Gazete Vatan Logo

Polat Alemdar artık kitap okuyacak

Milli Eğitim Bakanı dizilerin yapımcı ve senaristlerine mektup göndererek, senaryolara çocukları kitap okumaya teşvik edecek sahneler konmasını istedi

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 50'ye yakın dizi ve filmin yönetmen, yapımcı ve senaristi ile bazı medya mensuplarına birer mektup gönderdi. Çelik mektubunda, çocukların okumaya teşvik edilmesini isteyerek, öğretmenlerin ve öğrenmenin yüceltilmesi gerektiğini söyledi. Çelik, yapımcılardan bu görüntülere daha sık yer vermelerini istedi. Çelik'in mektup gönderdiği diziler arasında Kurtlar Vadisi de bulunuyor. Çelik'in mektubu kabul görürse Kurtlar Vadisi'nin meşhur Polat Alemdar'ını bundan sonra sadece ateş ederken değil kitap okurken de görebileceğiz. Çelik mektubunda eğitimde yapılmaya başlanan reformlardan söz ederek, dizi film karakterlerinin daha çok kitap okumasını, okuma kültürünü okullarda yerleştirmek için Bakanlık'a yardımcı olmasını istedi. Çelik'in şiirsel bir üslup kullandığı mektubu şöyle: "Yeni sıralara, yeni dersliklere, gelişmiş ülkelerdeki yaşdaşlarının sahip olduğu eğitim imkanlarına kavuşan çocuk ve gençlerimizin sevinç çığlıkları ile uyanıyoruz
Okulun aydınlık yüzüyle yeni tanışan kız çocuklarının yüreklerinde yeşeren mahcup mutluluğun esintisiyle dalıyoruz gecelere." Çelik, çocuk ve gençlere okumayı sevdirmek istediklerini belirterek, "Onlara okumanın engin lezzetini tattıracak ve okuma kültürünü aşılayacak yeni ve önemli bir çalışmayı başlattık" diye yazdı. Çelik okullarda, "Okuma kültürü ve okullarda uygulama sorunları" konulu bilimsel toplantılar gerçekleştirdiklerini herkesih katkısını istedi.

Yapımcılar ne dedi?
Olumlu buluyorum
Birol Güven: Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in mektubu henüz elime ulaşmadı ama bu uygulamaya zevkle katılırım. Ancak hangi kitapları okutmak gerekir? Bunun için önce bir araştırma yapmak gerek. Tabii bu kitaplar reklama da girebilir. RTÜK'le de görüşmek gerek. Ama ne olursa olsun bakanın bu talebi mutlaka kabul görmeli. Eğitim için şart.

Evet ama RTÜK ne der?
Sinan Çetin: Okumak için insanların bir baskıya ihtiyacı yok. Bu konuda yapımcı olarak elimden geleni yaparım. Aynı zamanda yayınevi sahibiyim, kendi kitaplarımı kendi dizilerimde kullanmak istiyorum. Oyuncuların eline de kendi yayınevimden çıkan kitapları veririm. Ben bunu uzun süredir yapmak istiyorum. Ama buna RTÜK ne der, bilmiyorum. Açıklığa kavuşması lazım.

Biz zaten yapıyoruz
Çağan Irmak: Çemberimde Gül Oya'nın her bölümünde biz kesin bir kitapa yer veririz. Ben buna Aşmalı Konak'ta da dikkat ediyordum.. Bu konuda RTÜK'ten çekinmek gerektiğini düşünmüyorum. Kitap hiç bir zaman reklama girmez. Bugüne kadar dizimizde Cemal Süreya'nın Sevda Sözleri, Mehmet Eroğlu'nun Yarım Kalan Yürüyüş ve İnci Aral'ın Mor isimli kitabını kullandık.

Oyuncular ne dedi?
Gençler için iyi olur
Selda Akkor: Ülke olarak eğitim düzeyini farklı bir çizgiye taşıyamazsak ileriye gidemeyiz. Milli Eğitim Bakanlığı yerinde bir uygulamaya gidiyor. Senaristler kitabı belirleyerek kahramanların eline vermeli. Çocuklar ve gençler açısından yararlı olur diye dişünüyorum. Diziler böylece daha anlam kazanır.

Bakanlık çok haklı
Mehmet Aslantuğ: Bu konuda insanları teşvik etmek adına çok haklı bir mektup. Çünkü insanlar artık zamanlarının önemli bir bölümünü televizyon karşısında geçiriyor. Gençleri kitap okumaya teşvik edeceğini düşünüyorum. Milli Eğitim Bakanlığı'nın isteğine destek vermek lazım. Dizi dünyası buna destek vermeli.

Çok yerinde bir talep
İpek Tuzcuoğlu: Televizyonun gücününün Milli Eğitim de farkına varmış olacak ki böyle bir destek istemiş. Ve bence çok yerinde bir talep. Zaman zaman biz de dizilerde bunu yaptık ve yararını da gördük. Örneğin Çocuklar Duymasın dizisi bu konuda çok faydalıydı. Ben bir oyuncu olarak ekrandan böyle bir destek vermeyi isterim.

Haberin Devamı