Kritik eşikteler

G.Saray bu yıl çok kritik ve anlamlı bir şampiyonluk yakaladı

Haberin Devamı

G.Saray bu yıl çok kritik ve anlamlı bir şampiyonluk yakaladı. Ben bunu, 9 puan farka rağmen F.Bahçe'nin geriden gelerek Beşiktaş'a karşı kazandığı şampiyonluğa benzetiyorum. G.Saray için de bu şampiyonluk öyle kritik bir dönüm noktası olabilir.

Bu başarıda malzemecisinden yöneticisine kadar herkesin payı var ama müthiş bir mücadele ortaya koyan futbolcuların yeri bir başka. Teknik olarak zaman zaman eleştirsek de sezon boyunca sıkıntılı dönemlerde iç huzurun ve iç motivasyonun kaybedilmemesinde Gerets'le teknik ekip de bu başarının diğer önemli unsurlarıydı. Kısaca G.Saraylı futbolcular ve teknik kadro daha çok istediler ve mucizevi de olsa bu gelen şampiyonluk sanki 'ilahi adalet in bir tecellisi gibi algılandı.

Futbol dinamik bir süreç, durmak, geriye bakmak mümkün değil. Kazanılan başarılar önemli ama onların kıymetini bilmek ve ileriyi düşünmek çok daha gerekli. Geçmişte UEFA ve Süper Kupa alındı ama bugün gelinen nokta ortada. Bu basandan sonra ilk hedef mali durumun düzeltilmesi olmalı. Bence bu, Avrupa'daki basandan daha önemli. Projeler mutlaka hayata geçirilmeli. Bu konuda başkanın artık futbol şubesini Adnan Polat'a bırakması ve projelerin hayata geçmesi için caba harcayacak olması doğru bir adım.

Sarı-kırmızılıların Avrupa için elinin çok rahat olmadığı bir gerçek. Bu nedenle transfer politikasını çok dikkatli yapması gerekiyor. Adeta nokta atisi yapmalı. G.Saray'ın boşa harcayacak bir kuruşu olmamalı. İlk önce futbol şubesindeki karmaşanın giderilmesi gerekli. Adnan Sezgin in getirilmesiyle Bülent Tulünün hem mali, hem de idari anlamda yetki karmaşası yaşanmamalı. Adnan Polat'ın bu konuda gerekli tavrı koyacağını umuyorum.

Sola ihtiyaç yok
Bugüne kadar transfer politikası çok netleşmese de olumsuz sinyaller görüyorum. Mesela G.Birliği'nden Erkan konuşuluyor. Kötü bir oyuncu değil. Ama yine de bir maliyeti var. Şu bir gerçek ki, ligde G.Saray'da oynayabilecek kadar kaliteli oyuncu bulmak çok zor. 10 tane alsanız, belki ikisi tutabilir. Oysa G.Saray'ın altyapısında çok önemli bir kaynak var. Kiraya yollayacağınız sıradan oyuncu almaktansa bu kaynağı yeterince kullanmak gerekli, hele bu şartlarda. Yine gazetelerde sol kanat oyuncusu arandığı telaffuz ediliyor. Yine bir Heinz mı aranıyor acaba!

Bence G.Saray'ın sisteminde sol kanat oyuncusuna ihtiyaç yok. Gerets'in sisteminde iki forvet, arkalarında İliç veya Necati oynuyor. Kenarda oyuncuya ne gerek var? Ama Ayhan'dan, Volkan'dan daha vasıflı, mesela Appiah gibi bir yabancı bulabiliyorsan, Heinz yerine çok şık olur. Saidou gittiği için o noktada bir ihtiyaç olduğu açık. İşte iyi bir yabancı seçimi burada gerekli. Kısaca G.Saray elindeki değerlerin kıymetini bilmeli. Şampiyon kadronun omurgasını korumak kaydıyla oynayabilecek (!) kalitede oyuncularla Avrupa'ya ve lige hazırlanmalı. Çünkü daha önce de çok gördük başarı sadece transferle olmuyor. G.Saray'ın Avrupa'da diğer kulüplerimizden farkı olarak tecrübe avantajı mevcut. Artı bir de akılcı transfer politikası; bu şartlarda en doğru formül bu olur.

DİĞER YENİ YAZILAR