2. el araçta fiyat ve satışlar artışta

İlk 4 ayda sıfır km araç satışları bulunabilirlik problemlerinden dolayı yüzde 18.5 düşerken 2. el araçlarda baharla birlikte hareketlilik arttı.

 

2. el araçta fiyat ve satışlar artışta

Yılın ilk çeyreği boyunca oldukça düşük seyreden ikinci el satış rakamları bahar aylarının gelişiyle yukarı yönlü artış eğilimine girdi. Mart ayına göre nisanda ikinci el araç satışlarında yaklaşık yüzde 12’lik artış görüldü. Artan enflasyon ve kurlardaki hareketlilik ile satışlar artsa da tüketici, cebine uygun araçlara yöneliyor.

ARAÇ FİYATLARI YÜKSELİŞTE

Sıfır otomobilde; çip krizi, lojistik ve ham madde temininde yaşanan sıkıntıların halen sürdüğünü de belirten 2plan İcra Kurulu Başkanı Orhan Ülgür şunları söyledi; “Sıfır araç temininde sıkıntılar yaşanıyor ve araç bulmak zorlaşıyor. Fiyatların artışında bulunurluk faktörünün de payı var. 2022 yılının başından bu yana araç fiyatları ortalama yüzde 20 oranında arttı. Rusya-Ukrayna savaşına bağlı olarak araç üretiminde önemli yeri olan ve bu ülkelerden tedarik edilen hammadde fiyatlarındaki iki katına varan fiyat yükselişleri, doğal olarak üretim maliyetlerini ve buna paralel olarak araç satış fiyatlarını etkiliyor.”

PAZAR HAREKETLENİYOR

Haberin Devamı

2022 Mart ayında 647 bin ikinci el araç satış gerçekleştiğini, nisan ve mayısta daha da artış olduğunu vurgulayan Ülgür, “2022 geneline baktığımızda ise durgun geçtiğini belirttiğimiz ilk 3 aya rağmen toplamda son 4 ayda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15’lik artış söz konusu olacak. 2022’de ikinci el pazarında iyi bir Nisan yaşadık. Önümüzdeki aylar daha hareketli geçecek” dedi.

SUV'A TALEP ARTIYOR

 Doğan Trend Suvmarket Genel Müdür Yardımcısı Uğur Sakarya tüketicinin tercihlerinin son dönemde belirgin olarak değiştiğini belirtti.Sakarya, “Segment bazında değerlendirdiğimizde 2. elde C segmentten daha ekonomik B sınıfı otomobillere yönelme olduğunu görüyoruz. Ayrıca sedanlardan ağırlıklı olarak SUV’a kaymanın sürdüğünü ve SUV modellerinin önemli bir yükselişte olduğunu gözlemliyoruz. SUV son yıllarda kararlı şekilde büyüyor” dedi.

GÜVENLİ SÜRÜŞE DİKKAT

 

Öte yandan bazı araç kiralama markaları trafikte güvenlik ve kurallara dikkat çeken “Güvenli Sürüş” projesine start veriyor. Proje kapsamında özellikle bayram ve yüksek sezon öncesinde, araç kiralayanların sürüş güvenliği ve trafik kurallarına ilişkin farkındalıklarının daha da artırılması amaçlandı. Konuya ilişkin bilgi ve mesajlar, özel olarak hazırlanan, kısa ve rahatça takip edilebilen videolarla aktarılıyor. Bilgiler, videoların yanı sıra sosyal medya, çağrı merkezi, rezervasyon e-postaları ve SMS’leri ile ofisler ve araçların içi de dahil kiralama sürecinin her aşamasında müşterilerin karşısına çıkan uyarı ve hatırlatmalarla, 360 derecelik bir yaklaşımla aktarılıyor. Otokoç Pazarlama Müdürü Esra Arslanbaş Kaynak güvenliğin sağlanması için kurallara uymanın ve olumsuz durumları meydana getirebilecek davranışlardan kaçınmanın son derece önemli olduğuna dikkat çekti

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR