Gazete Vatan Logo

Bu yazın içkisi: Cin

Dünya barları cinin yeniden doğuşuna sahne oluyor. Yepyeni "üst sınıf" cinler üretiliyor, lezzette yenilikler deneniyor

Dünya barları cinin yeniden doğuşuna sahne oluyor. Yepyeni "üst sınıf" cinler üretiliyor, lezzette yenilikler deneniyor. Tekel'in aradan çekilmesiyle Türkiye'deki cin fiyatları da ucuzladı ve 80'lerin alçakgönüllü içkisi yeniden çıkışa geçti. Gusto dergisi yayın yönetmeni Mehmet Yalçın'a göre bu yaz herkes cin içecek

Bir zamanlar üzerinde güneş batmayan Büyük Britanya İmparatorluğu'nun varisi olan, yüzlerce yıl dünyaya hükmetmiş İngilizlerin, "Hiçbirşeyin değişmesini istemiyorsan, bazı şeyleri kendin değiştireceksin" şeklinde bir kuralları var. Bu düşünceyle, içki dünyasında sezonluk modaların öne çıkmaya başladığı 80'lerde kendi reformlarını yaptılar. Önce, "lüks cin" kategorisini yaratarak, cinin Dry Martini kokteylinin ardına sıkışıp kalmış biraz küflü imajını parlatıverdiler. Bu kategorinin ilk örneği olarak, safir rengini çok şık mavi bir şişede satılan Bombay Sapphire'i yarattılar. Alışılmadık bir zenginlikte tam on tatlandırıcı maddeden yapılıyordu bu cin. Tabii ki klasik tatlandırıcılar olan ardıç tohumu, kişniş ve narenciye kabuklarını içeriyordu ama formülünde çoğu bir cinde ilk kez kullanılan Batı Hint Adaları'ndan gelen "cennet tohumu", Saksonya'dan gelen melekotu kökü ve Çin'den gelen meyankökü gibi maddeler de vardı. Aktar dükkânını andıran bu cin, bir tabuyu daha yıkmış, gizli formülünü ilan etmişti.

Geçen iki yılki votka modasından sonra, bu yaz cinlerin yazı olacak gibi gözüküyor. Zira vokta, düz ve saf bir alkol. İyi bir Rus votkası ya da o klasta bir başka votka iyi soğutulup sek olarak zevkle içilebiliyor ama, votka kokteyle kendinden hiçbir şey vermiyor, sadece yüksek dereceli bir alkol olarak meyve suyunun arkasına gizleniyor. Cinde ise, lezzetler zengin bir yelpaze halinde... Cinlerin çoğu, özellikle narenciyeler ile harika bir beraberlik gerçekleştiriyorlar. Bodrum'daki barmenlerin yıllar boyu bahçelerdeki mandalina ağaçlarından yazları kopardıkları yeşil mandalinalarla yaptıkları cin mesela, enfes oluyor...

Dünyanın önde gelen cinleri elimizin altında, geriye bunları isabetli tariflerle kokteyllere dönüştürüp önce gözlerimizi, sonra da damaklarımızı şenlendirecek barmenlerin mahareti kalıyor.

Mehmet Yalçın cinleri test etti 5 üzerinden not verdi
Bombay Sapphire (Uüzde 47 alkollü) 4.5
Kokusu çok zengin. Ardıç, badem ve baharatlar zengin bir beraberlikte. Tadı damakta harika, çok zengin. Kompleks tadlar, damakta çok uzun kalıyor. Üst düzey, tam bir "lezzet" cini. Sek bile içilebilir. 33,5 milyon lira.

Borzoi (Yüzde 40 alkollü) 2.5
Kokusu alkolsü, keskin ama ardıç algılanmıyor. Tadı; ardıç belirgin ama ağızda düz ve keskin. Kişilikli ama biraz sivri. 19,5 milyon lira.

GMG (Yüzde 37,5 alkollü) 2.5
Kokusu keskin, alkolsü. Aroması zayıf. Tadı; alkol sert, biraz ham. Cinden fazla bir katkı beklenmeyen çok malzemeli karışımlarda kullanılabilir. 17 milyon 900 bin lira.

Gordon's (43 derece alkollü) 4.0
Narenciye kokuları ön planda. Tadı; ağızda yuvarlak, olgun, macunsu denecek kıvamda. Alkol çok rafine ve yağlı. İdeal bir yaz cini. 30 milyon lira.

Beefeater (Yüzde 40 alkollü) 4.0
Kokusunda, ardıç, narenciye ve diğer tatlandırıcılar birbirlerini örtmeden zengin bir armoni
oluşturmuş. Tadı yumuşak ama kişilikli, dengeli, zengin. Ve 1. ligde oynayacak, seçkin bir cin. 28 milyon lira.

Larios (47 derece alkollü) 3.5
Keskin alkol ve baharat kokuları çok yoğun. Alkol sert, keskin ama tadları güçlü ve damakta çok uzun. Diğerlerinden çok farklı, kendine özgü bir cin. Güney İspanya'nın ateşi sanki şişeye girmiş! 10 Euro

Seagram's (Yüzde 40 alkollü) 2.5
Kokusu alkolsü ve keskin. Hafiften ardıç ve nar kokulu. Damakta pürüzsüz, rafine, bu haliyle Amerikan damak tadına çok uygun. Cinden beklenen aramalar yok gibi... Sadece buzla bile içilebilir. 10 Euro

Sovereign (Yüzde 37,5 alkollü) 3.0
Temiz, alkolsü kokulu. Narenciyeler de hissediliyor. Tadı, yumuşak, rafine, hafif. Temiz içimli bir cin. Kokteyllere katılırken biraz bol kullanılmalı. 20 milyon 900 bin lira.

Tekel Cin (Yüzde 40 alkollü) 2.0
Alkol kokusu çok önde. Cinden beklenen ardıç ve narenciye kokuları yok. Tadı, ağızda burna göre daha yuvarlak ve yumuşak. Ancak aroma yok. Eski partileri daha kaliteli çıkıyordu. 18 milyon lira.

Haberin Devamı