Gazete Vatan Logo

Organ taciri doktora suçüstü

Arkadaşlarının organlarını sattığını ama parasını alamadığını iddia eden silahlı 4 kişi hastane bastı.Gizli bölmelerde organ nakli için ameliyat masasına yatırılan 4 yabancı bulundu.

İSTANBUL Bostancı'da adını yasadışı organ nakli yapmakla duyuran Yusuf Erçin Sönmez'e ait Özel Sönmez Hospital'a gelen 4 kişiyle polis arasında silahlı çatışma çıktı. Bir polis memurunun yaralandığı olay sonrası mühürlü olduğu öne sürülen hastanede yapılan incelemelerde, hastanenin gizli bölmelerinde organ nakli için ameliyat masasına yatırılan 4 kişi bulundu. Olayla ilgili olarak kaçak organ nakli yaptıkları öne sürülen, aralarında yabancı uyruklu doktorlar ile Doktor Yusuf Erçin Sönmez ve kardeşinin de bulunduğu 17 kişi gözaltına alındı.

Olay saat 23.30 sıralarında Bastancı'daki Özel Sönmez Hospital'da meydana geldi. Arkadaşlarının organlarını sattığını ancak parasını alamadığını idda eden kimliği henüz öğrenilemeyen silahlı 4 kişi hastaneyi basarak yetkililerle tartışmaya başladı. Bu esnada hastane yetkilileri durumu polise bildirdi. Olay yerine gelen polis ekiplerinin `teslim ol' çağrısına zanlılar ateşle karşılık verdi. Açılan ateş sonucu bir polis memuru kalçasından yaralandı. Yaralı polis memuru Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alınırken, olay yerine takviye ekip istendi.

ARKADAŞLARININ ORGANLARININ ÇALINDIĞINI İLERİ SÜRDÜLER

Hastaneye gelen takviye polis ekipleri, 3 kişiyi etkisiz hale getirerek silahları ile birlikte gözaltına aldı. Uzun süre direnen diğer zanlı ise Asayiş Şube Müdürü tarafından teslim olmaya ikna edildi. Gözaltına alınan zanlılar ekip otosuna bindirilirken, gazetecilere, bu kişilerin arkadaşlarının organlarını çaldıklarını söylediler

YASADIŞI ORGAN NAKLİ YAPMA HAZIRLIĞINDAYMIŞLAR

Olay sonrası hastanede araştırma başlatan polis ekipleri inanılmaz bir manzara ile karşılaştı. Daha önce birçok kez izinsiz organ nakli yapıldığı gerekçesiyle basılan ve yaklaşık bir ay önce de aynı gerekçeyle mühürlendiği belirtilen hastanenin gizli bölmelerinde organ nakli için ameliyat masasına yatırılan yabancı uyruklu 4 kişiyi tespit etti. Olayla ilgili olarak aralarında yabancı doktorlar ve Doç. Dr. Yusuf Erçin Sönmez, ile kardeşi Bülent Sönmez'in de bulunduğu 17 kişi gözaltına alındı. Ameliyat masasına yatırılan yabancı uyruklu 4 kişi ise sedyelerle hastaneden çıkarılarak ambulanslarla Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.

Hastaneyi basan silahlı 4 kişinin ise daha önce getirdikleri organların ücretini almak için geldikleri ileri sürüldü.


AYNI SUÇTAN YARGILANMIŞ, CEZASI ERTELENMİŞTİ

1997 yılında Uğur Dündar yönetimindeki Arena programı, şu an Özel Sönmez Hospital'ın sahibi olan Yusuf Erçin Sönmez'in yoksul Türk vatandaşlarının böbreklerini, yurtdışından bulduğu hastalara para karşılığı verdiğini ortaya çıkarmıştı.

Ardından 1998 yılı Ağustos ayında Romanya İçişleri Bakanlığı'ndan gönderilen bir yazı, yasadışı organ naklinin uluslararası boyut kazandığını da gözler önüne serdi. Buna göre Sönmez, işbirliği yaptığı İsrailli bir profesörle Türk, Romanya, Bulagristan, Moldavya, Beyaz Rusya ve Rusya ülkelerinin genellikle yoksul vatandaşlarından cüzi fiyatlara aldığı böbrekleri Türkiye'de bazı özel hastanelerde yapılan operasyonla ihtiyacı olan İsrail, İngiliz, Fransız vatandaşlarına nakil yaptıkları ortaya çıktı. Doktor Yusuf Erçin Sönmez'in de aralarında bulunduğu 26 kişi `cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak' ve `yasadışı organ nakli' suçlarından Kartal 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandı. Mahkeme, 27 Şubat 2004 tarihli kararında, Yusuf Erçin Sönmez'i `organ mayfası oluşturmak'tan 1 yıl 1 ay 10 gün hapis cezasına çarptırdı. Yargıtay 8'inci Ceza Dairesi de bu kararı 26 Ocak 2005 tarihinde oybirliği ile onayladı. Sanıklar hakkında verilen hapis cezaları daha sonra ertelendi.

Haberin Devamı