Vücut imajı sorunları cinsel tatminsizliğe neden oluyor

Vücut imajı denilince anlaşılan sadece nasıl göründüğünüz hakkındaki hislerinizi kastetmiyoruz. Sizin kendinizi nasıl gördüğünüz, başkalarının sizi nasıl gördüğüne dair düşünceleriniz ve vücudunuzla barışık olup olmamanız da anlaşılıyor.

Geçtiğimiz senelerde yapılan araştırmalar, her 2 kadından birinin vücut, kilo veya görünüşle ilgili tatminsizlik yaşadığını gösterdi. Bu çok ciddi bir rakam. Kadınlarda vücut imajı sorunları denildiğinde vücudun bir kısmıyla ilgili bir tatminsizlik olabiliyor. Örneğin bazı kadınlar karın, kol veya bacak bölgeleriyle ilgili olumsuz hislere sahip. Bazı kadınlar ise vücut boyutu ve kiloyla ilgili sıkıntı yaşıyor. Diğerleri ise spesifik bir sorunları olmasa da partnerlerinin veya başkalarının yanında vücutlarının nasıl göründüğü ile ilgili kaygı taşıyorlar. Tabii burada sağlık sıkıntıları nedeniyle vücutlarında değişim yaşayan kadınları da unutmamak gerek.

Olumsuz bir imaj cinselliği derinden etkiliyor!

Maalesef, günümüzde, bu tatminsizlik ve kaygılar, yeme problemlerine kadar uzanan bir dizi sağlık problemi yaratıyor.

Haberin Devamı

Cinsel anlamda ise kendini beğenmeyen kadınlarda özgüven kaybı ve depresif bir ruh hali meydana geliyor. Ciddi duygu durum bozuklukları, ilişki ve cinsel sorunlar oluşabiliyor. Cinsel isteksizlik, cinsellikte konsantre olamama, cinsel uyarılma zorluğu ve dolayısıyla da orgazm problemi gibi çeşitli cinsel sorunlar görülebiliyor.

Vücutları ile barışık olmayan kişilerde özellikle kendini sosyal yaşamdan uzaklaştırmak, yemekten tamamen alıkoymak, yemek konusunu aşırı takıntı haline getirmek, egzersiz yapmayı takıntı haline getirmek, hiçbir zaman başarılı olmayan bir çok diyet programını takip etmek, yaşam kalitesi ve sağlık yerine nasıl göründüğüne dair takıntı geliştirmek gibi davranışlar görüyoruz.

İsteksizlik yatak odasının kapısında başlıyor

Tüm dünyada en çok konuşulan sağlık problemlerinden biri haline gelen bu takıntıların bizi çok ilgilendiren başka bir bakış açısı da cinsel sağlığa olumsuz etkileri ve kişilerde pek çok cinsel sıkıntılara yol açmaları. Olumsuz vücut imajı beraberinde özgüven eksikliği, cinsel fonksiyon sorunları ve performans düşüşü getiriyor.Hasta cinsellikte de kendini rahat bırakamıyor. Sürekli vücudunun nasıl gözüktüğü ile ilgili kaygı duyuyor. Kendi zevkine, partnerine ve dokunuşlara odaklanamıyor. Bu da cinsellikten kaçınma, cinsellikte kendini rahat bırakamama, cinsel uyarılma sorunu ve orgazm problemleri gibi çeşitli cinsel sorunlara yol açıyor. Kısacası, daha yatak odasının kapısında isteksizlik başlıyor!

Haberin Devamı

Aile Sağlığı Araştırma Derneği’nin 2011 yılında gerçekleştirdiği araştırması da Türk erkek ve kadınlarında fiziksel çekincelerin cinsel sorunlara yol açtığını gösteriyor. 1000’e yakın katılımcının katıldığı bu araştırmada çoğu katılımcı belli kültürel kalıplara uygun bir fiziksel çekiciliğe sahip olmadığını düşünüyor ve bu sebeple cinsel hayatlarını da karartıyor. Aile Sağlığı Araştırma Derneği olarak Avrupa Cinsel Tıp Kongresi’nde sunduğumuz bu çalışmada, erkeklerin yüzde 61’inin ve kadınların yüzde 79’unun fiziksel ve cinsel çekicilik anlamında özgüven eksikliği yaşadığını tespit ettik. Türk kadınlarının yüzde 80’inin kiloları hakkında aşırı olumsuz hislere sahip olduğunu bulduk. Üstelik bu kaygılar cinsel fonksiyon problemlerine de yol açıyor. Kendini çekici görmeyen 10 kadından 7’si cinsel isteksizlik, orgazm problemi ve cinsel tatminsizlik yaşarken, bu 10 kadından 8’i cinsel uyarılma zorluğu yaşıyor. Kadınlarda özellikle kilo ile ilgili endişelerin etkisi çok büyük.

Haberin Devamı

Burada önemli olan öncelikle kadınların kendi cinsellikleriyle ilgili duygu ve düşüncelerinin farkında olmaları, partnerlerinin istek ve arzularını anlayabilmeleri ve cinsellik konusunda iletişimden kaçınmamaları. Birçok kadın arzu ve isteklerini, sevdiği ve sevmediği noktaları, endişelerini, korkularını, cinsel sorunlarını partnerine belirtmekten çekiniyor. Cinsel sorunlar karşısında doktora başvurmaktan utanıyor. Oysa cinselliği organik, psikolojik ve sosyal boyutta inceleyip tedavi seçeneklerinden yararlanmak gerekiyor.

Haberin Devamı

Pozitif güzellik için 10 altın öneri

1. Herkesin güzelliği farklıdır. Kendinizle dost olmayı öğrenin.

2. Güzellik sizin farklı yönlerinizin bir kutlamasıdır.

3. Güzel hissetmek, güzel görünmekten daha önemlidir.

4. Genç, seksapel veya ince olmadan da güzel görünmek mümkündür.

5. Görünüşe gerektiği kadar önem vermek sağlıklıdır.

6. Kendinize özen göstermek, özgüveni arttırmanın bir yoludur.

7. Ulaşılmaz güzellik ölçülerini hedeflemeyin.

8. Kendinizle ilgili beğendiğiniz 10 şeyi listeleyin.

9. Karşı cinse çekici görünmenin yolu sadece dış güzellikten geçmez.

10. Cinsellikte şekilcilik yerine partnerinizle kendinizi rahat hissetmeyi hedefleyin.

DİĞER YENİ YAZILAR