Ağır ticaride yükseliş çipe takıldı!

Ağır ticari üretiminde çip, hammadde ve lojistik sebepler nedeniyle aksaklıklar devam etmekte. Yıl sonu satış hedefi 28 bin adetlerde öngörülüyor.

TAİD (Ağır Ticari Araçlar Derneği) 2022 yılı Ocak-Mayıs dönemi Türkiye ağır ticari araç pazarı geçen yıla göre %6 azalalarak 11.2 bin oldu. Çekici satışları %3 azalarak 6.7 bin adet , 16 ton ve üstü kamyon satışları da %16 azalarak 2.8 bin adetlere geriledi. Ancak mayıs ayı özelinde ağır ticari satışları 2022 mayısa göre yüzde 4 arttı. Çekici ve 16 ton ve üstü kamyon satışları aynı kalırken 16 ton altı kamyon satışları da % 25 yükseldi. 2021’de toplam 25.9 bin olan ağır ticari satışlarının bu yıl sonunda 28 bin adetlere çıkacağı öngörülüyor. 

30 binlere giderdi

Ford Trucks Genel Müdür Yardımcısı Serhan Turfan tedarikteki sıkıntılar ve çip krizinin halen devam ettiğini belerterek bunların pazarın 30 binleri aşmasına engel olduğunu belirtti. Turfan ağır ticari pazarın son 10 yıllık Mayıs ayı ortalama satışlarına göre %4, çekici satışlarının %24 arttığını ifade etti. Türkiye ticari araç grubunda ilk 5 ayda üretim yüzde 22, ağır ticari araç grubunda yüzde 22 ve hafif ticari araç grubunda yüzde 22 arttı.

Haberin Devamı

Ağır ticaride yükseliş çipe takıldı

Hafif ticari beklentisi 150 binlerde

Geçtiğimiz yıl 175 bin adetlerde oluşan hafif ticari araç satışlarının ise 2022 sonunda 150 bin adetlerde olması öngörülüyor. Sektör yetkilileri artan faizler, vade kısıtlamaları, yükselen fiyatlar nedeniyle talebin değişebildiğini vurgulayarak Bayram sonrası dönemde pazarda yavaşlama yaşanabileceğini öngörüyorlar. Öte yandan Renault Trucks Türkiye, yönetim sorumluluğunda olan Kafkasya bölgesinde yeni bir iş birliğine imza atacak. Yeni anlaşma doğrultusunda Kafkasya ve Orta Asya'daki en büyük Gürcü otomotiv şirketi olan Tegeta Commercial Vehicles, Renault Trucks’ın Gürcistan ve Ermenistan bölgelerinden sorumlu bayisi olarak hizmet vermeye başlıyor.

DİĞER YENİ YAZILAR