Keyfi çıkartan işverene kötü niyet davası

Haberin Devamı

Okurumuz Şafak Bey mailinde; “3 yıl 4 aydır özel bir şirkette çalışıyordum. Şirketin merkezi İstanbul. Ben İzmir’de ikamet edip, Ege ve Akdeniz bölgeleri satış sorumlusuydum. 4.10.2013 tarihinde, ‘Sorumlusu olduğunuz bölgelere ait satış faaliyetleri artık merkez ofisimizden yürütülecektir’ ibaresiyle, kıdemi ihbar vs. yasal alacaklarımın ödeneceği bilgisiyle işime son verdiler. 6 gün sonra yerime başkasını başlattılar. İşe iade davası açamıyorum. Bu fesih sizce kötü niyetli fesih değil midir? Kötü niyet davası nasıl açabilirim?” diye soruyor.

Şafak Bey, hakkınızda uygulanan fesih, çok açık bir şekilde kötü niyetli fesihtir. Ancak kötü niyetli fesih ve davası kısmına geçmeden evvel yazınızda işe iade davası açamıyorum diye belirttiğinizden bu konuda küçük bir açıklama yapmak gerekir. Yazınızdan işe iade davası için yeterli kıdeme (en az 6 ay) sahip olduğunuz ve işveren vekili statüde olmadığınız anlaşılıyor. İşyerinde de en az 30 işçi varsa (Bu sayıya işyerinin aynı iş kolundaki bütün işçileri dâhildir, şehir önemli değildir.) işe iade davası açabilirsiniz. İşe iade davası açmak için 4.11.2013 tarihine kadar vaktiniz var. 1 aylık süreden sonra dava açamazsınız, hakkınız düşer. Ve yazınıza göre de işe iade davasını kazanırsınız. Size 4 aya kadar ücret ödenir ve eğer işe başlatılmazsınız ek olarak da 8 aya kadar da tazminat ödenir.

Yazınızda belirttiğiniz üzere iş güvencesi kapsamında değilseniz ve işe iade davası açamıyorsanız İş Kanunu 17/6. Maddesi gereği işverenden 3 aya kadar ‘Kötü niyet tazminatı’ talep edebilirsiniz. Bunun için şirket merkezi veya şubesinin olduğu ilde iş mahkemesinde kötü niyet tazminat davası açabilirsiniz. Kötü niyet tazminatı 2 koşula bağlıdır.

İlki; iş güvencesi kapsamı dışındaki işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından kötü niyetle feshi. Diğeri ise işçinin, kötü niyeti somut olayla ispat etmesidir. Sizin bu iki koşulu da sağladığınız aşikar.

İş Kanunu hükümlerinde kötü niyet tazminatının tabi olacağı zamanaşımı ile ilgili herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Borçlar Kanundaki genel zaman aşımının uygulanması gerekir ve bu durumda 10 yıllık zaman aşımına tabidir.

İşten ayrılınca ne kadar süre sağlıktan yararlanabilirim?

SORU: Yaklaşık 2 yıldır sigortalı olarak çalışıyordum. İşten ayrıldım. Ne kadar süre daha sağlıktan yararlanabilirim? (Alper Öz)

CEVAP: Bütün sigortalılar işten ayrıldıktan itibaren 10 gün süreyle Genel Sağlık Sigortası’ndan yararlanır. İşten ayrılmadan geriye doğru bir yıl içinde 90 günlük zorunlu sigortalılığınız varsa, 10 günden sonra 90 gün daha bakmakla yükümlü olduğunuz kişiler dâhil sağlık hizmetlerinden yararlanırsınız. Dolayısıyla işten ayrıldıktan itibaren 100 gün daha sağlık hizmetini alabilirsiniz. Ancak 100 günün sonunda işe girmezseniz 100’üncü günü takip eden 1 ay içinde mutlaka gelir testine girmeniz gerekir.

İş Güvenliği Uzmanlığı sınavı ertelendi

23 Kasım 2013 tarihinde yapılacak olan İşyeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı 14 Aralık 2013’e ertelendi. Daha önce sadece Ankara’da yapılan sınav, 14 Aralık 2013 tarihinden itibaren sınava girecek adayların çokluğu nedeniyle Ankara haricinde İstanbul, İzmir, Adana ve Bursa olmak üzere 5 merkezde yapılacak.

DİĞER YENİ YAZILAR