Gazete Vatan Logo

Mıknatıs Kullanım Alanları Nelerdir? Mıknatısın Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler...

Sahip olduğu özellik nedeniyle birçok maddeyi kendisine çekme özelliğine sahip olan mıknatıs, hayatın birçok alanında kullanılabilmektedir. Mıknatıs; demir, nikel ve kobalt gibi maddeleri kendisine çekme işlemini gerçekleştirmektedir.

Mıknatıs Kullanım Alanları Nelerdir? Mıknatısın Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler...

Doğada taş şeklinde oluşan mıknatıs sahip olduğu çekim kuvvetiyle manyetik alan oluşturabilme özelliğine de sahip olarak bilinmektedir. Doğal olarak bulunan mıknatıs, işlenerek farklı formlara da getirilebilmektedir. 

Mıknatıs Kullanım Alanları Nelerdir?

Manyetik metallerden oluşan bir nesne olarak bilinen mıknatıs, çeşitli malzemeleri sahip olduğu manyetik alan nedeniyle çekebilmektedir. Mıknatıslar S ve N olmak üzere iki kutuptan oluşmaktadır. Sahip oldukları özellik nedeniyle de zıt kutupları kendilerine çekebilirler.

Doğada bir taş olarak oluştuğu bilinen mıknatıs, sahip olduğu manyetik alan nedeniyle de birçok alanda kullanılabilmektedir. İlk olarak akla gelen özelliği çekme olsa bile mıknatısın aynı zamanda itme özelliğine sahip olduğunu da bilmekte fayda vardır. Sahip olduğu itme özelliği de kullanım alanlarını genişletmektedir. 

Elektromıknatıslar genel olarak hoparlörde, elektrikli çanlarda ve elektrikli vinçlerde kullanılmaktadır. 

Denizci pusulalarında da mıknatıslar kullanılmaktadır. 

Haberin Devamı

Manyetik iğneler oluşturmak için kullanılır. 

Demir, nikel, kobalt gibi maddeleri diğer maddelerden ayırmak için kullanılabilir. 

Elektrikli hızlandırıcılarda da kalıcı mıknatıslar kullanılmaktadır. 

Elektrik motorlarında ve jeneratörlerde de mıknatısın kullanıldığı söylenebilir. 

Mıknatısın Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler

Günlük hayat içinde de mıknatısın kullanıldığı birçok çeşitli alan bulunmaktadır. Manyetik alan üretmesi nedeniyle farklı alanlarda kullanılması mümkün olmaktadır. Demir, kobalt ve nikel gibi bazı metalleri çeken mıknatıs, aynı zamanda bakır ve alüminyum gibi bazı malzemelere de etki edebilmektedir. 

Buzdolabı kapaklarının kapalı tutulabilmesi için mıknatıs kullanılmaktadır. 

Çocukların kullandığı yazı tahtaları da yine mıknatıs kullanılarak üretilmektedir. Aynı şekilde bazı yapbozların yerlerine yerleştirilmesi için de yine mıknatıs kullanıldığı söylenebilir. 

Ses çıkarmak için kullanılan her türlü cihazın içerisinde de mıknatıs bulunduğu bilinmektedir. Aklınıza gelebilecek olan her türlü cep telefonu, kulaklı ve hoparlör gibi cihazın içerisinde de mıknatıs yer almaktadır. Yine aynı şekilde cihazda bulunan mıknatısın gücüne göre ses kalitesinin artacağını söylemekte mümkündür. 

Haberin Devamı

Reklam kartları ve buzdolabı magnetlerinde de mıknatıs kullanıldığı bilinmektedir.

Kredi kartlarının arka kısımlarında bulunan manyetik şeritler de yine mıknatıs içermektedir. 

Çocuk oyuncaklarında mıknatıs oldukça fazla kullanılan bir malzemedir. Çocuklar için üretilen dart oyununun güvenli olması açısından mıknatıslı bir şekilde üretildiğini söylemek mümkün olmaktadır.

Yine oltaların ucuna yerleştirilen mıknatıslar yardımıyla balık tutma oyunu da mıknatıstan faydalanılarak oynanmaktadır. Hayatın birçok alanında aktif olarak kullanıldığı söylenebilir.