Gazete Vatan Logo

Dondurma’da şaşırtan lezzetler

Dondurma yemek şüphesiz ki yazın en önemli keyiflerden birisi...

Vanilyalı, kakaolu, çilekli gibi klasik tatların yanında son dönemde domatesli, patlıcanlı, acı biberli, pancarlı gibi sıra dışı çeşitleri de özellikle butik dondurmacıların tezgahlarında sıkça yer alıyor. “Kimse acı biberli dondurma yemez” demeyin. Tiryakisi çok, hatta bu dondurmaları yemek için 3 gün önceden sipariş veriyorlar. İşte size yazın serinleten lezzetinin en
sıra dışı adresleri...

Yaşar Usta Dondurmacısı

1972’den beri dondurmacılık yapan Yaşar Usta bir meyveli dondurma üstadı. Bostancı’daki dükkanı İstanbul’un dört bir tarafından dondurmaseverleri ağırlıyor. Katkı maddesi koymadan meyve ve şeker kullanarak üretilen dondurmaların 70’e yakın çeşidi mevcut. En çok kavun, kayısı ve çilekli dondurmaları tutuluyor. Havuçlu, yoğurtlu, zeytinli, kızılcıklı, kuru meyveli, domatesli, patlıcanlı, biberli, sarımsaklı yoğurtlu, incirli dondurmaları da mevcut. ‘’Aslında bu dondurma değil, soğutulmuş meyve’’ diyen Yaşar Usta’nın oğlu da Ayvalık’ta bu işi yapıyor. Burası, Mehmet Ali Birand, Süleyman Turan, Yalçın Menteş, Atilla Ercan gibi ünlülerin de uğrak yeri.

Mini Dondurma

Bebek’teki en eski dondurmacı olan Mini Dondurma, 1968’den beri 4 metrekarelik bir dükkanda hizmet veriyor. Dondurmayı meyvenin kendisinden yaptıklarını söyleyen Mini’de toplam 22 farklı çeşit dondurma bulunuyor. En favori çeşitler; karadutlu, karamelli ve sakızlı olanlar. Güllü lokum dondurması da popülaritesini koruyan dondurmalar arasında. Mekanın İbrahim Kutluay, Demet Şener, Yıldız Kenter, Demet Akbağ, Hande Yener, Mehmet Ali Erbil gibi ünlü müdavimleri var.

Roma Dondurmacısı

Yeşilköy’de 30 yıldır dondurma sevenlerin uğrak yeri olan Roma dondurmacısının sırrı, kullandığı malzemelrin doğallığında gizli. Yaz günlerinde limon, vişne, muz, karamel, tuttifrutti, karadut, damla sakız gibi serinleten dondurma çeşitleriyle hizmet veren Roma’da, Arda Turan’ın yanı sıra ünlü futbolcu ve basketbolcuları görmek mümkün.

Cremeria Milano

2000 yılında Guido Benucci tarafından Prag’ta açılan dondurma zincirinin İstanbul’un yanı sıra İtalya, İspanya ve Kudüs’te de şubeleri mevcut. Sorbeleri, basefrutta denilen özel şuruplarını meyve püreleriyle karıştırarak hazırlıyorlar. Sütlü çeşitlerde ise yağlı süt, krema ve cream&dream adlı özel bir toz kullanıyorlar. Dondurmacıda en çok, kaymaklı, tiramisu ve Baileys’li dondurmalar beğeniliyor.

Ali Usta Dondurmacısı

Moda Caddesi’nde 30 yılı aşkın bir süredir hizmet veren dondurmacı Ali Usta, mesleğe çocukken başlamış. Bugün hâlâ günlük olarak dondurmayı bizzat yapmaya devam ediyor ve çeşit sayısını her yıl biraz daha artırıyor. Bademli, muzlu, kavunlu, vişneli gibi 80’e yakın çeşidin bulunduğu Ali Usta’da favori çeşit ise Santa Maria.

Bafra Balkaymak

Samsun Bafra’da 45 yıl önce açılan Bafra Balkaymak dondurmacısı yıllardır İstanbul Moda’da hizmet veriyor. Dondurmaların en önemli özelliği, saatlerce kaynayan sütün kaymağından yapılıyor olması. Dondurmaların servis şekli de çok orijinal; gül şekli verilen külahlarda servis ediliyor. Frambuaz, böğürtlen, çilek, kokulu kavun ve balkaymak çeşitleri çok beğeniliyor. Eskiden Barış Manço’nun da uğrak yeri olan mekan, Edip Akbayram gibi Moda semtinin ünlülerine de hizmet veriyor.

Zeynel Muhallebicisi

1925’te kurulmuş olan Zeynel Muhallebicisi, dondurmaları ile de artık marka olmuş. Özellikle sütsüz meyve özlü dondurmalarıyla tanınıyor. Vişneli, limonlu ve kavunlu dondurmaları en çok tercih edilenlerden. Bülent Ersoy, Yeliz, Hakan Altun ve Fenerbahçeli futbolcular ve pekçok ünlü müdavimleri var.

Rumeli Dondurmacısı

Çeşme Çarşısı’nın içinde 1945 yılından beri hizmet veren Rumeli Pastanesi sakızlı dondurmasıyla ünlü. Sakızlı dondurmada süt, şekerin yanı sıra doğal sakız ve doğal salep bulunuyor. 24 çeşit dondurmanın yer aldığı mekanda limonlu, karadutlu ve tahin pekmezli dondurmalar beğenilenler arasında. Tarçınlı dondurma ise bu yıla özel bir çeşit.

Mennan

1936’dan bu yana İzmir’in geleneksel lezzetlerinden biri olan Mennan’ın en bilinen çeşitleri arasında karadutlu, sakızlı, krokanlı ve meyveli dondurmaları bulunuyor. Tire’den gelen karadut ile yapılan karadut dondurması ise en çok tercih edilen çeşitleri. Güneydoğu’dan özel olarak gelen çekirdek salep ise Mennan’ın sırlarından biri.

Edem Pastanesi

Kahramanmaraş’ın hakiki salep ve saf sütü ile yapılan, içinde katkı maddesi olmayan dondurmalarıyla ün yapan Edem, yılın 365 günü açık. Sade ve kakaolu dondurmaları en çok tercih edilenler arasında.

Sim Dondurma

Ankara’da yıllardır hizmet veren Sim Dondurma, 50’ye yakın çeşidiyle dikkat çekiyor. Yoğurtlu dondurmasıyla meşhur olan Sim’de klasik dondurma çeşitlerinin yanı sıra nar çiçekli, bal bademli gibi farklı lezzetler de mevcut.

Hatun Pastanesi

Yıllardır Ankara Nenehatun Caddesi’ndeki yerinde hizmet veren Hatun Pastanesi; limon, çilek, vişne, kaymak ve fıstıklı dondurma çeşitleriyle klasik çizgiden şaşmayanlara sesleniyor.

Haberin Devamı