Sadece SSK’lı kadın 2 doğum için borçlanabilir

Haberin Devamı

Okurumuz Hülya Bengü gönderdiği mailinde, “1965 doğumluyum. 13.07.1985’de memur olarak çalışmaya başladım. 1988’de oğlum doğunca memuriyetten istifa etmek zorunda kaldım. 21.4.1994’de bu sefer SSK’lı olarak çalışmaya başladım. 1997’de ikinci oğlum doğdu. Doğumdan sonra yine işi bırakmak zorunda kaldım. Daha sonra yeniden SSK’lı olarak çalışmaya başladım. Şu an memuriyet süremle birlikte yaklaşık 4 bin günüm var. 42 yaş ve 5.075 günü doldurarak emekli olabileceğimi öğrendim. Yaşı doldurdum. Prim günümü de doğum borçlanması yaparak doldurabilir miyim?” diye soruyor.

Evet, öncelikle öğrendiğiniz gibi 42 yaş ve 5.075 günü doldurarak emekli olacaksınız. Prim günü doldurmak için sadece SSK’lı olarak çalışmaya başladıktan sonra yaptığınız doğumu borçlanabilir, memuriyetiniz döneminde yaptığınız doğumu borçlanamazsınız. Mevcut Kanuna göre sadece SSK’lı olduktan sonra kadın sigortalının yaptığı 2 doğum için toplamda 4 yıl borçlanma hakkı var. Bunun için 1997’de doğan oğlunuz için 2 yıl (720 gün) borçlanabilirsiniz.

Bununla birlikte; kadın istihdam teşvikleri için yapılması düşünülen yeniliklerden birisi de doğum borçlanmasının kapsamının genişletilmesidir. Kapsam genişletildiği takdirde memurken veya Bağ-Kur’luyken olan doğumların da borçlanılması sağlanacak. Bu değişiklik olursa her 2 doğum için de eksik gününüz kadar borçlanma yapabilirsiniz.

Evlenme ödeneğinden nasıl yararlanabilirim?

SORU: Annem ve ben, babamın vefatından dolayı maaş alıyorduk. Çalışmaya başladığım için benim maaşım annemin maaşına kesintili olarak eklendi. Yakında düğünüm var. Nasıl evlenme ödeneği alabilirim? (Aylin K.)

CEVAP: Annenizin maaşına eklenen maaş, sizin çalışmaya başladığınız için alamadığınız maaştır, bu hisse annenizin hissesine eklenir. Yani oran yüzde 75’e çıkarılmış. Sizin evlenme ödeneği alabilmeniz için aylık alıyor olmanız gerekirdi. Bunun için evlenme ödeneği alamazsınız. Ama düğün öncesi işinizden ayrılırsanız ve aylık yeniden size bağlanırsa bu durumda evlilikten dolayı evlenme ödeneği alabilirsiniz. Bu durumda 2 yıl süreyle bu maaş annenize yansıtılmaz. Yani siz 2 yıllık maaşınızı peşin almış olursunuz.



‘Başka şehirde çalıştırma’ teklifi yazılı bildirilmeli

SORU: Büyük bir şirkette çalışıyorum. İşyeri departmanımız farklı bir ile nakledilecek. Bu konuda şifahen bilgi verildi. Başka bir ile gitmek istemiyorum. Bu sebeple ayrılsam kıdem tazminatı alabilir miyim? (S.Ç.)

CEVAP: Sözleşmenizde özel bir hüküm yoksa başka şehirde çalışma değişikliği, çalışma koşullarında esaslı değişikliğe girer. Bu değişikliğin size yazı ile bildirilmesi gerekir. Kabul etmemeniz halinde işveren sizi başka bir birimde görevlendiremeyecekse ihbar ve kıdem tazminatını ödeyerek sizi işten çıkarabilir. Ancak belirttiğim üzere bu durumun size yazılı bildirimi şart. Bundan önce işten ayrılmayın, zira bu sefer siz istifa etmiş olursunuz.

DİĞER YENİ YAZILAR