Şirket araçları 2,2 kat fazla yol yapıyor

Avrupa’da satılan her 10 araçtan 6’sını şirket araçları oluşturuyor. Şirket araçları hususi araçlara göre ortalama 2,25 kat daha fazla yol kat ediyor.

Şirket araçları 2,2 kat fazla yol yapıyor

Leaseplan’in “Filolar iklim değişikliğiyle nasıl mücadele eder?” raporu yayınladı. Rapora göre, şu anda Avrupa’da satılan tüm yeni otomobillerin yaklaşık %60’ını yani her 10 araçtan 6’sını şirket araçları oluşturuyor. Şirket araçları hususi araçlara göre ortalama 2,25 kat fazla yol kat ediyor. Yeni şirket araçlarının %96’sı benzinli ve dizel yakıtlı araçlardan meydana geliyor. Rapor küresel C02 emisyonlarının yaklaşık %20’sini karayolu taşımacılığının oluşturduğu da göz önüne alındığında, kurumsal filoların iklim değişikliğine ciddi katkılarda bulabileceği

ve çözümün önemli bir parçası olabileceğine dikkat çekiyor.

2050’ye kadar satış yasaklanacak

Raporda şu ana kadar 17 ülkenin 2030 ila 2050 arasında içten yanmalı motora sahip araçların satışını tamamen durdurmayı hedeflediği belirtiliyor. 2000’den bu yana küresel ulaşım emisyonlarının yılda %1,9 arttığı vurgulanan raporda şunlara yer verildi:

“Ancak bu oran 2019’da %0,5’ten az arttı. Aradaki fark verimlilikteki gelişmeler, daha fazla biyoyakıt kullanımı ve elektrikli araçlardaki artış nedeniyle meydana geldi. Elektrikli sayısı arttıkça, karayolu taşımacılığından kaynaklanan emisyon düşüşlerinin hızlanması beklenebilir. 2020’de küresel elektrikli araç satışları, pandeminin toplam araç satışlarını % 6 düşürmesine rağmen %41 artarak 3 milyona ulaştı. Elektriklililer artık %4,6 küresel pazar payına sahip. Bugün 10 milyon olan küresel elektrikli araç adedinin 2030'da 145 milyona çıkması bekleniyor.”

Haberin Devamı

“Türkiye’deki şirketler adım atmalı”

LeasePlan Türkiye Genel Müdürü Türkay Oktay ”EV100'ün kurucu üyesi olarak, 2030 yılına kadar filoda sıfır emisyon sağlamayı taahhüt ettik ve finanse etmek için başarılı yeşil finansman adımı attık. Raporda da vurgulandığı üzere, ülkelerdeki toplam araç parklarının büyük bölümünü şirket araçları oluşturuyor. Paris İklim Anlaşması’nı onaylamış bir ülke olarak önümüzdeki süreçte emisyonu azaltmak üzere tüm sektörün bazı adımlar atması gerekiyor. Özellikle büyük şirketlerin filolarını adım adım sıfır emisyona taşıyacak adımları bugünden atması gerektiğini düşünüyoruz” dedi

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR