Gazete Vatan Logo

En iyi Atatürk anıtları

En iyi Atatürk anıtları

Atatürk'ün ilk anıtı Sarayburnu'nda 1926 yılında açıldı. Kimi anıt vatandaşın topladığı paralarla yapıldı, ama hiç bir zaman yerine Rize'deki gibi çay bardağı figürünün konulması ile ilgili tartışma yaşanmadı.

Ziraat abidesi üzerinde Ulu Önder- Konya

Cumhuriyetin ilanından sonra ilk defa Atatürk heykeli yaptırıma fikri Konya’dan gelmiş ve Konya iline dikilecek olan heykel için dönemin Belediye Reisi Kâzım Bey, Atatürk'ten izin almış. İlk fikir Konya'dan çıksa da genç Türkiye'nin ikinci Atatürk Anıtı bu ilde açıldı. Ziraat Abidesi bir havuz içerisine dört cepheli bir kaide üzerine kuruludur.

Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri! - İzmir

İzmir Cumhuriyet meydanındaki Atlı Atatürk Anıtı İtalyan heykeltıraş Canonica’nın 1932'te tamamladığı ve yaptığı son heykeldir. Bu anıtta da Atatürk’ün Anadolu’daki kesin zaferini ve İzmir’in kurtuluşunu görselleştiriyor Canonica. “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri! mesajı veriyor.

Halk direnişinin simgesi Onur Anıtı- Samsun
Atatürk anıtlarının en ihtişamlısı. Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel tarafından 15 Ocak 1931'de tamamlandı ve görkemli bir törenle açıldı. Bronzdan yapılmış olan kaidenin yüzlerinde Atatürk’ün Samsun’a çıkış öyküsü betimlenmiş. Atatürk, şaha kalkmış at üstünde Kurtuluş mücadelesinin başladığı Samsun'u selamlıyor.

Haberin Devamı