Muslera ayakta kaldı

17 Mayıs 2016

Uruguaylı kaleci Akhisar maçının özellikle ilk yarısında rakibin atakları karşısında ayakta kalarak takımına büyük moral verdi. Beşiktaş-Osmanlıspor maçında Tolga hamleleri ile göz doldururken Volkan Demirel’in yokluğunda Fabiano güven verdi.

BEŞİKTAŞ’IN şampiyonluğunu ilan ettiği Süper Lig’in 33. haftasında genel kaleci performanslarını değerlendirdiğimizde dikkat çeken isim şüphesiz G.Saray’ın file bekçisi Fernando Muslera oldu. Özellikle karşılaşmanın ilk yarısında Akhisar Belediyespor’un atakları karşısında ayakta kalarak takımına büyük moral verdi.

BEŞİKTAŞ ile Osmanlıspor arasındaki mücadelede Beşiktaş kalecisi Tolga Zengin yerinde birkaç hamlesiyle göz doldurdu..

VOLKAN Demirel’in sakatlığı nedeniyle bu hafta G. Birliği maçında görev alan Fabiano Ribeiro güven verdi. Süper Lig üçüncülüğünü garantileyen Konyaspor’un file bekçisi Serkan Kırıntılı, yine sade ve kaliteli oyununu Bursa karşısında sahaya yansıttı.

KÜME düşmemek için mücadele veren Eskişehirspor karşısında ise Medipol Başakşehir’den Volkan Babacan, yaşanan psikolojik savaşın içinden gayet başarıyla çıktı.

TEKNİK DETAY...

ORTAYA koyulan kaleci performanslarının değerlendirmesi aslında, kaleciye ait teknik detaylarda saklı... Lig bitimiyle beraber gelecek haftaya daha geniş ve ayrıntılı olarak, sezonun tüm kalecilerini yorumlayacağız.

Devamını Oku

Babacan’dan kusursuz performans

11 Mayıs 2016

ŞAMPİYONLUK, Avrupa Ligi’ne katılım, küme düşmeme mücadelesinin en yoğun yaşandığı haftada kaleci performansları oldukça dikkat çekiciydi. Özellikle Volkan Babacan, Muslera, Serkan Kırıntılı ve Tolga Zengin öne çıkan isimler oldular.

İKİ hafta önceki yazımda son oynanacak maçlarda hedefi olan takımlarda, kalecilerin yapacağı katkının sonuca olumlu ya da olumsuz doğrudan etki edeceğine dikkat çekmiştim. Her 3 kulvarda da bunu görmek mümkün oldu. Bazı kalecilerin başarısına, bazılarında ise yeterli katkıyı sağlayamadıklarına şahit oldu.

TEK HATASI DİREK PAYLAŞIMI

BAŞAKŞEHİR-F.Bahçe karşılaşmasında Volkan Babacan belki de bu sezonun kendi adına en iyi performansını sergiledi. Van Persie’nin penaltısında, vuruştan hemen önce kendi sağına doğru hareketlenmesi, atışın maç öncesinde çalışıldığının göstergesiydi.

ÇİZGİ üstündeki hamleleriyle, iyi reaksiyon süratine sahip oyduğunu bizlere hissettirdi. Baskı altında karar verebilme yeteneği günden güne gelişen Volkan, oyunu geride kurarken de güvenli ve doğru tercihlerde bulundu. Cephe yüksek toplarında etkili olurken yandan gelen yüksek topları daha da iyi hale getirme yönünde inisiyatif aldı.

YEDİĞİ golde ön ve arka direk paylaşımının denetimini yapması gerekliydi. Sonuç olarak bu oyunun, F.Bahçe karşısında sergileyip tüm Türkiye’nin dikkatini çekmesi en büyük şansı oldu. Gelişen tecrübesini artık sahaya yansıtıp takımının 3 puan almasında önemli katkı yaptı.

