Gazete Vatan Logo

‘Süt, kalp krizini de önlüyor’

İngiltere’deki Manchester Üniversitesi tarafından yapılan kapsamlı bir araştırmaya göre süt, obeziteden kalp krizine, kanserden astıma kadar “çağın hastalıkları” olarak nitelendirilen sağlık sorunlarına karşı da koruma sağlıyor. İşte günde 1 su bardağı sütün faydaları:

KALP KRİZİ
Bilim adamları özellikle balıkta bulunan Omega-3 yağ asitlerinin kalbi koruduğunda hemfikirdi. İngiliz bilim adamlarının araştırmasında sütün de büyük bir Omega-3 kaynağı olduğu ortaya çıktı. Her gün içilen bir bardak süt, kalp krizini yüzde 15 oranında önlüyor.

KANSER
Bağırsak kanseri, dünyada en çok insan öldüren 3’ncü kanser tipi. Günde 1 bardak süt içmek, bağırsak kanserine yakalanma riskini yüzde 12 oranında azaltıyor. Ancak peynir veya yoğurt gibi süt ürünlerinde bu etki görülmüyor.

ASTIM
Bazı bilim adamları, özellikle çocuklarda astımı kötüleştirdiğini savunsa da, Danimarka Halk Sağlığı Enstitüsüne göre günde 1 bardak süt, astıma yakalanma riskini yüzde 22 azaltıyor. Sütteki yağ asitleri, iltihaplanmayı azaltıyor ve astımı önleyebiliyor.

OBEZİTE
İnsan vücudu, sütte bol miktarda bulunan kalsiyumu düzenlemek için kalsitrol adında bir hormon salgılıyor. Ve hormon da yağ hücrelerini etkiliyor. Böylece kilo almak zorlaşıyor. Sütte bulunan CLA adlı yağ asidi, metabolizmanın hızlanmasına ve kasların daha fazla çalışmasına yardımcı oluyor.

NEZLE VE GRİP
Günde bir bardak süt, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor. Böylece nezle ve gribe yakalanma riski yüzde 27 azalıyor. n DIŞ HABERLER

Haberin Devamı