Gazete Vatan Logo

Yapı denetim görevlisine saldırmışlardı: İMO'dan olaya kınama geldi

Yapı denetim görevlisi Ömer Toktaş’ın, denetim sırasında silahlı saldırıya uğraması nedeniyle basın açıklaması yapıldı.

Yapı denetim görevlisine saldırmışlardı: İMO'dan olaya kınama geldi

İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi, Makine Mühendisleri Odası Adana Şubesi, Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Adana Şubesi, Adana Müteahhitler Birliği, Adana Yapı Müteahhitler Derneği ve Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu tarafından, yapılan basın açıklaması, İMO Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur tarafından okundu. Açıklamada yetkililerinin konuyla yakından ilgilenmeleri ve yasal mevzuatın gerektirdiği yaptırımların sonuna kadar uygulanması talep edildi.

Basın açıklamasında şu sözlere yer verildi:

“Üzülerek bildirmek isteriz ki; dün sabah saatlerinde, ilgili şantiyesinde gerekli tespitleri yapıp, olan eksikliklerin giderilmesini isteyen RHT Yapı Denetim Görevlisi müteahhit ve/veya yakını tarafından silahlı saldıra uğramıştır.

Ayağından yaralanan ve tedavi altına alınan Makine Mühendisi Ömer Toktaş’a acil şifalar dileriz.

Gün geçmiyor ki yapı denetim görevlisi mühendis, mimar ve yardımcı denetçiler, ülkenin çeşitli yerlerinde silahlı saldırıya uğramasınlar.

Daha geçen haftalarda Aydın’da benzer bir olay yaşanmışken, bu durum üzerine tuz – biber ekmiştir.

Haberin Devamı

Yaklaşık bir aydır Adana’da faaliyet gösteren 48 yapı denetim kuruluşunun 40’ını ziyaret etmiş, bizzat İnşaat Mühendisleri Adana Şubesi olarak yaşadıkları sorunları karşılıklı dinlemiştik.

Bu konudaki tespitleri 6 Şubat 2024’de yapacağımız basın açıklamasında dile getirmeyi planlamıştık.

Fakat bu menfur silahlı saldırı, kabul edilemez olduğu için bugüne almak zorunda kaldık.

İnşaatların yapım süreçlerinde, olması gereken denetim ve kontrollerin önemi ortadayken, resmi rakamlara göre 50 binden fazla can almış, 11 ilimizde büyük yıkımlara yol açmış 6 Şubat Depremlerinin üzerinden bir yıl geçmişken, tespit edilebilen “sorumlular” yargılanırken böyle bir saldırının olması tek bir şekilde açıklanır;

Yaşananlardan ders almamak, olası yeni depremlerde aynı kayıpların yaşanmasına yol açmaktır.

Aşağıda sektörün paydaşları olan İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi, Makine Mühendisleri Odası Adana Şubesi, Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Adana Şubesi, Adana Müteahhitler Birliği, Adana Yapı Müteahhitler Derneği ve Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu Temsilcileri olarak;

Haberin Devamı

Bu menfur saldırıyı kınıyoruz.

Saldırganın hak ettiği cezayı alabilmesi için Cumhuriyet Savcılığının, ilçe belediye görevlilerinin ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkililerinin konuyla yakından ilgilenmelerini ve yasal mevzuatın gerektirdiği yaptırımları sonuna kadar uygulanmasını talep ediyoruz."