Halka arzda fiyaskodan ‘mutlu sona’ dönüldü

Haberin Devamı

SPK’nın halka arzlarda aldığı önlemler yatırımcının yüzünü güldürdü. Bu yıl yapılan halka arzların neredeyse tamamında hisseler borsadan daha iyi performans gösterdi

Gezi Parkı olaylarının yarattığı dalgalanma sonrasından Emlak Konut GYO’nun halka arzı ileri bir tarihe ertelendi. Hisselerin yüzde 80’i yabancılara ayrılan halka arzda yeterli talep toplanamadı. Piyasalardaki sert fiyat hareketleri göz önüne alındığında borsa tarihinin en büyük halka arzlarından biri olan Emlak Konut GYO’nun ikincil arzına yeterli talebin gelmemesi çok normal. Yatırımcıların önlerini görebileceği ileri bir tarihte belki de Emlak Konut hisselerinin halka arz fiyatı belirlenen 2.65-3.10 TL aralığının bile üzerine olabilir. Ayrıca halka arzın ne olursa olsun yapılması konusunda ısrarcı olmamak da yatırımcıların korunması açısından doğru bir karar.

Bu yıl yapılan halka arzlara bakıldığında da Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) aldığı önlemlerin ne kadar yerinde olduğu görülüyor. Zira geçen yıl yapılan halka arzla tam bir fiyaskoya dönüşmüş ve halka açılan şirketlerin neredeyse tamamına yakını yatırımcılarını hayal kırıklığına uğratmıştı.

Yatırımcıyı üzmedi

2013 yılında borsaya gelen şirketler için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Halka açılan şirket sayısı geçmiş yıllara oranla daha az olabilir ama hisselerin performansı ve halka arzların büyüklüğü “az ama öz” özelliği ile öne çıkıyor.

Yılbaşından bu yana 6 yeni şirket birincil halka arz yaparak borsaya geldi. 2 şirket de gelişen işletmeler pazarında işlem görmeye başladı. Borsayla tanışan 8 şirketten 7’si BIST 100 Endeksi’nden daha iyi bir performans gösterdi. Yılbaşında göreve gelen SPK’nın yeni yönetiminin halka arzlarla ilgili aldığı önlemler nedeniyle ilk halka arz Şubat’ta Halk GYO ile gerçekleştirildi. Hisseleri 1.35 TL’den satılan Halk GYO hisseleri Cuma günü 1.27 TL’den kapandı. Halk GYO hisselerinin yüzde 5.93 gerilediği bir dönemde BIST 100 Endeksi yüzde 3.2 arttı. 24 Nisan’da işlem görmeye başlayan Servet GYO her ne kadar halka arz fiyatının yüzde 3.30 altında olsa da aynı dönemde BIST 100 Endeksi yüzde 7.61 düştü.

Pegasus ise yatırımcısını en fazla mutlu eden şirketlerden. Pegasus borsanın yüzde 7.97 gerilediği 26 Nisan’dan bu yana yüzde 20.92 kazandırdı.

Bu yılın en büyüğü Pegasus

Halka arz edilen şirket sayısı bu yıl sadece 6 olsa da arzlardan yüksek hasılat elde edildi. 6 halka arzda şirketler 1 milyar 174 milyon TL’lik gelir elde etti. Gelişen İşletmeler Piyasası’na gelen 2 şirket de toplam 9 milyon 940 bin TL’lik hisse sattı. Bu yılki halka arzlardan en fazla hasılat 650 milyon TL ile Pegasus’ta sağlandı. Halk GYO’nun halka arz büyüklüğü 250.4 milyon TL, Panora GYO’nun ise 102.2 milyon TL oldu. Royal Halı’nın halka arzında ise 76.7 milyon TL’lik hisse satışı yapıldı.

Piyasa uzmanları isim vermek istemiyor!

Taksim Gezi Parkı’nda başlayan eylemlerim tüm Türkiye’ye yayılmasıyla gündem bir anda değişti. Sadece Türkiye değil tüm dünyanın gözü buraya çevrildi. Piyasalar da gelişmelerden anında etkilenir hale geldi. Hükümetin söylemlerinde görülen bir yumuşama borsaya yükseliş, kur ve faize düşüş şeklinde yansırken üslubun sertleşmesi piyasaları bir anda karıştırıyor. İşte böyle bir ortamda biz gazeteciler yorum verecek uzman bulmak ta zorlanır hale geldik. Neredeyse aradığım bütün uzmanlar, “Aman adımı yazma” diyerek gelişmeleri anlatıyor. “Neden isminizin yazılmasını istemiyorsunuz?” soruma ise uzmanlar, “Hassas bir dönemden geçiyoruz. Söyleyeceğim cümleler farklı bir yerlere çekilebiliir. Çalıştığım kurum bu tür olaylarla gündeme gelmek istemiyor. Sonra başım ağrır” yanıtını veriyor.

DİĞER YENİ YAZILAR