Gazete Vatan Logo

Tarihi Olayın Özellikleri Nelerdir? Tarihi Bir Olay Tekrarlanabilir Mi?

Tarihi olayın geçmişte gerçekleşmiş olması ve başlangıcı ile bitişinin bilinmesi gerekir. Tarihi olayın yeri ve zamanı bellidir ve geçmiş dönemden yaşanmıştır. 

Tarihi Olayın Özellikleri Nelerdir? Tarihi Bir Olay Tekrarlanabilir Mi?

Tarihi olayların ortak özellikleri vardır ve bu özelliklere bakarak o olayın tarihi olup olmadığını anlamak mümkündür. Tarihi olayların yeri ve zamanı belli olur ve adından da anlaşılacağı üzere geçmişte gerçekleşmiş olaylardır. Tarihi olaylar toplumları olumlu ya da olumsuz etkileyen olaylardır. Bu olaylarda etkin olarak rol oynayan kişiler bellidir ve tarihi olaylar belgelere dayanır.

Tarihi olaylar birçok açıdan incelenen olaylardır ve yeninden bu olayın gerçekleşmesi de mümkün olmaz. Tarihte gerçekleşmiş olan olaylar tek tek meydana gelir ve bir süreci içerisine alır. Devamlılığını olmayan bir süre içinde gerçekleşir fakat başlangıcı ile bitişi bellidir. Tarihi olayların benzerleri gelecekte yaşanabilir fakat aynı tarihi olayın bir kez daha yaşanması mümkün olmaz. 

Tarihi Bir Olay Tekrarlanabilir mi?

Tarihi olaylar geçmişte yaşanmış ve yaşandığı toplumu olumlu ya da olumsuz bir şekilde etkilemiş olaylardır. Tarihi olaylar her ne kadar benzeri yaşansa da aynısı yeniden yaşanması mümkün olmayan olaylardır. Tarihi olay aynı olsa da içinde bulunduğu toplum, mevcut durum ya da herhangi bir şey değişebilir.

Haberin Devamı

Tarihi olaylar asla tekrarlanmaz ve bu nedenle de o olayın araştırılması yapılırken bulunduğu dönemin değerlendirilmesi gerekir. Tarihi olayların tekrarı mümkün olmadığından mutlaka dönemi ile beraber değerlendirilmelidir.

Geçmişte yaşanan tarihi bir olayın günümüz şartları ile değerlendirilmesi yanlış olur. Tarihi bir olay yeniden tekrarlanabilir fakat bu tekrarlanan olay yalnızca diğerinin benzeri olur. Tarih tekerrürden ibarettir fakat yaşanan tarihi olay geçmişteki ile aynı olamaz. 

Tarihi Olay Nedir?

Belirli bir süre içinde gerçekleşen, başlangıcı ile bitişi belli, yeri biline durumlara olay denir. Olayların dini, ekonomik ya da kültürel alanlarda gerçekleşmesi mümkündür. Gün içinde de çok fazla olay yaşanır ve çok fazla olay ile karşılaşılır.

Tarihi olay da geçmişte devletlerin ya da milletlerin başından geçmiş olaylardır. Bu olayların bir nedeni ve bir sonucu olmakla birlikte başlangıç ve bitiş tarihleri de bellidir. Tarihi olaylar toplumları olumsuz ya da olumlu etki altında bırakabilir. Tarihi olayların nerede gerçekleştiği bilinmeli ve belgelere dayanmalıdır. 

Haberin Devamı

Tarihsel Olgu Nedir?

Tarihsel olgu ise olaydan farklıdır ve daha soyut, daha genel bir kavramdır. Tarihsel olaylar tek tek olayları tanımlarken, tarihsel olgu o olayların bütününü tanımlar. Aynı türde yaşanmış benzer olaylar olgu ile bir bütün olarak gösterilir. Tarihsel olayların sonucunda gerçekleşen değişimlere de tarihsel olgu adı verilebilir.

Örneğin bütün savaşlar tek tek olay olurken, savaşlar sonucu Anadolu'nun Türkleşmesi, İslamiyet'in yayılması gibi sonuçlar olgudur. Olayların yarattığı etkileri olgu olarak kabul etmek mümkündür. Bu sayede olay ve olgu arasındaki fark daha rahat bir şekilde anlaşılabilir.