Gazete Vatan Logo

Otoyol ve Köprülere Uygulanacak Dinamik Fiyatlandırma nedir?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde ‘’dinamik fiyatlandırma’’ sistemine geçileceğini duyurdu. Otoyol ve köprülerde anlık fiyat değişikliği yapılacak. Peki dinamik fiyatlandırma nedir? Nasıl uygulanır?

Otoyol ve Köprülere Uygulanacak Dinamik Fiyatlandırma nedir?

2020 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda otoyol ve köprü ücretlerine ilişkin yeni bir düzenlemeye yer verildi. Dinamik fiyatlandırma olarak anılan bu düzenlemeyle fiyat talebin yoğunluğuna göre belirlenecek. Havayolu şirketlerinin kullandığı bu yöntemle işletmecinin zarar görmesine neden olmadan vatandaşın yoğunluğun az olduğu günlerde vatandaşın otoyol ve köprüleri daha ucuza kullanmasını sağlayacak. Peki, Dinamik Fiyatlandırma nedir? Nasıl uygulanır?

Dinamik Fiyatlandırma nedir?

Dinamik fiyatlandırma, talebe göre fiyatın sürekli olarak değiştirilmesidir. Fiyat esnek bir yaklaşıma dayanır.

2020 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda otoyol ve köprü ücretlerine ilişkin yeni bir düzenlemeye yer verildi. Programa göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 2020 yılı içerisinde otoyol ve köprü ücretlerinin anlık değişkenlik gösterebileceği ‘’dinamik fiyatlandırma’’ çalışmaları başlayacak.

Dinamik Fiyatlandırma Nasıl Uygulanır?

Dinamik fiyatlandırma sistemi yapay zekâ ile çalışıyor. 7 gün 24 saat boyunca yazılım üzerinden takip edilebilecek olan sistem, yazılımı sayesinde talebin yoğunluğunu ve azlığını tespit edebilecek. Fiyat değişikliğinin anında şekillenip, kontrol edilmesine imkân tanıyan sistem, geçmiş aramaları da kayıt altına alabiliyor.

Haberin Devamı

Fiyatlandırma stratejisi de bu yazılımlar aracılığıyla talebin yoğunluğuna ya da azlığına göre değişebiliyor. Havayolu şirketlerinin de kullandığı yöntemle, işletmecinin zararına yol açmadan, daha az yoğun dönemlerde daha ucuza kullanılabilecek.