Gazete Vatan Logo

Mars’ta hayat var mı?

Phoenix’in Kızıl Gezegen’e inmesi, “Mars’ta hayat var mı” sorularını tekrar gündeme getirdi. Uzmanlar, bir zamanlar Mars’taki canlıların su altında yaşadığını düşünüyor

BİLİM adamlarına göre 10 aylık yolculuktan sonra Mars’a inen Phoenix’in şu anda Mars’ta yaşam bulmasının olasılığı neredeyse sıfır. Ancak daha önceki araştırmalarda, gezegende bir zamanlar su bulunduğu neredeyse kanıtlandı. Mars’ın yüzeyindeki oyukların 700 bin ile 1 milyon yıl önce akarsular ve göller nedeniyle oluştuğu biliniyor. Şimdilik tek umut, 90 gün boyunca gezegen yüzeyi ve havasının analizini yapacak olan Phoenix ve benzeri araçların canlı fosilleri bulmaları. Bunlar mikroskobik bakteriler veya mikrop fosilleri olabilir. “Marslılar neye benzer” kitabının yazarları İngiliz bilimadamları Jack Cohen ve Ian Stewart’e göre Mars’ta bir yaşam olduysa bu canlıların iskeleti veya omurgası yoktu. Yaşam büyük olasılıkla su altındaydı. Yani aslında Marslılar bir bakıma balıklar ve su altı canlılardan oluşuyordu.

420 milyon $’lık proje

Kızıl Gezegen’e DVD gÖtürdü

Phoenix, Mars’a bilimkurgu yazarları Carl Sagan ve Arthur Clarke’tan mesaj taşıyan bir DVD de götürdü. Mars’a yerleşecek ilk insanlara yardımcı olması için hazırlanan DVD bin yıl bozulmayacak.



Haberin Devamı