Gazete Vatan Logo

Yıldız komada 30 gün daha dayanırsa bebeği doğacak

Karnında 6 aylık bebeğiyle komaya giren anne bebeğinin doğması için 30 gün daha dayanması gerekiyor

“Bebeğe bakamam annenin fişini çekin diyen” baba Ceyhan çark etti: Başkasının karnesiyle yatırmıştım. Hastane masrafları nedeniyle böyle söyledim

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, beyin ölümü gerçekleşen 6 aylık hamile Yıldız Alçı’nın karnında taşıdığı bebek için seferber oldu. 3 Ocak günü menenjit nedeniyle fenalaşan Yıldız Alçı yoğun bakıma alınmış, ancak beyin ölümü gerçekleşince doktorlar karnındaki bebeği kurtarmak için Alçı’nın makinalara bağlı olarak yaşamasına karar vermişti. Yıldız Alçı’nın resmi nikahsız yaşadığı Erdinç Ceyhan ise “masrafların altından kalkamam” diyerek fişin çekilmesini istemişti.

Baba: Masraf yüzünden çekin dedim

Bebeği için yaşatılan anne Yıldız Alçı’nın başkasının sağlık karnesi ile hastaneye yatırıldığı ortaya çıktı. Doktorlar muayene esnasında sağlık karnesinin Yıldız Alçı’ya ait değil de bir başkasının adına olduğunu fark etti. Doktorların hastane polisine olay hakkında bilgi vermesi üzerine Alçı’nın resmi nikahsız eşi Erdinç Ceyhan karakola götürülüp, ifadesi alındı. Ceyhan polislere verdiği ifadede “Paramız yok özel hastaneye götüremem. Hiçbir sosyal güvencem de olmadığı için başkasının sağlık karnesini kullanmak zorunda kaldım. Sahtekarlık yaptım kabul ediyorum ama karımın yaşaması için buna mecburdum” dedi.

O bebek benim canım

Yıldız Alçı’nın 9 yıldır resmi nikahsız yaşadığı eşi Erdinç Ceyhan, gelen tepkiler üzerine “Kim evladını atabilir ki? O insanın bir parçasıdır. Bebek benim kanım canım, benim canımın bir parçası. Ben bebeği istememezlik yapmadım. Hastane masraflarının altından kalkamam diye fişini çekin dedim” dedi.

Bebek proteinli serumla besleniyor

CERRAHPAŞA Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof.Dr. Ceyhun Oral; ”Annenin bütün masraflarını üniversite olarak üstlendik. Yıldız Alçı’nın karnındaki bebeği besleyebilmek için burnundan ve damar yoluyla özel serum veriliyor. Midesine tüp bağladık. Böylece bebek anne karnından alması gereken bütün besinleri almış oluyor. En önemlisi annenin enfeksiyon kapmaması.

60 gÜn makineye bağlı kalacak

Erdinç Ceyhan eşi Yıldız Alçı’nın 30 gün hastanede makinelere bağlı tutulacağını belirtti. Ceyhan, ”Bebeği aldıktan sonra da 30 gün daha bekletecekler. Günlük 1000 YTL hastane masrafı toplam 60 gün için 70-80 bin YTL yapıyor. O kadar parayı nereden bulacağım. Bu masrafın altından kalkamam dedim. Bunun üzerine hastane masrafı üstlendi “ dedi.

HUKUKÇULAR: FİŞ ÇEKMEK SUÇ

Prof. Dr. Bahri Öztürk Ceza Hukukçusu

Müebbetle yargılanır

“Bir an fişin babanın talebi üzerinde hekim tarafından çekildiğini düşünün. Hekimin birden fazla sorumluluğu ortaya çıkar. Ötanazi gerçekleşmiş olur. Ötanazi bizim ülkemizde suçtur. Cezası ağırlaşmış müebbet hapistir. Hiçbir hekim böyle bir tasarrufta bulunamaz. Kürtaj olayıyla da karşı karşıyayız. 6 aylık doğma şansı olan bir çocuk var. TCK’nın 99. maddesinde Gebelik süresi on haftadan fazla olan bir kadının çocuğunu düşürten kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis ile cezalandırılır hükmü düzenlenmiş. ”

Av.Tahsin Adak Zeyrek Ceza Hukuku Uzmanı

Cenin hukuken himaye altında

“Türk hukukuna göre cenin ana rahmine düştüğü andan itibaren hukuken himaye altındadır. Ana rahmine düşmüş bir çocuğun öldürülmesi talebinde bulunulamaz. Doktorlar sağlıklı doğabilecek iken bu çocuğu öldürürlerse suç işlemiş olurlar. Baba annenin yaşam destek ünitesinden çıkartılarak, bebeğin de ölümüne neden olacak bir talepte bulunduğu için ’suça teşvik ve azmettirmek’ suçlarını işlemiş oluyor. Baba hakkında savcılık derhal soruşturma açabilir.”

Av. Hüseyin Çınar Ceza Hukuku Uzmanı

Cinayet suçu işlemiş olurlar

“Hukuken bu çocuk gerçek kişidir. Dolayısıyla ’sağlıklı doğabilecek’ bir bebeğin ölümüne neden olmak cinayet olarak kabul edilir. Bu bebeğin sağlıklı doğabileceğine ilişkin raporlar var. Buna rağmen annenin fişi çekilerek, bebeğin ölümüne izin verilmesi hukuken suç işlemek anlamına gelecektir. Doktorların yaptığı hukuken doğrudur. Bu olayda karşımızda hukuken korunması gereken bir kişi var. Babanın çocuğun öldürülmesini isteme hakkı da kesin olarak yok. Kimse bu hakka sahip değil.”

DOKTORLAR NE DİYOR?

Hekimin görevi bebeği yaşatmak

İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları Anabilim Dalı Üyesi, Prof. Dr. Sezai Şahmay, annenin beyin ölümü gerçekleşse bile karnındaki bebek doğana kadar makineye bağlı yaşatabileceğini belirtti. Prof. Şahmay, “Görevimiz öldürmek değil yaşatmaktır. Hekim olarak yapılması gereken bu” dedi.

Bebek 30-32 haftalık olana kadar annenin yaşatılmaya çalışılacağını belirten Amerikan Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlusu Doç. Dr. Gülnihal Şarman ”Şu anda bebek 26 haftalık. Bebek 30 haftalık doğarsa 4-5 hafta yoğun bakıma ihtiyacı olur. Annenin yoğun bakımdaki durumu çok önemli. Çok ciddi bir enfeksiyon geçirirse bebeğin yaşaması da zorlaşır. Sakat kalma ihtimali artar.

İLGİLİ HABER

Bu dramı unutmadık

İkizleri kurtuldu anne komada

Haberin Devamı