Gazete Vatan Logo

Sodyum İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Sodyum Barındıran Gıdalar Listesi...

Sodyum klorür olarak bilinen sofra tuzu %40 oranında sodyumdan oluşmaktadır. Paketli gıdalarda, çorbalarda, karides ve çökelekte yüksek oranda sodyum bulunur.

Sodyum İçeren Besinler Nelerdir? En Çok Sodyum Barındıran Gıdalar Listesi...

Hazır puding: Pudingin tadı her ne kadar tuzlu olmasa da karışımın içerisinde bol miktarda puding vardır. Hazır pudingin içindeki sodyum pudingin kalınlaşması için kullanılan tuz ve sodyum içeren katkı maddeleridir.

Çökelek: İyi bir kalsiyum kaynağı olan çökele güzel bir protein kaynağı olarak da bilinir. Diğer peynirlere göre tuz oranı daha yüksek olan çökeleğin 115 gramında ortalama 350 mg sodyum vardır. Bu miktar günlük ihtiyaç duyulan sodyum miktarının %15'i demektir.

Sebze suyu: Sebze suyu içmek sebzelerin vitaminlerinden faydalanmak için önemlidir. Fakat hazır olarak alınan sebze sularının arkasındaki beslenme etiketlerini mutlaka okumak gerekir. Çünkü bazı sebze sularında çok fazla sodyum vardır ve fazlasının alınmaması gerekir.

Hazır salata sosları: Sodyumun bir bölümü tuzdan gelir ve bu nedenle bazı markalar ürünlere sodyum içeren katkı maddeleri eklerler. Bundan dolayı salata soslarında da sodyum bulunur

En Çok Sodyum Barındıran Gıdalar Listesi...

Karides: Paketlenmiş ve sade olan karidesler içinde soydum ve tuz barındırır. Çözülme esnasında nem kaybının az olması için içine sodyum tripolifosfat eklenmektedir. 85 gram bir donmuş karidesin içinde günlük alınması gereken sodyum miktarının ortalama %35'i karşılanır. 

Haberin Devamı

Çorba: Konserve, restoranlarda içilen ya da paketlenmiş çorbalarda çok fazla sodyum olur. Sodyum asıl olarak tuzdan gelir ve hazır çorbalar ortalama günlük sodyum ihtiyacının %30'unu karşılar.

Jambon: Jambon da sodyum açısından yüksek besinlerden biridir. Çünkü etin iyileşmesi ve lezzetlenmesi için tuz kullanılır. 85 gram kavrulmuş bir jambonda günlük sodyum ihtiyacının %50'si karşılanır.

Sodyum Nedir?

Sodyum, hücre dışı sıvı hacmini korur ve bu sayede etkin kan hacmini destekler. Vücudun su dengesinde, kas ve sinir hücrelerinin işleyişinde ve kan basıncının düzenlenmesinde etkilidir. Sodyum, aslında tuz içeren gıdalar yolu ile emilen bir vitamindir.

İnsan vücudundaki en yaygın mineral olan sodyumun vücuttaki asıl görevi asit ve baz dengesini düzenlemektir. Bir yetişkinin günlük olarak ihtiyaç duyduğu sodyum miktarı en az 500 mg'dır. 

Haberin Devamı

Sodyum Ne İşe Yarar?

Sodyum, kas kasılma mekanizmasına yardım eder ve kemikler ile hücre duvarlarının güçlenmesine yardımcı olur. Potasyum ile beraber suyun çeşitli hücre içi ve dışı bölmeleri arasındaki hareketlerini de düzenler. Vücudun su dengesinden sorumlu olduğunu söylemek de mümkündür. Sodyum ayrıca sinir uyarılarının beyin nöronlarına iletilmesinde de görevli bir mineraldir.