Çöpten okul yapmak

Haberin Devamı

Van’dayım. İki yıl aradan sonra ilk defa. Hatırlarsanız depremde gelmiş, Erciş’teki çadırkentte gönüllü olarak 10 gün kalmıştım. On gün boyunca hem yardım ettim hem haberler yaptım.

Sonra dönmeden bir gece önce ikinci deprem oldu. Şu an hayattaysam Van misafirperverliği sayesindedir. Zira o gece uçağım erken diye Bayram Otel’de kalacaktım. Vanlı arkadaşım son dakika evlerine davet etti. “Rahatsız etmeyeyim” deyince “on kişiyiz, seninle on bir olacağız, ne olacak” demişti.

Ve o gece Bayram Otel yok oldu. Onlarca insan hayatını kaybetti. Onlardan biri olabilirdim. Olmadım. Hayattayım. Bir melek beni korudu.

***


Sonra bir daha gelemedim Van’a.

Bir kaç fırsat oldu ama ayaklarım gitmedi. Yardım topladığım Vanlı ailemi bile ziyaret edemedim.

Şimdi MNG Kargo’nun yaptırdığı 18 derslikli okulun açılışı için Erciş’teyim. Önceden aynı arazide olup depremde zarar gören okulu yıkıp yepyeni bir ilk ve orta okul yaptırmışlar.

Ama bu okulun yapılışında bir fark var. Bu okul esasen çöpten yapılma!

MNG, kullanılmış kargo poşetlerini toplayıp geri dönüşümünden elde ettikleri gelirle yaptırmış okulu. Bir yerde çifte sosyal sorumluluk projesi. Hem geri dönüşüm hem de okul yaptırma.

“Aslında” diyor MNG Kargo’nun genel müdürü Aslan Kut “daha çok kullanılmış kargo poşeti toplanabilseydi bir okul daha yapılırdı.”

Aklıma bugüne kadar attığım binlerce kargo poşeti geldi. Meğer onları toplamamız gerekiyormuş. Çöp değil okulmuş, sınıfmış, sıraymış, tahtaymış onlar.

1500 ton kargo poşeti toplandı

MNG Kargo, kargo poşetlerini toplayıp geri dönüştürerek okul yapma projesine 2008 yılında başlamış. Birinci okul 2010 yılında Bitlis’te yapılmış. O projeye 20 bin kurum ve kuruluş destek vermiş. Erciş’teki okulun inşaatı için ise 80 bin kurum ve kuruluş destek vermiş. Tam 1500 ton plastik kargo poşeti toplanmış. Toplanan poşetler yeniden torba olmuş.

Kampanya devam ediyor. Siz de elinize geçen (hangi şirkete ait olursa olsun) kargo poşetini biriktirip en yakın MNG şubesindeki biriktirme kutularına atabilirsiniz. Mavi kapak biriktiren ey güzel halkım! Artık kargo poşeti de biriktir, okullar yapılsın, çocuklar adam gibi okullarda okusun!

DİĞER YENİ YAZILAR