Serkan milli formaya göz kırpıyor

KONYASPOR’UN başarılı file bekçisi gelecek sezon UEFA Avrupa Ligi’ne direkt katılım adına Kasımpaşa karşılaşmasın da takımına yaptığı yardımla göz doldurdu. Deneyimli eldiven dikkatli izleyen gözlerden kaçması mümkün olmayan performansı ile EURO 2016 Milli Takım’a göz kırpıyor.

Devamını Oku

Setkus’un dramı

3 Mayıs 2016

Setkus’un çevre kontrolü yapıp topu elle kontrol etmekten vazgeçtiği anda topa olan koşusunda adım frekansının değiştiğini görüyoruz. Bu değişim, koordinasyonunu bozup, ayaklarıyla doğru tekniği uygulamada hataya neden oldu.

SİVASSPOR-Akhisar Belediye karşılaşmasında Setkus’un neden olduğu gol belki de haftanın en dramatik görüntüsüydü... Setkus, Bruno’dan gelen topu hemen elle bloke etmek yerine, skor avantajı nedeniyle, ayağıyla kontrol etmek isterken, ayağının altından geçen top golle sonuçlandı.

MAÇI dikkatli izlediğimizde, Setkus’un çevre kontrolü yapıp topu elle kontrol etmekten vazgeçtiği anda topa olan koşusunda adım frekansının değiştiğini görüyoruz. Bu değişim, koordinasyonunu bozup, ayaklarıyla doğru tekniği uygulamada hataya neden oldu. Yaptığı hatada rakip oyuncular bile tam olarak golün sevincini yaşayamadılar. Profesyonel yaşamda bu tip hatalar sıklıkla karşımıza çıkabilmektedir.

ANCAK ‘gol goldür’ değerlendirmesi yaparken, rakipleriniz bazen de empati yapar.

Böyle bir pozisyon yerine daha farklı olgunlaştırılan atak sonucu golü bulmayı isterler. Kalesinde golü gören kalecinin, üzüntüsü ve takımının küme düşme mücadelesinde neden olduğu hatası sonucu yüzüne yansıyan çaresiz ifadesi hem kendi arkadaşlarını ve rakibinin içini sessizce burkar.

RAKİBİNİ DE BURKTU

RAKİPLER geçmişte aynı olumsuzluğu, bütün bedenleriyle, ruhlarıyla yaşamış ve hissetmişlerdir. Ancak maçı takım kazanır, takım kaybeder! Ligimizin değerli ve renkli ekibi Sivasspor bu zor günlere rağmen, kalan haftalara umutla bakmaya devam edecek motivasyonu sağlamaya çalışacaktır.

Volkan ve Tolga

Devamını Oku

Kaliteli hücumcu kaliteli hücum!

25 Nisan 2016

BEŞİKTAŞ, Akhisar deplasmanında 1 puan mı aldı? Yoksa 2 puan mı kaybetti? Bu soru, hemen Trabzonspor- F.Bahçe karşılaşmasıyla daha anlamlı hale gelecekti.

MAÇIN ilk 15 dakikası daha çok 2. bölge mücadelesi şeklinde geçerken, özellikle son haftaların formda isimleri Alper ve Volkan Şen daha çok göze çarpmaya başladı. Trabzonspor’un sağ tarafı ofansif ve defansif görevlerde aksamaya başlayınca Hasan Ali de bu bölgeye destek vermede gecikmedi.

KALİTELİ oyuncularının geliştirdiği hücum organizasyonları sonucu, arka arkaya gelen gollerle F.Bahçe skoru bir anda 2-0’a taşırken ilk yarının kalan dakikalarında topa daha çok sahip olma ve tempoyu düşürme isteğini sahaya yansıttı. Bunu da başararak, devreye skor ve moral avantajıyla girdi. F.Bahçe’nin 2. yarıya daha kontrollü oyunu tercih edeceği beklenirken, usta ayaklar Nani ve Van Persie yine yakın dakikalarda golleri bularak maçı 4-0’a getirdi. Belki de F.Bahçe, psikolojik gerilimi yüksek olan Trabzon deplasmanında en rahat maçlarından birini oynama fırsatı yakaladı.

