Gazete Vatan Logo

Narenciyede tehlike kapıda! ''Acil önlem alınmalı''

Milletvekili Barut, narenciye üretimini bitirecek Yeşillenme Hastalığı'nı yayan zararlıya karşı acil, kapsamlı ve topyekün mücadele çağrısı yaptı

Narenciyede tehlike kapıda! ''Acil önlem alınmalı''

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, narenciye üretimini tümüyle yok etme tehlikesi taşıyan Yeşillenme Hastalığı'nı yayan vektör böceklerin Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti'nde (KKTC) görüldüğünü, Türkiye'nin bu nedenle çok acil, etkin ve kapsamlı mücadele yürütmesi gerektiğini söyledi. Söz konusu hastalığın ABD'nin bazı bölgelerinde görüldüğünde turunçgil üretimini bitirdiğini anımsatan Barut,

"Ülkemizde narenciye üreticileri kan ağlarken, iktidar seyrediyor. Bu yıl limondan mandalinaya narenciye ürünleri dalında kaldı. Zarar nedeniyle çiftçi ağaçlarını kesti. Çünkü narenciyede fiyatlar maliyetin çok çok altında kaldı. Şimdi bu hastalıkla ilgili önlem alınmazsa ve ülkemize sıçrarsa büyük bir felakete dönüşür" dedi.

"AĞAÇLARI KURUTUYOR"

Narenciye üretimini tehlikeye sokan, literatürde Greening veya Yeşillenme Hastalığı olarak bilinen hastalığı yayan zararlı böceklerin KKTC'de görülmesiyle beraber Türkiye'de bir takım adımlar atıldığını anımsatan Ayhan Barut, Bitki Karantinası çerçevesinde hazırlanan raporun, narenciye ve enginar ihracat-ithalatıyla ilgili alınan denetime dair kararların yetersiz olabileceğini belirtti. Türkiye koşullarında hastalık yayan zararlı böceklerin çok hızlı çoğalabileceği ve ağaçları tümüyle kurutarak narenciye üretimine öldürücü darbe vuracağını hatırlatan Barut, "Bu nedenle narenciye üretimini tümüyle bitirebilecek hastalık ve yayan zararlı böceklere karşı mücadelede ulusal seferberlik ilan edilmelidir" diye konuştu.

Haberin Devamı

KARANTİNA VE BİRLİKTE MÜCADELE ÇAĞRISI

KKTC'de görülen hastalık yayıcı vektör böceklerin her an Türkiye'ye sıçrayabileceğini, ABD'nin çeşitli bölgelerinde narenciye üretimini tümüyle bitiren hastalığa karşı çok ciddi önlemler alınmasını isteyen Ayhan Barut, şunları kaydetti:

"Öncelikle olarak söz konusu hastalığın Türkiye’ye de bulaşma tehlikesine karşı ciddi önlemler alınması şart. Bu nedenle hemen iç ve dış karantina tedbirlerin alınması zorunluluktur. Türkiye'ye gelen her araç, yük, yolcu ve eşyalarında tedbir alınmalı, enginar, narenciye ve türevleriyle alakalı bitkisel ürünler hiçbir yerden ithal edilmemeli. Yasak getirilmeli, birebir karantina tedbirleri alınmalıdır. Kıbrıs ve bağlantılı havalimanlarında, limanlarda zararlının yok edilmesi için mutlaka etkin önlem alınmalı, iş çok kapsamlı biçimde çözülmelidir. Öncelikle KKTC’den ülkemize sevkiyatı yapılacak turunçgiller ve enginarın ithalatının durdurulması ve gelen ürünlerin imha edilmesi şarttır. KKTC’deki üreticilere devlet desteği sağlanması gerekir. Hemen ülkemizde Tarım Bakanlığı koordinasyonunda üreticilerimizle birlikte acil eylem planı hayata geçirilmelidir. Üreticilerimiz bilgilendirilmeli, deneyim sahibi ülkelerin teknik bilgi ve tecrübesi öğrenilmelidir. Tıpkı Akdeniz Meyve Sineği zararlısıyla topyekün mücadale gibi bu zararlıya karşı da ulusal seferberlik ilan edilmelidir. Bakanlığın öncülüğünde bürokratı, çiftçisi, ziraat mühendisi, akademisyeni ve üretici odaları sürece dahil edilerek komplike mücadele yapılmalıdır. Eğer gereken adım atılmazsa zaten zor günler geçiren narenciye üreticisi yok olur, ülke ekonomisi ve gıda egemenliğimiz tehlikeye düşer."

Haberin Devamı