu görevin üstesinden o kadar kolay gelmiş gibi.

PSYCHO (Sapık) ve Alfred Hitchcock


- Psycho (Sapık) filminin meşhur duş sahnesi 77 farklı açıdan ve tam 70 tekrardan sonra yönetmen tarafından beğenilip tamamlandı.

- Psycho (Sapık) filmindeki kan çikolata şurubu ile çekildi. (Siyah beyaz sinema zamanı birçok yönetmenin favori yöntemi buymuş.)

- Psycho ile Amerikan film tarihinde ilk kez bir klozet ve sifon çekimi bu kadar yakın plan çekilmişti. Zamanında seyirci tarafından iğrenç bulunmuş ve oldukça yadırganmıştı.

- Alfred Hitchcock hiçbir zaman en iyi yönetmen Oscar’ını kazanamadı ancak ölmeden bir yıl önce akademi tarafından ‘’Yaşam boyu onur ödülü’’ ile onurlandırıldı.

- Hitchcock filmlerini asla seyircilerin arasında izleyemezdi.

- Hitchcock polis korkusu yüzünden ömür boyu hiç araba kullanmadı hatta öğrenmeye bile çalışmadı.

Seren Yüce’nin festival filmleri

Altın Portakal En İyi Yönetmen Ödülü sahibi Seren Yüce beni kırmadı ve bu sene Film Festivali ile ilgili tavsiyelerini paylaştı. Festivali ve filmleri Atlas ve Beyoğlu sinemalarında takip etmeyi tercih ettiğini söyleyen Yüce ‘’Önce Türkiye’den yarışma ve yarışma dışı filmlere ve belgesellere bakıyorum, sonra bildiğim yönetmenlere. Daha sonra diğer festivallerden filmlere bakıp gündüz matinelerini tutturmaya çalışıyorum’’ dedi. Seren Yüce, Sadece Rüzgar’ın geçen sene festivalde aklında en çok kalan film olduğunu söyledi. Yüce’nin festivaldeki film tavsiyeleri...


- Küf

-Cennet:Umut

- Kapital

- Mekong Otel

- Gördüğüne İnan

- Lucia’dan Sonra

- Kuş Yemi Yiyen Oğlan

- Karanlıktan Aydınlığa

- Yozgat Blues

G.I. Joe: Misilleme 3D

(G. I. Joe: Retaliation) Y: Jon M. Chu
O: Bruce Willis, Dwayne Johnson, Jonathan Pryce, Ray Stevenson Yapım: 2013 ABD

Lanet

(Sinister) Y: Scott Derrickson O: Ethan Hawke, Juliet Rylance, James Ransone, Fred Dalton Thompson Yapım: 2012 ABD

Bir gerçek suç yazarı, yeni taşındığı evde, içerisinde evde çekilmiş korkunç görüntülerin olduğu bir kutu bulur. Bunun üzerine korkunç bir kabus yaşamaya başlar.

Göçebe

(The Host)
Y: Andrew Niccol
O: Saoirse Ronan, Diane Kruger Yapım: 2013 ABD

İnsanların zihni görünmeyen bir düşman tarafından ele geçirilmiştir. Geriye kalan Melanie’nin de bedeninin sahibi zihninden
vazgeçmeyi reddeder.

Aşka Yükseliş

(3 Metros Sobre El Cielo) Y: Fernando Gonzales Molina O: Mario Casas, Maria Valverde Yapım: 2010 İspanya

Farklı dünyalara ait olan iki gencin öyküsü. Babi, masum ve zengin bir genç kız. Hache ise isyankar bir delikanlıdır. İlişkileri ise sınırları zorlayan bir modeldir.

Selam

Y: Levent Demirkale O: Burçin Abdullah, Yunus Emre Yıldırımer, Hasan Nihat Kürkçü, Emre Karakoç Yapım: 2013 Türkiye

Haritada yerini dahi bilmedikleri ülkelere giden öğretmenlere destek olmak için vatanlarından ayrılan üç öğretmenin öyküsü tamamen yaşanmış hikayeleri beyazperdede.

Haberin Devamı