F.BAHÇE’NİN KAZANCI

SON dakikalarında yaşanan olaylar sonucu maç tamamlanamadı. Futbol adına hoş olmayan görüntülerle birlikte, Mehmet Topal’ın alkışlarla sahayı terk ettiği ve oyuncuların birbirlerine karşı son derece centilmence davrandığı maç tarihteki yerini aldı. Sonuç olarak bu değerli galibiyet F.Bahçe’nin şampiyonluk yolunda çok önemli 3 puanın hanesine yazılmasını sağladı. Beşiktaş’ın iki puan kaybının, bu hafta için F.Bahçe adına kazanç olduğu görmüş olduk.

Devamını Oku

Volkan polemiklerden uzak kalıyor

20 Nisan 2016

Bu sezon sakinliği ile basının karşısına önceki yıllara göre daha az çıkan ve Milli Takım polemiklerinin dışında kalan Volkan Demirel kalan haftalarda da tecrübesini kullanarak yola devam edecektir.

KAYSERİSPOR’UN, Kasımpaşa’dan aldığı üç puan sonrası, hayli düşük motivasyonla sahaya çıkan Mersin İY karşısında, kalesinde çok az pozisyon gören eldiven, geri pasları güvenli kullanmasıyla göze çarptı.Yediği golde fazlaca yapacak bir hamlesi olmamasına rağmen, duran toplardaki organizasyonu yapma ve denetleme sorumluluğu vardı.

SEZON içindeki sakinliği ile birlikte basının karşısına önceki yıllara nazaran daha az çıkan ve bir anlamda milli takım polemikleri dışında adından daha az bahsettiren başarılı eldiven, tecrübesini kalan haftalarda kullanacak gibi görünüyor.

Muammer Yıldırım

F.BAHÇE-Mersin İY maçında Fernandao’nun golüyle gündeme geldi. Daha önceki yazılarımda Muammer’in önemli bir yetenek olduğunu fakat geliştirmesi gereken yönlerinin olduğunu ısrarla belirtmiştim.
KALESİNDE yoğun pozisyon yaşadığı ve bu durumu kendisi için fırsata çevirmesi gerekliliğini de ayrıca sık sık vurguladım. Kale içi pozisyonunu daha dengeli biçimde aldığında ve blokaj becerisini geliştirmeye devam ettiği sürece Muammer Yıldırım, çok daha iyi oyunlar ortaya koyacaktır.
THE MANAGER - MIKE CARSON
Otorite merkezi
“… Gerard HoullIer bir noktanın altını çiziyor özellikle: “Bence iyi bir kulüp; oyuncularına, çalışanlarına, teknik ekibine ve diğer her şeyine iyi bakan kulüptür. Bana göre başarının temelinde, kulüpteki insani ortam vardır. Bunun merkezinde de antrenör bulunur.” İNSANI ilk sıraya koymak, hemen hemen her sektördeki kurum için geçerlidir; daha geniş bir sosyal paydaş ilişkileri rüzgarı içinde olmasına rağmen, insanına odaklanabilen bir lider başarıya hazırdır.” Futbolun yaşam kaynağı... Taraftarlar “…Roy Hodgson: “Her zaman üç basit düşünceyi temel alarak çalıştım: taraftarlar ne istediğini bilir, futbolun nasıl bir şey olduğunu anlar ve takımlarından en iyisini ister. Bir futbol maçında takımıma odaklanırım. Taraftarların ilgi odağı ben değil, oyuncularım olmalı. TARAFTARLAR, takımla ilgilenecek bir antrenör ya da menajere ihtiyaç duyulduğunu anlayacak kadar akıllıdır ama bir cumartesi günü sizi değil takımlarını izlemeye gelirler. Ancak, takım felsefesi ya da planlarından konuşulurken gündem siz olabilirsiniz…”

