Gazete Vatan Logo

Günümüz popçuları kolay yoldan para kazanıyor

Onbir senedir barlarda sahne alan Hayko’nun oğlu Alex, iki yıl önce çıkardığı “Çok Zor” isimli albümüyle kasetli şarkıcılar kervanına katıldı.

Şimdi de Alextronika isimli remiks albümüyle kulüplere girmeyi hedefliyor. Elektronik sound’un üzerine Türkçe sözlü müzik yapan Alex popçuları eleştirmeden de duramıyor. Alex, “Yıllardır aynı şeyle insanları sömürüyorlar. Aynı melodiler arka arkaya söylenip söz yazılıyor ve başka sanatçılara satılıyor” diyor.



1970’li yıllarda albümler yoktu. İnsanlar tavernalarda eğlenirdi. Taverna denilince de akla Fedon ve Hayko gelirdi. Hayko, Fedon’dan farklıydı. Saçları uzundu ve hep at kuyruğu yapardı. Bıyıkları vardı. Hep yakası açık gömlekler giyer ve altın kolye takardı. Ama tavernaların da kralıydı. Sahne aldığı her yere eşi de onunla gelirdi. Ve kulisten Hayko’yu izlerdi. Zaten Hayko’nun oğlu Alex de sahnelerde büyüdü. Daha gözünü açar açmaz kulisten babasını izlemeye başladı. 7 yaşında da babasının orkestrasına girdi. Hep sahnede olmayı hayal etti. Ki bu hayalini 1996 yılında gerçekleştirdi. Barlarda sahne almaya başladı. Artık tavernalar devri kapanmış, Etiler’de şarkıcı olmak modaydı. Alex o modanın öncülerinden oldu. Albümü yoktu ama Serdar Ortaç ve Kenan Doğulu’yla yarışıyordu. Sürekli albüm teklifleri alıyordu ama kendine, şarkıları olmadığı için güvenmiyordu. Ancak 2005 yılında “Artık hazırım” dedi ve ilk albümü “Çok Zor”u çıkardı. Hayko’nun oğlu olduğu da öğrenilince herkes onları Julio ve Enrique Iglesias’a benzetti. Ancak ikisinin tarzı birbirinden çok farklıydı. Baba elinden tefini düşürmezken, oğul bar şarkıcısı oldu.
Alex iki yıl aradan sonra Alextronika albümüyle geri döndü. Albümün prodüktörlüğünü de Chantage grubunun üyesi Kıvanç K. yaptı. Albüm nedeniyle Alex’le Ortaköy’de buluştuk ve hem yeni albümünü, hem de müzik dünyasında yaşanan polemikleri konuştuk.

Alextronika ne demek?
Aslında bunun isim babası Kıvanç K. Eletronik sound’u olan bir albüm oldu. Alex ve elektronikayı birleştirince ilginç bir şey çıktı ortaya.

Biz sizi popçu Alex olarak tanıyoruz. Nerden çıktı elektronik müzik?
Sonuçta dünyada elektronik bir akım var ve insanlar artık bu tarz müziğe kayıyor. Çünkü artık bilgisayar müziği moda. Ben de bu gelişmeleri takip eden bir müzisyenim. O nedenle DJ’lere hitap eden bir albüm yapmak istedim. Çünkü kulüplerde çalan şarkılar genellikle yabancıdır. Ben Türkçe sözlü müziğimi kaliteli bir sound’la birleştirdim. Ve iddia ediyorum Kıvanç’la birlikte önümüzdeki 10 yılın sound’unu yaptık. Gümbür gümbür ve hiç bakkal olmayan bir iş.

Neden başladı bu bakkal müziği polemiği?
Maalesef artık albümler satmıyor. Bakkal müziğiyse yıllardır müzik camiası içerisinde konuşulan bir şeydir. Mesela ben yıllarca albümsüz şarkı söyledim ve insanlara ulaştım. Bu işten maddi ve manevi bir tatmin yaşadım. Albüm yapmam için çok teklif geldi. Ancak benim kendi şarkılarım yoktu. Kendini tekrar eden kimselerden de şarkı almak istemedim. Çünkü ben eller havaya şarkıcısı olmak istemiyorum. İki sene önce “Çok Zor” albümümü çıkardım, şimdi Alextronika’da da dünya sound’unu Türkçe sözlerle birleştirdim. Buna Türkiye’de benden ve Hande Yener’den başka cesaret eden yok. Onlar ancak yıllardır tekrar ettikleri müziği yapsın ve star olmaya devam etsinler.

“Popçular kendilerini tekrar ediyor” diyorsunuz, ama siz de eski albümünüzdeki 5 parçayı yeniden yorumlamışsınız...
Bu benim ara albümüm. O şarkıların sözleri aynı ama yepyeni bir müzik var orada. Ben yepyeni albümümü gelecek sene mart ayında çıkaracağım.

