Gazete Vatan Logo

Sokak savaşı gibi reyting düellosu

Yıldızların Altında ile İbo Show arasındaki rekabet 'kuralsız bir dövüşe' dönüştü. Star TV, Alişan ve Lerzan Mutlu'nun rakip programa konuk olacağını öğrenince erken yayına girip, bu ikilinin daha önce konuk oldukları İbo Show'u banttan yayınladı

atv'nin "İbo Show"u ile Star TV'nin "Yıldızların Altında" sı arasındaki reyting çekişmesi iletişim fakültelerinde tez konusu oluşturabilecek bir "kıvama" geldi. Önceki akşam, iki program arasındaki reyting rekabeti zaman zaman "kuralsız bir sokak dövüşüne" dönüştü. Nefes nefese geçen reyting yarışının sonunda "İbo Show" tüm izleyicide üstünlük sağlarken, "Yıldızların Altında" ise eğitim ve kültür düzeyi yüksek izleyicilerin oluşturduğu A/B grubunda ipi göğüsledi. Total izleyicide "İbo Show" yüzde 11.0, "Yıldızların Altında" ise yüzde 8.5 izlenme oranı elde etti. Her reyting puanının 380 bin izleyiciye tekabül ettiği dikkate alınınca, "İbo Show"u 4 milyon 180 bin, "Yıldızların Altında"yı ise 3 milyon 230 bin kişinin izlediği tahmin ediliyor.

Arşivden bombalayınca
İki programın tartıya çıktığı ilk hafta "Yıldızların Altında"nın "İbo Show"u geçişini de, ikinci hafta bu kez "İbo Show"un rakibini alt etmesini de Vatan Gazetesi, "eşit ağırlıkla" okurlarına duyurmuştu. Bu kez de geleneği bozmuyor ve ekranlardaki bu "Yıldızlar Savaşı"nı, hangi programın, hangi yayın grubuna mensup olduğuna bakmadan, en tarafsız şekliyle analiz etmeyi sürdürüyoruz.

İki program arasındaki reyting savaşında neredeyse her yol mubahtı. Lerzan Mutlu ile Alişan'ın "İbo Show"a konuk olacağını öğrenen Star TV yönetimi, aynı isimlerin konuk olduğu daha önceki bir "İbo Show" programını atv'deki canlısının önüne koyuverdi. İbrahim Tatlıses bu durumu kendi programında ağır sözlerle protesto etti. atv ise ekranlarda "kavga, küslük ve atışmaların" prim yaptığı şu son günlerde ilgiyi kendi ekranlarına odaklamak için Alişan ile Sahan Gökbakar arasında "suni bir gerginlik" yarattı. Alişan'ın sözde kendi şarkılarını izinsiz alıp, okuduğunu iddia eden Sahan, ünlü türkücünün oturduğu kanape yerine, yerde, halının üzerinde oturmayı tercih etti. Bu düzmece gerginlik programın sonuna kadar devam ettirildi.

Karpuz mu portakal mı?
Tilbe ise "Yazın karpuz, kışın portakal yenir. Halk hep karpuz mu yiyecek?" sözleriyle Tatlıses'e sataştı. Bu arada "İbo Show" magazin izleyicilerini ekran başında tutabilmek için "Lerzan Mutlu, Serdar Bilgili aşkını açıklayacak", "Lerzan Mutlu, Okan Bayülgen'e veryansın edecek mi?" altyazılarını geçip duruyordu. "Yıldızların Altında" ise buna "Serdar Ortaç evleniyor mu?" altyazısıyla karşılık verdi.

Programlar, birbirlerinin reklama çıkış anlarını da dikkatle takip ediyordu. "İbo Show" ve "Yıldızların Altında" hem birbirlerini hem de Kanal D'deki "Hırsız Var" filmini marke ediyor, en güçlü silahlarını ne zaman ateşleyeceklerine ise rakiplerinin reklam giriş-cıkış zamanlarına göre karar veriyorlardı. Hatta bir ara reyting manevrası gereği "İbo Show"daki bir şarkı kesilip, hemen reklam arası verildi.

Kehanet yarışı
Programlar, "gelecekten haber vermek için" de birbirleriyle yarıştı. "Yıldızların Altında"da Yıldız Tilbe, Milli Piyango Yılbaşı Özel Cekilişi'nde "sözde" şanslı illeri ve numaraları söyledi. "İbo Show"da ise astrolog Rezzan Kiraz, 2006'da kimin Cumhurbaşkanı olacağı, siyasilerin ve şov dünyasının ünlülerinin nelerle karşılaşacağı konusunda "kehanetlerini" sıraladı.

Haberin Devamı