Gazete Vatan Logo

Salda Gölü son hali! Salda Gölü nerede, hangi şehirdedir, Salda Gölü’ne ne oldu neden bataklığa dönüştü?

Salda Gölü'nde suların çekildiği ve gölün bataklığa döndüğü görüldü. Salda Gölü Koruma Derneği, UNESCO'nun Dünya Doğal Miras Listesi'ne almaya hazırladığı Salda Gölü'nün son halini paylaştı. Söz konusu paylaşımların ardından “Salda Gölü nerede, hangi şehirdedir, Salda Gölü’ne ne oldu neden bataklığa dönüştü?” sorularına yanıt aranamaya başlandı. İşte Salda Gölü son hali ve özellikleri…

Salda Gölü son hali! Salda Gölü nerede, hangi şehirdedir, Salda Gölü’ne ne oldu neden bataklığa dönüştü?

Türkiye'nin Maldivleri" olarak anılan Salda Gölü'ndeki kuraklık nedeniyle meydana gelen su çekilmesi devam ediyor. Salda Gölü Koruma Derneği, gölün son halini paylaştı. Görüntülerde suların çekildiği ve gölün bataklığa döndüğü görüldü. Salda Gölü son hali ve özellikleri…

SALDA GÖLÜ SON HALİ

 


SALDA GÖLÜ NEREDE, HANGİ ŞEHİRDE?

Salda Gölü, Burdur’un Yeşilova ilçesinin kuzey batısında, ilçe merkezine 4 km uzaklıkta, ormanla kaplı tepeler, kayalık araziler ve küçük alüvyonal ovalarla çevrili hafif tuzlu tektonik bir göldür.

Salda gölü Burdur’a 56 km, Denizli’ye 96 km, Antalya’ya 159 km mesafededir. Özel araçlarıyla seyahat edecek olanlar Burdur-Yeşilova güzergahına devam ederek Salda Gölü’ne ulaşabilirler. Antalya’dan gelecek olanlar Korkuteli ve Karamanlı’yı takip etmelidir. Toplu taşıtlarla seyahat edecek olanlar için Burdur ve Antalya’dan düzenli seferler bulunmaktadır.

SALDA GÖLÜ'NÜN ÖZELLİKLERİ 

Suyunun temizliği ve turkuaz rengiyle oluşan güzel manzaranın yanı sıra, güneybatı ve güneydoğu kıyılarında yer alan küçük kumsallar alanın rekreaktif amaçlı kullanımına olanak sağlamaktadır. Salda Gölü Burdur ilinin yaklaşık 60 km batısında yer alır. Türkiye'nin en derin, en temiz, en berrak özelliklere sahip gölü olarak tanınıyor. Deniz seviyesinden yüksekliği 1140 m'dir. Göl suyunun terkibinde magnezyum, soda ve kil bulunması bazı cilt hastalıklarının tedavisinde yararlı sonuçlara sebep oluyor. Uzmanların yaptığı araştırmalara göre göl suyu sivilcelere iyi geliyor. Gölün arka kısmında kalan orman örtüsü keklik, tavşan, tilki, yaban domuzu, göl ise yaban ördeklerine ev sahipliği yapıyor. Göl içindeki suların çekilmesiyle görülmeye başlayan yedi beyaz ada bulunmaktadır.

Haberin Devamı

SALDA GÖLÜ’NE NE OLDU NEDEN BATAKLIĞA DÖNÜŞTÜ?

Salda Gölü, son yıllarda kuraklık nedeniyle bataklığa dönüştü. Kar yağışlarının su seviyesini yükseltmeye yetmemesinin ardından kuruyan bölgeler, yağışların etkisiyle bataklık halini aldı.

Kuyu sondajları, gölün etrafındaki sulama göletleri ve barajlar suların azalmasına neden oluyor.

Haberin Devamı

Amerikan Uzay Ajansı da geçtiğimiz yıl Salda Gölü hakkında bir paylaşımda bulunmuştu. NASA'nın resmi Instagram hesabında Salda Gölü'nde suyun altından görünen kayalara ait bir fotoğrafa yer verilmişti. Fotoğrafın altında ise "Mars'ın milyarlarca yıl önce nasıl göründüğünü hiç merak ettiniz mi? Biz ettik" ifadesi kullanılmıştı. NASA ayrıca Salda için "Ayakkabı ile bile girilmemeli" uyarısında bulunmuştu.