Gazete Vatan Logo

‘Rip akıntısı’ alarmı!

Her yıl onlarca kişinin boğulmasına neden olan ve ‘çeken akıntı’ olarak bilinen ‘Rip Akıntısı’ konusunda uyarı yapıldı.

‘Rip akıntısı’ alarmı!

KARADENİZ’de etkili olan, halk arasında ‘çeken akıntı’ olarak bilinen ‘rip akıntısı’, konusunda vatandaşlar her yıl olduğu gibi bu yıl da uyarıldı. Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Rıza Zengin, rüzgarlı ve fırtınalı havalarda ‘rip akıntısı’nın meydana geldiğini belirterek, “Bu konu, Karadeniz’de çok yaygın olarak sürekli gündeme geliyor. Aşırı rüzgarlı ve fırtınalı havalarda ani derinleşmelerin olduğu durumda zaman zaman bu riskler oluşuyor. Samsun’un kendi insanı bu konuda biraz daha bilinçli. Ancak hafta sonlar dışarıdan gelenler büyük risk altında oluyor” dedi.

Çok iyi yüzücülerin bile ‘rip akıntısı’na karşı koyamadığını dile getiren Zengin, “Biz tedbir amaçlı şamandıralar çekiyoruz. Vatandaşlar bu şamandıraları kendilerine sınır olarak çizerlerse sorun olmuyor. Buradaki en büyük problem, denizin aşırı dalgalı olduğu durumlarda denize girilmesi. Rip akıntısı bu durumlarda meydana geliyor. Boğulanların arasında çok iyi yüzücüler bile var. Zaman zaman kurtarma amaçlı girenlerin boğulduğunu da görüyoruz. Geçen yıl 80’e yakın insanı kurtardık, 2 kişi boğuldu” dedi.

Haberin Devamı

Akıntıya kapılınca sahile doğru yüzmeyin
Uzmanlar, Rip akıntısının, denizin açıklarından sahile kadar bir hortum şeklinde uzandığını belirterek şunları söylüyor: Bu akıntıya yakalandığınızda yapacağınız ilk şey panik yapmamanız. Çünkü panik yapacak bir şey yok. Panik yapıp sahile doğru yüzmek isterseniz dünya şampiyonu yüzücü bile olsanız 70 km hızındaki akıntıya karşı koyamazsınız. Akıntıdan kurtulmanız aslında çok kolay. Yapacağınız tek şey panik yapmadan sahile doğru değil sahile paralel yüzmeniz. Sahile paralel yüzdüğünüzde bir süre sonra akıntıdan çıktığınızı göreceksiniz.