Gazete Vatan Logo

Bas gaza çılgın bas gaza

Red Bull’un yurt dışında uzun süredir gerçekleştirdiği “Red Bull Soapbox Race” Türkiye’de

Yarın Maçka’da gerçekleştirilecek yarışlarda, 4 bin 346 başvuru arasında yapılan değerlendirmeler sonucunda seçilen 54 takım, 550 metrelik yokuş aşağı parkurda mücadele edecek. Yarışa katılan takımlar motorsuz ve tamamen el yapımı, soapbox
diye tabir edilen arabalarıyla birincilik için yarışacak.

54 takım nasıl seçildi?

Mart ayının sonunda 4 bin 346 başvurunun hepsi Avusturya’daki genel Red Bull merkezine yollandı. Avusturya’daki jüri tarafından 54 takım seçildi. Seçim sürecinde projenin yaratıcılığı, teknik özellikleri ve eğlenceli oluşu gibi kriterler göz önüne alındı.

Birinci nasıl belli olacak?


Yarış üç kritere göre değerlendirilecek. Birincisi, pistteki zaman. Virajlı 500 metrelik pistte son sürat aşağı doğru giden yarışmacılardan en cesuruna puanlar gidecek. İkinci kriter ise soapbox’unuzda kullandığınız yaratıcılık. Jüri kullanılan detayları göz ardı etmeyecek. En yüksek puan 50. Son aşama ise yarış boyunca gösterdiğiniz performans. Bu noktada pilotun takım arkadaşlarının yarışa teatral bir katkıda bulunması önemli. Başlamadan önce dans etmek, şarkı söylemek, gülmek, ağlamak ve rol yapmak için yarışmacıların yirmi saniyesi olacak.



İşte en iddialı takımlar ve arabaları

El Bombai

El Bombai ekibi Aydın Turan (28, otomotiv sanayiide proje ve satış mühendisi), Can İnsel (28, bankacı), Uğur Erciyaş (29), Yılmaz Yukacı (29, Renault bayi ağı geliştirme uzmanı)’dan oluşuyor.

Geçen sene Red Bull’un Flugtag organizasyonunu izledikten sonra “Biz katılsaydık çok eğlenir, belki de dereceye bile girerdik” diye düşünmüşler. Bu sene radyoda Red Bull Soapbox’ın reklamını duyunca hiç düşünmeden harekete geçip, uzun süren konsept belirleme sürecinin ardından çizimlerini hazırlayıp, Red Bull’a göndermişler.

Aracın dinamit şeklinde olmasının nedeni ise kolay yapılabilir olmasından kaynaklanıyor. İlk önce akıllarına baklava, lahmacun, piliç butu gibi yiyecek temalı fikirler ve daha sıra dışı olarak yüzme havuzu, uçan Süpermen gibi dizaynlar gelmiş ama onlar dinamit olmasında karar kılmış.

Aracın iskeletini 40 mm’lik demir profiller oluşturuyor. Direksiyon ve koltuğu Ümraniye sanayideki hurdacıdan almışlar. Tekerlekler, el arabası tekerleği. Üzerini ise karton ve kırmızı defter kaplama kağıtları ile kaplamışlar. Sadece süsleme ve kaplama operasyonu tüm ekibin tam 7 saatini almış. Aracın yaklaşık maliyeti 800 TL civarında.

30 saniyelik gösterilerinde Daltonlar ve Red Kid düellosunu canlandıracaklar. Ekip yarışmada oldukça iddialı.



Kastır Yoda

Kastır Yoda ekibi Arkın Seçkiner (32, makine mühendisi), Cem Dündar (47, diş doktoru), Ufuk Aydıner (35, endüstriel tasarımcı) ve Korkut Yıldırım (36, matematik mühendisi)’dan oluşuyor.

Her katılımcı gibi onlar da geçen sene izledikleri Red Bull Flugtag’tan sonra yarışmaya katılmaya karar vermiş. Yarışın havada değil de karada olmasının Türklere daha uygun olduğunu düşünüyorlar.

