Gazete Vatan Logo

500 yıllık Sefarad'ın en genç müzik grubu

Dünyada Sefarad müziğini yapan en genç müzik topluluğu olan "Sefarad Grubu"nun yeni albümü tüm müzik marketlerde

Sami Levi, Cem Stamati ve Ceki Benşuşe isimli üç Musevi gençten oluşan ve yaptıkları müzik türünden adını alan "Sefarad" yeni albümüyle karşımızda. Sefarad müziğinin İspanya kökenli olması nedeniyle grubun albümünde, 10 adet ispanyol 10 adet de Türkçe şarkı bulunuyor. Grup elemanları, müziğin yanı sıra iş dünyasında da yaşamlarını sürdürüyor. Sami Levi tekstilcilik yaparken, Cem Stamati medyada ve Çeki Benşuşe de reklamcılık sektöründe çalışıyor. Grup elemanlarıyla müzikten iş dünyasına kadar her şeyi konuştuk

* Grup olarak nasıl bir araya geldiniz?
Cem: Ceki ile liseden arkadaşız. O dönemde Ceki, Sefarad'la ilgileniyordu. Beraber bu müziği modernize ederek uygulamaya geçtik. Daha sonra da Sami ile tanıştık. İlk etapta Fransız Konsolosluğu'nda çaldık. Şık Meyhane, Oba Restaurant, Efendy Show Theater'da da özel geceler ve özel yemeklerde grup olarak yer aldık.
Sami: 1997'den beri 7 senedir çalışıyoruz. 2001 yılına doğru bir kaset yapalım dedik. Demo doldurup Ercan Saatçi'ye gittik. O da bizi kabul etti. 30 aydır Doğan Müzikle birlikteyiz.

* Müziğin dışında herkesin bir işi var. İş yaşamı mı yoksa müzik mi ön planda?
Cem: İşimi çok seviyorum. Profesyonelce çalışıyorum. Ama benim için şirket kadar müzik de çok önemli. Umarım yarın öbür gün ikisi arasında bir tercih yapmak zorunda kalmam.
Sami: Ben müzik yapmak istiyorum. Yarın öbür gün seçim yapmam gerekirse müziği tercih ederim.
Ceki: Müzik benim için ayrı bir yer tutuyor.

* Peki neden sefarad müziğini seçtiniz?
Sami: Pop, rock herşey var ama sefarad yoktu. Bizde farklı olmak için yaptik
Cem: İnsanların bizi dinleyip eğlendiklerini gördükten sonra üstümüze daha da yük binmeye başladı. Bu müzikle farklı şeyler düşünmeye başladık.

* Sefarad müziğiyle hedefiniz nedir?
Sami: Sefarad Grubu'nun hayali büyük kitlelere ulaşmak. Müziği iyi yapmak. Yolun başındayız, hedefimiz bir gün bizi örnek almaları.

* Üçünüzde Musevisiniz. Patlamaların hemen ardından albümünüz çıktı. Neden önce değil de sonra bu albüm çıktı?
Cem: O bir şans. Herkes gibi biz de patlamalara çok üzüldük. Hayat devam ediyor. Eğlenmemiz, gülmemiz ve yeniden dans etmemiz gerekiyor.
Ceki: İnsanlar bombalama olaylarından sonra pazartesi günü tekrar işine gitti. Bizde işimizi yapıyoruz. Bunun o olaylara bağlanmaması gerekir. Hiç ilgisi yok.

"Sefarad" Müziği" nedir ?
Sefarad, beşyüz yılı aşkın bir süredir bilinen bir müzik türü. Çoğunlukla İspanyolca şarkılardan oluşan Sefarad, icra edildiği ülkelerin dillerini de kullanarak günümüze kadar gelmiş. Yapılan araştırmalarda Sefarad müziğini yapan kişiler müzisyen olarak kabul edilmemiştir. Bu nedenle nesilden nesile aktarılması ciddi bir sorun haline gelmiştir. Sefarad grubu, çıkardığı ilk albümünde bu müziği öncelikle Türk halkına tanıtmayı hedef aldı ve 10 Sefarad parçasını Türkçe sözlerle aslına uygun olarak yorumladı. Ve böylece Sefarad grubu, dünyadaki en genç Sefarad müziği topluluğu unvanım da almış oldu.

Haberin Devamı