Meclis’e sunuldu o işçiler kapsam dışı…

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren düzenleme Meclis’e sunuldu. 15 maddelik düzenlemede işçiden, öğrenciye, esnafa, işverene, evde kullanılan suya kadar çok önemli düzenlemeler yapılıyor. 3 ay işçi çıkarılamayacak ve ücretsiz izne çıkarılan işçilere 1168,50 kuruş aylık ödeme yapılacak. Düzenlemede Ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı hareket eden işçiler kapsam dışında tutuldu.

Meclis’e sunuldu o işçiler kapsam dışı…

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren düzenleme Meclis’e sunuldu. “Olağanüstü” Yaşanılan bu dönemi tek kelime ile anlat deseler kullanabileceğim tek sözcük sanırım.İşte bu olağanüstü dönem içerisinde çalışma hayatının dinamiklerini koruyabilmek adına her geçen gün farklı tedbir paketleri yürürlüğe sokuluyor. Kısa çalışma ödeneği hamlesinden sonra ortaya çıkan ve sayıları yüz binleri aşan, işsizlik ve kısa çalışma ödeneğinden faydalanamayan işçilerin durumları uzun süredir gündemdeydi.

Torba yasa ile işsiz işçilere yardım ödemesi getirilirken, işçi çıkarmalarda 3 ay boyunca yasaklanıyor. Çevre temizlik vergisi muafiyetinden, su faturalarının ertelenmesine kadar işte karşımızda yeni torba yasa…

İşsizlere, İşsizlik Ödeneği Alamayanlara ve Ücretsiz İzindeki Çalışanlara Destek!

Kapanan ve faaliyeti durdurulan işletmelerde çalışan personellerin büyük bir bölümü işsizlik maaşı aldı, bir bölümü ise kısa çalışma ödeneğinden faydalandı. Ancak her ikisinden de faydalanamayanların ise durumu belirsizdi.

İşsiz kalan, çıkarılan veya 15 Mart itibariyle ücretsiz izne ayrılan çalışanlara işsizlik fonundan günlük brüt olarak 39,24 TL, net olarak ise 38,95 TL ödeme yapılacaktır. Bu durumdaki kişilerin bir aylık ellerine geçecek net ücret 1.168,50 TL olacak.

Haberin Devamı

İşçi Çıkaran İşveren İdari Para Cezasını Öder!

Belirtilen kanun kapsamında işverenlere de kanunun yayım tarihi itibariyle 3 ay süreli işçi çıkarma yasağı getirilecek. İşveren ücretini ödeyemeyeceği işçisini çıkarmak yerine ücretsiz izinli gösterecek. Bu kişiler de günlük 38,95 TL’lik ödenekten faydalanabilecekler.

Her türlü iş sözleşmesinin, ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık halleri dışında, kısa çalışma süresi boyunca bu maddenin yürürlüğe gireceği tarihten itibaren 3 ay süreyle işveren tarafından feshedilemeyecek, aksi takdirde fesih geçersiz sayılarak işverene her bir işçi için aylık brüt asgari ücret tutarında (2.943,00 TL) idari para cezası uygulanacak. İşveren 3 aylık süre içinde işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz izne ayırabilecek, ancak bu durum işveren tarafından geçerli nedenle işçinin sözleşmesini fesih etme hakkı tanımayacak, 3 aylık süreyi 6 aya kadar Cumhurbaşkanı uzatabilecek.

Haberin Devamı

İşçisini ücretsiz izinde göstererek çalıştırmaya devam eden işverenlerin tespiti halinde, her bir işçi için ayrı ayrı olmak üzere ve her çalıştırılan ay için brüt asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacak. Ayrıca işçiye ödenen tüm ücretler de faiziyle birlikte işverenden tahsil edilecek.

Çevre Temizlik Vergisi Alınmayacak, Su Faturaları Ertelenecek!

Kapatılan ve faaliyeti durdurulan işletmelerin kapalı kaldığı dönemler için ilgili Belediyelerce Çevre Temizlik Vergileri tahakkuk ettirilmeyecek.

Ayrıca yine Belediyeler tarafından konutların ve kapatılan işyerlerinin su faturaları 3 aya kadar ertelenecek.

Hazine ve belediye taşınmazları ile milli parklar ve Orman Genel Müdürlüğü taşınmazlarına ve izinlerine ait borçlar, KYK kredi borçları ile belediyelerin gelir vergisi ödemeleri, sosyal sigorta prim ödemeleri 3 ay süreyle ertelenecek ve belediyelerce toplu taşıma faaliyetleri 3 ay süreyle desteklenebilecek. Bu süreler 3 ay uzatılabilecek.

Haberin Devamı

Tam kanun metnine buradan ulaşabilirsiniz…

İşte, işçiyi işten çıkarma yasağı dışında bırakan haller şöyle: İş sözleşmesi yapıldığı sırada, işiyle ilgili gerekli vasıflara veya şartlara sahip olmadığı halde sahip olduğunu ileri sürerek, yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işvereni yanıltması. İşçinin, işveren veya aile fertlerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarf etmesi veya davranışlarda bulunması, ya da işveren hakkında asılsız ihbar ve isnatlarda bulunması. İş yerindeki başka bir işçiye cinsel tacizde bulunması. İşçinin işverene ya da aile fertlerinden birine ya da başka bir işçiye sataşması, iş yerine sarhoş veya uyuşturucu madde almış olarak gelmesi veya bunları iş yerinde kullanması. İşçinin işverenin güvenini kötüye kullanması, hırsızlık yapması, meslek sırlarını ortaya atması. İşçinin iş yerinde yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi. İşverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki iş günü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü, yahut bir ayda 3 iş günü işe gelmemesi. Yapmakla görevli bulunduğu işler hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi. İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, iş yerindeki makineleri, tesisatı veya başka eşyayı 30 günlük ücreti ile ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR