Gazete Vatan Logo

Türkiye’nin en şanslı ormanı

1984 yılında Türkiye’nin ilk “tabiat koruma alanı” ilan edilen Hacıosman Ormanı Tabiatı Koruma Alanı’nda 33 yıldır sadece bilimsel çalışmalara izin veriliyor. Ekosistemin kendi kendini nasıl yenilediğinin gözlenebilmesi için ormanda tek dalın bile kesilmesine izin verilmiyor

Türkiye’nin  en şanslı ormanı

Samsun’un Çarşamba ilçesinde içindeki endemik ağaç türleri dolayısıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığınca 1984 yılında Türkiye’nin ilk “tabiat koruma alanı” ilan edilen Hacıosman Ormanı Tabiatı Koruma Alanı’na 33 yıldır sadece bilimsel çalışma yapmak için girilebiliyor.

Yeşilırmak Deltası’nın getirdiği alüvyonlarla oluşan ve koruma altına alınan ormanda tek dalın bile kesilmesine izin verilmiyor. Sadece üniversitelerin TÜBİTAK ile yaptığı bilimsel araştırmalar için girilebilen ormanda bilim insanları, insan eli değmeyen ekosistemin kendi kendini nasıl yenilediğini gözlemliyor. Orman içinde rüzgar veya yoğun yağış nedeniyle devrilen ağaçlar oldukları yerde bırakılarak, çürüdükten sonra ekosisteme sağladıkları katkı izleniyor.

Orman ve Su İşleri 11. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, Çarşamba ilçesi sınırlarındaki, Çarşamba Havaalanı’nın yanı başında yer alan 130 hektarlık Hacıosman Ormanı’nın flora açısından Türkiye’nin önemli “su basar” ormanlarından birisi olduğunu söyledi. Kılınçer, şöyle devam etti, “Burası Avrupa çapında çok sınırlı bir yayılışa sahip ve hızla ortadan kalkma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan eşsiz bir alüvyon orman ekosistemidir. Dişbudak, meşe, dişbudak yapraklı kanatlı ceviz, kayacık, kayacıklar, doğu gürgeni, akçaağaç gibi önemli bitki türlerini barındırmakta. Beslenme imkanlarının çok elverişli olması nedeniyle pek çok hayvan türünün barınmasına da imkan sağlamakta. Yaban domuzu, köstebek, kaplumbağa, tavşan ve gri balıkçıl gibi türler bulunmakta.”

Haberin Devamı