Devamını Oku

Fair play

14 Nisan 2016

F.BAHÇE, Telekom Arena’daki psikolojik baskıyı, maçın hemen başında iki gol pozisyonu bularak kırdı. Yasin’in çıkardığı topa Selçuk’un vole vuruşu G.Saray adına ilk gol girişimiydi. Volkan Şen’in uygun pozisyonda golü yapamayışı, Muslera’nın ceza sahası dışındaki hamlesi sonrası Van Persie’nin kaleye gönderdiği top F.Bahçe’nin şanssızlığı oldu. Özellikle ilk yarıda Volkan Şen-Semih mücadelesi dengeli geçerken Peraira’dan Alper&Volkan Şen kanat değişikliği hamlesi beklendi.

İKİNCİ yarıya aynı kadro ve oyun anlayışıyla başlayan takımlar süre ilerledikçe orta sahadaki ikili mücadele sayısını arttırdılar. 60. dakikadan sonra yapılan Sabri-Emre, Persie-Fernandao, Volkan- Diego değişiklikleri, mutlak kazanmak zorunda olan ve kaybetmemeye oynayan takımların hamleleriydi. 75. dakikadan sonra oyun genişliğine ve derinliğine daha büyük alanlarda oynanmaya başladı. F.Bahçe zaman zaman gol pozisyonlarına girse de uzatma dakikalarında Fernandao’nun kaçırdığı gol kırılma anıydı.

GERGİNLİK YOK

FERNANDO Muslera, G.Saray adına en iyi performansı gösterirken, Volkan Demirel’in Türk Telokom Arena’daki en rahat maçını oynadığını söyleyebiliriz. Son yıllardaki G.Saray- F.Bahçe arasındaki maçlarda yaşanan gerginliği bir kenara bırakarak genel anlamda son derece fair-play çerçevesinde oynanan karşılaşma izleme fırsatı yakaladık, bu da unutulmamalı.

Devamını Oku

Satranç oyunu

9 Nisan 2016

HAFTANIN önemli müsabakasında, takımların taktiksel hazırlıklarının maça nasıl yansıyacağı merak edilirken oyunun hemen başında Konyaspor, Rangelov’la golü buldu. Her iki ekip de takım savunmasını iyi yapabilen özellikleriyle oyuna devam ederken F.Bahçe kanat ataklarını yoğunlaştırmaya başladı. F.Bahçe’de Volkan Şen topla buluştuğu zamanlar derinliğine oynanan toplarda etkili oldu..

KONYA, yüksek oyun konsantrasyonu ile maça devam ederken 43.dakikada F.Bahçe aradığı golü Volkan Şen-Fernandao işbirliği ile ağlara gönderdi. İkinci yarı daha çok orta saha mücadelesi şeklinde geçen maç, yapılan değişikliklerle bir satranç oyununu anımsattı. 65. dakikadan sonra orta sahada daha çok ayakta kalan, doğru pozisyon alan Konyaspor oldu. Aykut Kocaman’ın o andaki düşüncesi F.Bahçe’nin iki savunma bekinin arka boşluklarını kullanmaktı.

KONYASPOR bunu sahada daha iyi uygulamaya başladığı anda tehlike yarattı. Taktiksel değişim F.Bahçe’yi zorlarken Pereria bunun önlemini almaya çalıştı. Ancak Ömer Ali’nin sağdan geliştirip sola gönderdiği, savunmanın arkasından Rangelov’un indirdiği top, merkeze gelerek Ali Çamdalı’nın düzgün ve sakin vuruşla golü atmasına neden oldu. Ardından kalan dakikalarda F.Bahçe 3. bölgede etkili olmaya çalışsa da Konyaspor savunması pozisyon vermedi.

AVRUPA’YA 1 ADIM DAHA

ŞAMPİYONLUK yarışında önemli bir virajda yara alan F.Bahçe, gelecek haftalara umutlarını taşımakta zorlanacak gibi... Konyaspor cephesinde ise Aykut Kocaman’ın önderliği ile Avrupa’ya 1 adım daha yaklaşmanın mutluluğunu görmemiz mümkün.

Devamını Oku