İstanbul'da dünyanın en güzel müzesi açılıyor

Çocukken en sevdiğim oyuncağım neydi diye düşünüyorum son 15 dakikadır. Siz de düşünsenize. Hatırlamakta zorlanıyorsanız o zaman yaş ilerlemiş manasına gelir ki bu düşünce hemen savunma olarak bir oyuncağınızı aklınıza getirir

Haberin Devamı

Çocukken en sevdiğim oyuncağım neydi diye düşünüyorum son 15 dakikadır. Siz de düşünsenize.

Hatırlamakta zorlanıyorsanız o zaman yaş ilerlemiş manasına gelir ki bu düşünce hemen savunma olarak bir oyuncağınızı aklınıza getirir.

Benim de aklıma hemen geliverdi mesela. En sevdiğim oyuncağım telli arabamdı benim.

Sünbül Efendi Camii'nin Kader Pastanesi'ne bakan kapısının hemen yanında eski bir dükkan vardı. Şimdi cep telefonu satan bir yer olmuş. Oldukça eski bu dükkanda çocuklar için envai çeşit oyuncak satardı yaşlı bir amca. Birde telli arabalar için süsler. Pullar, ipler, ışıklar daha neler neler. Bu süslerle bezediğim bir telli arabam vardı. Siyah. Arkadaşım Serdar'la mahalle mahalle gezip süslü ve telli arabalarımızla hava atardık diğer çocuklara.

Yaş ilerledikçe oyuncaklardan uzaklaşıyor insan. Ya da çoğumuz öyleyiz. Tanıdığım bir adamsa neredeyse hayatının tamamını oyuncağa adamış.

Kendisi yazar. Kitapları var ve çok satıyor. Sahneye çıkıyor, oyunları var. Birlikte oyun oynuyoruz hatta. Kasımda yeni bir oyuna başlayacağız, onu yazıyoruz şu aralar.
Türkiye için çok önemli bu insan Sunay Akın.

Sunay Abi'nin bilgi ve birikiminden çok faydalanıyorum kendi adıma. Yazılarımda okuyorsunuz sık sık bahsediyorum kendisinden.

Ama oyuncak tutkusunu hiç anlatmadım.

* Malatya'dayız. İnönü Üniversitesi'nde akşam gösterimiz var. Sabah erken kalkıyoruz ki Malatya'da gezelim, ailelerin zorunlu kayısı alışverişlerini yapalım. Bir bakıyoruz Sunay Akın yok. Soruyoruz nerede diye. Komilerden birini almış, Malatya'nın eskiciler pazarına gitmiş, eski oyuncak bulmaya.

Sunay Abi'nin hayatının büyük bölümü oyuncak bulmak ve satın almakla geçiyor. Ama satın aldığı oyuncakların hepsi antika. 1930 yapımı bir kovboy kababası mesela. Ya da Hitler zamanı propaganda için yapılmış kurşun Nazi askerleri. Varını yoğunu bu oyuncaklara harcıyor Sunay Akın.

Niye peki?

Çünkü dünyanın en güzel müzesini açacak.

İstanbul Oyuncak Müzesi'ni.

Göztepe'de bir ahşap köşk. Yıllarca ailece yaşadıkları.

Hatta 3 ay öncesine kadar anne ve babasının hâlâ oturduğu.

Her gün inşaatta artık Sunay Abi. Uğruyorum sıkça yanına. Sahne tasarım sanatçısı Ayhan Doğan, yardımcıları Emra Dinç ve Hülya Genç ile hazırlıyor müzenin dekorasyonunu.

Bu müze gerçekten de dünyanın en büyük oyuncak müzelerinden biri olacak. Avrupa'da ve Türkiye'de eşi benzeri yok.

Kimi kafası çalışan firmalar destek veriyor Oyuncak Müzesi'ne. Saçma sapan yerlere para harcamak yerine, gelecek nesillere de faydalı olacak bir işe katkı sağlıyorlar. Siemens, Faber Castel, Honda, Isuzu, Novartis, Vega Taşımacılık sponsor olmuşlar.

