Gazete Vatan Logo

Roma'yı Kim Yaktı? Büyük Roma Yangını Ne Zaman, Sonuçları Nelerdir?

Bir Hristiyan topluluğunun Roma imparatoru Nero’na karşı duymuş olduğu nefret sebebiyle ortaya çıkan bir yangındır. Özellikle bu yangın şehrin büyük bir oranını ateş altında bırakmış ve yakmıştır. Her ne kadar ilk başta İmparator Nero’nun bu yangını çıkardığı düşünülse bile, daha ileriki zamanlarda bunun öyle olmadığı ortaya çıkmıştır.

Roma'yı Kim Yaktı? Büyük Roma Yangını Ne Zaman, Sonuçları Nelerdir?

O yüzden ilk başta yangının bir kaza olduğu dile getirildi. Fakat daha sonra yapılan inceleme ve araştırmalar kapsamında, bir Hıristiyan topluluğunun suçunu itiraf etmesi ile beraber yangını sebebi ortaya çıkarılmıştır. Bu bağlamda tarihi açıdan da oldukça önemli bir dönem olduğunu ifade etmek gerekir.

Roma'yı Kim Yaktı?

Roma'yı İmparator Neron’a karşı nefret besleyen bir Hıristiyan topluluğu yapmıştır. Milattan sonra 64 yılında ortaya çıkan yangın, Roma'nın tamamını ateş altında bırakmış ve kenti yok etmiştir. O sırada İmparator Neron Roma şehrinde olmadığına dair belli başlı kanıtlar bulunuyor. Bu bağlamda daha sonra yapılan itiraf ile birlikte bir Hristiyan topluluğunun bu yangını çıkardığı öğrenilmiştir.

Paletine tepelerinde başlayan bu yangın daha sonra rüzgarın etkisi ile birlikte kuzeye doğru ciddi anlamda yayılmıştır. Yangın çok yüksek noktaya çıktığı için o dönem eldeki imkanlar yangının söndürülmesi ne engel olmamıştır. Böylece milattan sonra 64 yılında Roma tamamen yanlış ve kentin yok olmasına sebep olmuştur.

Haberin Devamı

Büyük Roma Yangını Ne Zaman Çıktı?

Büyük Roma yangını milattan sonra 64 yılında çıkmıştır ve tarihin en önemli yangınlarından biridir. Belli bir bölgede başlaması ile beraber rüzgarın etkisi nedeniyle kuzeye doğru ciddi bir yayılım göstermektedir. O sırada Roma şehrinde olmadığı bilinen İmparator Neron, daha sonra suçluları ortaya çıkararak onları cezalandırmıştır.

Kısa bir süre içerisinde önemli oranda yayılan büyük Roma yangını, kentin tamamen yok olmasına etki yaratmıştır. Bu yönüyle önemli bir dönüm noktası olmasının yanı sıra, pek çok değişiminde gerçekleşmesine etki verdiğini söylemek mümkün.

Büyük Roma Yangını Sonuçları Nelerdir?

Büyük Roma yangını belli başlı sonuçları ile beraber önemli bir yere sahiptir. Ciddi bir yangın olması ile birlikte başta Roma İmparatorluğu olmak üzere birçok farklı ülkeyi ve durumu önemli oranda değiştirmiştir.

- Büyük Roma yangını şehrin 14 büyük bölgesinden önemli kısmını yok etmiştir.

- Şehrin yedi bölge ise kısmen küle dönmüştür.

Haberin Devamı

- Jüpiter stator tapınağı, Neron’un Sarayı ve Vesto tapınağı önemli oranda zarar görmüştür.

- İmparator Neron’dan nefret eden bir Hıristiyan İmparatorluğu tarafından yangının çıktığı bilinmektedir.

Bu şekilde öne çıkan birçok farklı sonucu ile beraber büyük Roma yangını önemli bir yer taşır. Özellikle Roma İmparatorluğu'nun ciddi anlamda değişim göstermesine etki sağladığını ifade etmek mümkün. Kısa bir süre içerisinde suçunu itiraf eden Hristiyan topluluğunun almış olduğu ceza ile beraber durum tam olarak sonuçlanmıştır.