Türk üreticilerden “elektrik” atağı

Türk ticari araç üreticileri IAA Transportation Hannover Fuarı’na “elektrikli” çıkarması yaptılar

Ticari araç dünyasının önemli fuarlarının başında gelen Almanya’daki IAA Transportation 2022 19-25 Eylül tarihleri arasında gerçekleşti. Avrupa başta olmak üzere tüm dünyaya ticari araç üreten Türk otomotiv sektörü sergilediği yeniliklerle fuarın gözde ülkesiydi. Ford Otosan, E-Transit ve E-Transit Custom’ın ardından %100 elektrikli kamyonunu Hannover’de görücüye çıkardı. Tasarımından test süreçlerine kadar tamamen Türkiye’de geliştirilen ve üretilen %100 elektrikli kamyonun menzili yaklaşık 300 km.

Son kilomatreye özel

Anadolu Isuzu, ‘son kilometre’ taşımacılığına yönelik yeni tam elektrikli aracı Big·e’yi ilk kez tanıttı. 12 metrelik yeni CitiVOLT otobüs modelini de gösteren firma Biogas uyumlu Kendo 13 CNG’yi de tanıttı. Yaklaşık 4 metreküplük hacime ve 1000 kg’a varan taşıma kapasitesine sahip olan Big·e 3 farklı batarya kapasitesi ile 150 kilometreye varan menzil imkanı sunuyor. TEMSA ise yeni elektrikli araç modeli LD SB E’yi sergiledi. LD SB E ile elektrikli ürün gamındaki araç sayısını 5’e çıkaran TEMSA 3 yıl içinde elektrikli araçların toplam üretim içerisindeki payını yüzde 50’ye yükseltmeyi hedefliyor.

Haberin Devamı

Fuarlarda Türk elektrikliler dolaşıyor

Otokar ise elektrikli otobüslerini etkinliklerde tüketicilerle buluşturuyor.18,7 metrelik elektrikli körüklü otobüs e-KENT IAA Transportation Fuarı’nda ziyaretçileri taşırken Berlin'deki taşımacılık fuarı InnoTrans'ta 12 m elektrikli otobüs e-KENT sergilendi. Bursa’da üretim yapan Karsan da IAA’da seri üretim hidrojenli otobüsünün dünya lansmanını yaptı. Türkiye’nin ilk hidrojenli otobüsü olan e-Volution, öncelikli olarak Avrupa ülkeleri için üretilecek. Elektrikli e-ATA modelinin hidrojenli versiyonu olan e-Volution, 500 km’ye varan menzili ile dikkat çekiyor.

600 km menzil

IAA’da dikkat çeken bir marka da Iveco idi. İtalyan ünetici 2040 yılına kadar hafif, orta ve ağır ticari araç segmentlerde biometan, elektrikli ve yakıt hücreli teknolojilerden oluşan çoklu enerji yaklaşımıyla sıfır salınım hedefine doğru koşmayı hedefliyor. Yeni eDaily ve yüzde 100 elektrikli e4x2 Avrupa çekici platformu üzerine inşa edilen Nikola Tre BEV dikkat çekti. eDaily kamyonet ve minibüs gibi tüm gövde seçenekleriyle 3.5’dan 7.2 tona kadar ürün gamı sunacak. 37kWh’lik modüler pil setinin menzil optimizasyonu eDaily’i birçok mesafeye uyarlamayı hedefliyor. Nikola ise bölgesel ve uzun mesafe taşımacılıkta kullanılacak. Siparişe açılan araç 500 ve 800 kilometrelik menzillere sahip olacak.

Haberin Devamı

 

DİĞER YENİ YAZILAR