Siz kimlere meydan okuyorsunuz?
Pek çok popçuya. Çünkü işlerine kolay geleni yapıyorlar. Bir müzikle star oldular. Şimdi hep aynı müziği kullanıp sözleri değiştiriyorlar. Ben hiçbir zaman pop müzikte patlamış bir isim olmadım ama emsallerimle aynı parayı kazandım.

Albümler satmıyor ama skandallar konuşuluyor. Siz de albüm yapacağınız zaman bir skandal stratejisi oluşturuyor musunuz?
Ben magazine malzeme üretemiyorum. Zamanında bana “Bazı şarkıcılardan beste al ve albüm yap” dediler. Ancak kabul etmedim. Aslında bu devirde şarkıcılara yapılan teklifleri duysanız şok olursunuz. Benim başıma gelmedi ama cinsel tercihlerinin bile gizlenmesini istiyorlar. Diğer şarkıcılara sataşmamız isteniyor. Mesela Bengü Kenan Doğulu’yla çıktı ve tanınmış en cici kızdı. Ancak sonra Serdar Ortaç’tan söz aldı ve avamlaştı. Çünkü işin kolayına kaçtı. Bence şu anda yükseldiğini zannediyor. Ancak sonuna imza atıyor. Çünkü Serdar kendini tüketirken çevresindekileri de aşağı çekiyor. Sansasyon yaratma işine gelince, olmazsa olmazlardan. Benim menajerlerim de bunun için çalışıyor. Ama ben skandalı sahne üzerinde yaratabilirim.
Berksan bana benziyor

11 yıldır gece hayatının içindesiniz ve “Alex eğlendirir” diye tanınıyorsunuz. Nedir sizin formülünüz?
Ben pusetin içindeyken bile sahnedeki babamı izliyormuşum. Yani sahne tozunu daha bebekken yutmuşum. Yaşım büyüdükçe babamın orkestrasında perküsyon çaldım ve babamın insanları nasıl eğlendirdiğini izledim. Hedefim bir gün babamın olduğu sahnede yer almaktı. Babama “kralım” derim ve bana istemeden çok şey öğretti. İnsanları eğlendirmek için önce nabız yoklamak gerekiyor. Geniş bir repertuar hazırlıyorum. Mümkün olduğunca popüler değil, sevdiğim şarkıları söylüyorum. Ve o şarkıları farklı yorumluyorum. Para kazanıp albüm yaptım. Kendi şirketimi kurdum. Alex-T müzikten çıkıyor albümlerim. Ben tam bir sahne adamıyım. Ve ölene kadar da sahneyi bırakmayacağım.

Eskiden barda çıkmak modaydı, şimdi küçümseniyor...
Oysa sahne bir okuldur. Birebir 500 kişiyle göz teması kuruyorsun. Yapamayanlar bar sahnesini küçümser. Türkiye’de sahnesi iyi olan 3 kişi var. Benim zamanımda Serdar Ortaç, Kenan Doğulu ve ben vardım. Benim onlardan tek farkım o zaman onların albümlerinin olması, benimse albümümün olmamasıydı. Son dönemde Hande Yener de sahneye girdi. Onu çok takdir ediyorum ama sahnesi çok iyi değil. Demet Akalın, bence Serdar Ortaç’ın kadın versiyonu. O müziği dinleyen bir kitle var ve insanları eğlendiriyorlar. Ama yıllardır aynı şeyle insanları sömürüyorlar. Aynı melodiler arka arkaya söylenip söz yazılıyor ve başka sanatçılara satılıyor. Bengü ve Demet’in şarkıları ne kadar birbirine benziyor. Kolay yönden çabuk para kazanıyorlar. Demet iki senedir para kazanıyor.

Sizi Tarkan’a benzettiler mi?
Beni kimseye benzetemediler. Kimsenin şarkısını orjinali gibi söylemem. Hayattaki idolüm babamdır. Çünkü en iyi sahne onundu. Kenan Doğulu bile babamı izlerdi. Tarkan’a benzetilmedim ama bana benzeyen biri var. 2.5 sene önce Ankara’dan gelip vokalistliğimi yapan Berksan bana çok benziyor. Bu da çok normal.

Aşk nasıl gidiyor?
Şu anda klibimin yönetmenliğini yapan Müge Manuş’la birlikteyim. Fotoğraf hobim var ve beraber fotoğraf çekiyoruz. Ben konuşabildiğim ve aynı yöne bakabildiğim arkadaşlıkları seviyorum. Bütün aşık olduğum ve ilişki yaşadığım kadınlarla hâlâ arkadaşım.

Haberin Devamı