Gazete Vatan Logo

Salda Gölü’nde son durum ne? Bakan Murat Kurum Salda Gölü’nde koruma çalışmalarını anlattı!

Türkiye’nin nazar boncuğu olarak nitelendirilen Salda Gölü’nde yapılan çalışmalar merak ediliyordu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, zaman zaman gündeme gelen ve Maldivler’e benzetilen Salda Gölü’nün turizm potansiyeli ve yapılan çalışmalarla ile ilgili CNN Türk'te Hakan Çelik'in programında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Murat Kurum, Salda Gölü ile ilgili “NASA'daki görüntülere benzeyen kumsalımızı, gölümüzü koruyoruz.” dedi. Peki, Salda Gölü’nde son durum ne? İşte Salda Gölü’nde yapılan çalışmalar ile ilgili son durum…

Salda Gölü’nde son durum ne? Bakan Murat Kurum Salda Gölü’nde koruma çalışmalarını anlattı!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, CNN Türk'te Hakan Çelik'in programında kira düzenlemesi, konut projeleri, TOKİ çalışmaları ve Salda Gölü ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Salda Gölü’nü koruma çalışmaları ile ilgili bilgi veren Bakan Murat Kurum, yapılan çalışmaları anlattı.

SALDA GÖLÜ'NDE SON DURUM NE?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un Salda Gölü’nde yapılan çalışmaları şu şekilde aktardı:

“Biz projeye başlamadan önce gölün kıyısına kadar araçların park ettiği görüntüleri de gösterdik. Kıyıdaki çöpleri, barakaları gösterdik. Sizler, Sayın Emine Erdoğan hanımefendi bizim sevincimize ortak oldunuz. Gelinen süreçte biz projenin büyük bir kısmını tamamladık. Salda Gölü'nün kıyısına artık araçlar gelmiyor. 2 kilometre ileride araçlarını park ediyor vatandaşlarımız. NASA'daki görüntülere benzeyen kumsalımızı, gölümüzü koruyoruz. Daha öncesinde atık su bırakılıyordu. Beyaz adalar kısmına girmeyi yasakladık. Halk plajı olan kısımda da tamamen ahşap, oradaki yerel halkımızın, vatandaşlarımız için yer yaptık. Ürünlerini vatandaşlarımıza satıyorlar, biz bu projeyi yapmaktan çok mutluyuz. 85 milyon vatandaşımıza sesleniyorum; gitsinler Salda Gölü'nü görsünler. Biz 44 kilometre göl yüzeyi vardı, Sayın Cumhurbaşkanımızın kararıyla 7 kat artırdık.

Haberin Devamı

Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi bu projeyi himayeleri altına aldılar. Sıfır atık anlayışının yaygınlaşmasını sağlıyoruz. Çok önemli bir proje ama maalesef bunu söylemek istiyorum; akla, hayale, hukuka, insanlığa sığmayacak ithamlarla da karşı karşıya kalıyor. Sahte gündemlerle bizim dünyada ödül almış projemize ilişkin iftiralarla, söylemlerle... Biz depozito sistemini hayata geçiriyoruz. Çevre ve doğa temizliğini yapabilmek, süreçleri takip edebilmek için çevre ajansımızı kurduk. Çevre ajansı yönetmeliklerle kurulan sanki Emine Erdoğan hanımefendinin şirketiymiş gibi bir algı oluşturmaya çalışıyorlar. Bir insan hakkı var burada. TBMM onayıyla kurulmuş, kanunla oluşturulmuş, çevreye ilişkin yapacakları net bir şekilde belirlenmiş...”

Haberin Devamı

SALDA GÖLÜ NEREDE, NASIL GİDİLİR?

Salda Gölü, Burdur’un Yeşilova ilçesinin kuzey batısında, ilçe merkezine 4 km uzaklıkta, ormanla kaplı tepeler, kayalık araziler ve küçük alüvyonal ovalarla çevrili hafif tuzlu tektonik bir göldür.

Salda gölü Burdur’a 56 km, Denizli’ye 96 km, Antalya’ya 159 km mesafededir. Özel araçlarıyla seyahat edecek olanlar Burdur-Yeşilova güzergahına devam ederek Salda Gölü’ne ulaşabilirler. Antalya’dan gelecek olanlar Korkuteli ve Karamanlı’yı takip etmelidir. Toplu taşıtlarla seyahat edecek olanlar için Burdur ve Antalya’dan düzenli seferler bulunmaktadır.

Salda Gölü, derinlik bakımından Türkiye’nin en derin tatlı su gölü konumunda. Salda Gölü’nün ölçülebilen derinliği 185 metre.

 Dünyanın üçüncü derin gölü olan Salda, Burdur’un Yeşilova ilçesi sınırlarında yer alıyor. İlçe merkezine yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta gölün plajında yüzülebiliyor. Salda Gölü’nün denizden yüksekliği (rakım) 1193 metre. 44 kilometrekare yüz ölçümüne sahip olan gölün binlerce yıl önce jeolojik bir çökme ile meydana geldiği tahmin ediliyor. Yuvarlak bir yapıya sahip olan gölde büyük sazan balıkları yaşıyor. Salda Gölü ve çevresi 1989 yılından beri birinci derece doğal sit alanı olarak korunuyor. Son 20 yıldır, göl seviyesinde 3-4 metreyi bulan bir çekilme olmuş ve çekilme hala devam etmektedir.

Haberin Devamı