Ekipten Ufuk Aydıner’in Star Wars sevdası, onların Soapbox’ının ortaya çıkmasındaki en büyük etken. Araçlarını kısaca “Star Wars hayranlarının çok beğenecekleri harika bir Star Fighter” olarak açıklıyorlar.

Kasım ayında başladıkları aracın tasarımını bilgisayarda tamamladıktan sonra yapımı iki ay sürmüş.

Aracı şase gibi bir iskeletin üzerine tasarladıktan sonra bisiklet tekerlekleri ve bisiklet freniyle aracı kullanılır hale getirmişler.

Aracın maliyeti yaklaşık 2 bin lira civarında.

Gösteriye ışın kılıçlarıyla birlikte çıkmayı planlıyorlar.

Ekip, yokuşun çok daha dik olmasını beklediklerini ama düşündükleri gibi olmadıklarını söylüyor.

Eğer birinci olurlarsa tek bir kişinin sahip olacağı ödülü kura çekerek belirleyeceklerini söylüyorlar.

Pilot olarak Arkın Seçkiner’i seçmişler.



Legend Alaaddin No War

Legend Alaaddin No War ekibi Mehmet Akif Öztürk (32, sporcu), Can Sünnetçiler (26, müzisyen), Emin Sarıoğlu (35, sporcu) ve Özgür Aksoy (27, mimar)’dan oluşuyor.

Uzun yıllar Almanya’da yaşayan Mehmet Akif Öztürk’ün hayranlıkla izlediği Red Bull yarışlarının sonunda Türkiye’de de gerçekleşmesi yarışmada yer almalarındaki en büyük neden.

Aracın F-16 modelinde tasarlanmasının nedeni savaşa karşı olmaları. Bu modelden önce Bush’a ayakkabı atan gazetecenin aracını yapmayı düşündüklerini ama vazgeçtiklerini söylüyorlar.

Aracı iki günde tamamlamışlar.

Bütün malzemeleri Eminönü’nden temin etmişler.

Gösteriye asker kıyafetleri içinde, üzerlerinde “No War” yazılarıyla çıkmayı planlıyorlar.

Araçlarını kısaca “çok hızlı ve dinamik” olarak tanımlıyorlar.

Araçlarına yarışma esnasında çıkarmak zorunda oldukları bir motor eklemişler. Öyle ki aracı otoyolda bile sürmüşler. Polise yakalanan ekip, aracın plakası olmadığı için 55 TL ceza ödemek zorunda kalmış.

Eğlenmek için iddialı olduklarını, ödüle de ihtiyaçları olmadığını vurguluyorlar.

Araç 6 bin liraya mal olmuş.

Yarışmadan sonra motoru tekrar takıp yola Soapbox aracıyla devam etmeyi planlıyorlar.


Birinciye Macaristan Formula 1 bileti

Birincilik Ödülü: Formula 1 Macaristan Grandprix’sini Red Bull Racing’in davetlisi olarak yerinde izleme fırsatı.
İkincilik Ödülü: Formula 1 İstanbul Grandprix’sini Red Bull Racing’in davetlisi olarak yerinde izleme fırsatı.
Üçüncülük Ödülü: “Rally”e ilk adım eğitimi verilecek. Yarışmacıların çoğu bu ödül için yarıştıklarını söylüyor.



Önemli olan Nuh güzelliği

Takım 20’li yaşlarında üç erkek ve bir kızdan oluşuyor. Hepsi üniversite öğrencisi. Takım kaptanı Cihan Uyanık 21 yaşında. Araçlarını kısaca “gösterişli” olarak açıklıyorlar. Bu konsepti yaratırken Nuh’un Gemisi’nden etkilenmişler.


Uçan Katipler

Takım 20’li yaşlardan dört erkekten oluşuyor. Takım kaptanı Mustafa Koşal 23 yaşında. Araçlarını kısaca “uçan fayton” olarak açıklıyor. Konsepti yaratırken geleneksellik ve Üsküdar’dan etkilenmişler.


Haberin Devamı