Gazete Vatan Logo

Yaptığı resim Ay’a gitti

Yaptığı resim Ay’a gitti

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) desteğiyle düzenlenen yarışmada ‘en yaratıcı resim’ dalında birinci olan 13 yaşındaki Bozkurt Selvi’nin resmi, radyo dalgaları teknolojisiyle Ay’a gönderildi. NASA, Üniversiteler Uzay Araştırmaları Derneği, Almanya Havacılık ve Uzay Merkezi, Ay ve Gezegen Enstitüsü’nün “Uzay Sanatında İnsanlar” adlı ortak programı kapsamında düzenlenen “Uluslararası Gençlik Sanat Yarışması”na (Humans in Space Youth Art Competition) 52 ülkeden 2 bin eser katıldı. Yarışmada, “En Yaratıcı Resim Ödülü”nün sahibi Tekden Koleji öğrencisi Bozkurt Selvi oldu. Yarışma kapsamında Ay’a gönderilecek 10 eserden biri seçilen Selvi’nin “Mission Europa” isimli eseri, radyoteleskopla dünyanın uydusuna yollandı.



Bozkurt Selvi, 8 yaşındayken e-posta aracılığıyla bir NASA çalışanıyla irtibat kurduğunu, yarışmaya annesinin teşvikiyle katıldığını söyledi. Selvi, Ay’a gönderilen eserini, yarışmadan iki hafta önce çizmeye başladığını anlattı. Bozkurt Selvi, resimde Jüpiter gezegeninin uydularından olan Europa’yı anlattığını aktararak, şöyle devam etti,

“Europa’nın üzeri buzla kaplı. İçinde de su var. İnsanların oraya gidişini anlattım. Burada bilim adamları hayat olabileceğini düşünüyor. Resmin radyo dalgalarıyla Ay’a gitmesinden sonra iyice heyecanlandım. O kadar etki sağlayacağını düşünmediğim resim bayağı ses getirdi.”