Sunay Abi onlara sponsor değil oyun arkadaşı diyor.

Bu kadar çok insan ve firma destek verirken bir müzenin kurulmasına, bir şair hayatını adarken dünyanın en büyük oyuncak müzesini kurmaya, ne oluyor ne bitiyor diye hiç arayıp sormayan, biz ne katkı sağlayabiliriz diye akıllarının ucundan bile geçirmeyenler kim bilin bakalım.

Tabii ki Kültür Bakanlığı. Demek ki Kültür Bakanlığı'nın yetkilileri çocukluklarında hiç oyuncakla oynamamışlar. Bu yüzden oyuncak müzesi fikrine kafaları pek basmıyor. Kendilerinden habersiz bir müze açılıyormuş kime ne?

Dünyanın en büyük oyuncak müzesi olacakmış. Ne gam.

Her odasına girdiğinizde uzun uzun dalıp gideceğiniz bir müze açılmaya hazırlanıyor İstanbul'un bir köşesinde.

Yaşı büyük ama kalbi çocuk bir adam tarafından. İyi ki varsın diyeceksiniz müzeden ayrılırken Sunay Akın'ı gördüğünüzde kapıda.

İyi ki varsın ve iyi ki çocukmuşuz.

Dinlenirse kaza yaptıracak şarkılar
İngiltere'de bir kuruluş, bir araştırma yaptırıp motorlu araç kullanırken Wagner dinlemenin kaza yapma olasılığını artırdığını belirlemiş.

Çok geniş kapsamlı bir araştırma olmamakla beraber memleketimizde araç kullanırken tehlike yaratabilecek isimleri aşağıda açıklıyorum. Ona göre tedbirinizi alırsınız artık.

Serdar Ortaç: (Tüm şarkıları.)

Ayşe Hatun Önal: Kırcan mı Belümü

Atilla Taş: A Benim Kınalı Kuzum, Ünlüler Çiftliğine Girmeye Adayım

Seren Serengil: (Tüm şarkıları.)

Mahmut Tuncer: Bakkal Amca

Banu Alkan: Neremi (Yeni şarkısı çıkacakmış. O da dahil)

Arto: (Sesi yeter, şarkı olması şart değil.)

İsmail YK: Sapır Şupur Beni Ye

Charles Ozan Orhon Bronson: İntikam

Bunlar kaza yapmanıza sebep verebilecek şarkılar. Aslında liste uzar gider de yerimiz geniş değil.

Bu araştırmanın bir de dinlenmesi kaza riskini aza indiren şarkılar bölümü var.
Türkiye için uyarlayacak olursak bizdeki liste şu olur:

Bülent Ortaçgil: (Tüm şarkıları)

Fikret Kızılok: (Tüm şarkıları)

Ezginin Günlüğü: Aşk Bitti

Volkan Konak: Cerrahpaşa

Kazım Koyuncu: Denizde Karartı Var

Zuhal Olcay: Yalnızlığım

Erkin Koray: Sevince

Bu liste de uzar gider. Siz her iki durumda da emniyet kemerinizi takın ve emniyet şeridine girmeyin yeter.

Yapmalı etmeli pazar tavsiyeleri
Almalı
Kazım Koyuncu'nun son albümünü almalı, fırsat yaratıp Karadeniz tarafına yola çıkmalı. Ünye'den Fatsa tarafına giderken teybin sesini iyice açmalı.

İçmeli
Madem Karadeniz tarafındasınız Ünye'yi geçtikten sonra rampa yukarı doğru çıkarken deniz tarafında yamaç başındaki Uzun Saçlı'nın yerine uğramalı. Hayatınızda içtiğiniz en lezzetli çayı içmeli. Uzun Saçlı'nın muhabbetinin tadına varmalı, bizden selam söylemeli.

Giymeli
Rahmetli Necati Hoca'nın Beşiktaş Çarşısı'ndaki Soydan Turşucusu'na gitmeli. Kışa hazırlık için turşu almalı. Necati Hoca'nın çocuklarının nezaketine hayran kalmalı.

DİĞER YENİ YAZILAR