Gazete Vatan Logo

Yeşil kart başvurusu nasıl yapılır? Kimlere verilir?

Maddi durumu yetersiz, sosyal güvencesi olmayan vatandaşlara verilen yeşil kart hakkında birçok soru sorulmaktadır. Yeşil kart başvurusu nasıl yapılır? Yeşim kart kimlere verilir? Yeşil kart başvurusu nereye yapılır? Detaylar haberimizde…

Yeşil kart başvurusu nasıl yapılır? Kimlere verilir?

Sosyal güvencesi olmayan, maddi durumu yetersiz kişilere verilen yeşil kart almak bazı şartlara bağlanmıştır. Milyonlarca kişinin yararlanabileceği yeşil kart nasıl alınır? Yeşil kart neleri karşılıyor? Yeşil kart kimlere verilir?

YEŞİL KART NEDİR?

Yeşil kart, SGK kapsamında olmayan vatandaşların, sosyal güvenceye alınıp, geçimlerini sağlayabilecekleri bir gelir elde edilmesini sağlayan bir hizmettir. 3816 Sayılı kanun gereği yardıma muhtaç ve sağlık güvencesi olmayan kişilere ücretsiz sağlık hizmeti alabilmeleri için verilir.

YEŞİL KART NASIL ALINIR?

Yeşil kart alabilmek için öncelikle gelir testi yaptırılır. Gelir testi adrese bağlı olan Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından yapılır.

Kaymakamlık tarafından yapılan incelemelerde gelir testi geçildikten sonra, Sosyal Güvenlik Kurumu’na gidip, başvuru yapılır.

YEŞİL KART KİMLERE VERİLİR? (ŞARTLAR)

Hanede yaşayanların kişi başı gelir ortalamasının net asgari ücretin 1/3'ünün altında olması gerekmektedir.

Yeşil kart için başvuruda bulunan kişinin Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında herhangi bir kapsamda sigortalı olmaması gerekmektedir.

Haberin Devamı

Kişinin vergi ya da çiftçilik kaydının bulunmaması gerekmektedir.

Yeşil kart sahibi olmak isteyen vatandaşın emeklik halinin bulunmaması gerekmektedir.

Yeşil kart başvurusu Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından değerlendirilip, onaylandıktan sonra kişi yeşil kartlı almaya hak kazanır.

YEŞİL KART NELERİ KARŞILIYOR?

Yeşil kart sahipleri, devlete ait tüm sağlık ocağı, hastane, poliklinik gibi tüm sağlık hizmeti kurumlarından ücretsiz yararlanabiliyor.

Yeşil kart özel hastanelerde yapılan tedavileri karşılamıyor.