Gazete Vatan Logo

Bebeklerde reflü

Minikler genellikle mamalarını yerken ya da yedikten sonra kusar. Bebeğiniz çok açsa ya da mamasını yerken çok fazla hava yutuyorsa genellik sütün bir kısmını çıkarır. Bu kusma çok şiddetli bir şekilde oluyorsa reflüden şüphelenilir.

Nedir?

Kusmak genellikle reflüyle ilişkilendirilir. Bebek dünyaya geldikten birkaç hafta sonra başlayabilir. Bunu sebebi bebeğinizin yemek borusunun çok kısa olması. Ayrıca mide kapakçığının gevşek olması da sütü midesinde tutmasına engel olur.

Belirtileri

Bebeğiniz her öğünde sütü geri çıkarır.
Çok şiddetli bir şekilde kusar.
Kusmadığı süresince pek bir belirti yoktur. Hatta bebeğiniz rahat ve iyidir, kilo bile alır.
Genellikle kusmuğunun arasında çok az kan görülür. Bunun nedeni de midedeki asidin yemek borusu ve gırtlağa zarar vermesi. Bütün bu belirtileri mutlaka doktorunuzla paylaşmanız gerekir.

Size düşen…

Bebeğiniz sağlıklı görünüyor ve kilo alıyorsa uzun dönem sürecek bir problem yok demektir. Yapmanız gereken, bebeğinizi beslerken dikkatli olmanız. Emzirirken mümkün olduğunca az hava yutmasını sağlayın. Emzirmeden önce uzun süre ağlamasına izin vermeyin.

Reflünün şiddeti artarsa…

Doktorunuz birkaç test yapılmasını önerir. Bu testlerden biri de bebeğinizin X-ray cihazına girmesi. Böylece midedeki problemin nerede olduğu görüntülenir. Antiasitlerinse sadece doktor kontrolünde verilmesi gerekir. Bunun dışında fazla telaşlanmayın. Bebeklerin çoğu yaşları ilerledikçe reflüden kurtulur.

Haberin Devamı