Gazete Vatan Logo

Kutnu kumaş nedir? Gaziantep Kutnu kumaşının özelliği nedir?

Türkiye’de yalnızca Gaziantep’te dokunan dokuma türü olan Kutnu kumaşı saray kumaşı olarak da biliniyor. Gaziantep’in coğrafi işaretli yöresel kumaşı olan Kutnu kumaşının özelliği pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Peki, Kutnu kumaş nedir? Gaziantep Kutnu kumaşının özelliği nedir? Kutnu kumaş Gaziantep’e özgü mü? Kutnu kumaşı nerelerde kullanılır? İşte detaylar…

Kutnu kumaş nedir? Gaziantep Kutnu kumaşının özelliği nedir?

Saray kumaşı olarak bilinen Kutnu kumaşı Gaziantep’e özgü kumaşlardan biridir. Coğrafi işaretli olan Kutnu kumaşı el tezgahlarında üretiliyor.

Kutnu kumaş nedir?

Ham maddesi olan floş, suni ipek ve pamuk ipliğinden oluşur. Kutnu, tamamen el tezgâhlarında ve değişik şekillerde dokunmaktadır.

Gaziantep Kutnu kumaşının özelliği nedir?

Antep Kutnu Kumaşı, Gaziantep’te yüzyıllardır üretilen ve kullanılan genellikle çözgü sateni veya bez ayağı örgü ile dokunan, boyuna çizgili desenlerden oluşan bir tür atlas kumaştır. Çözgüsü ince ipek, atkısı pamuk ve ipek karışık atılmış, çoğunlukla yollu bir kumaştır. Zamanla çözgüsü suni ipek (floş) iplik, atkısı pamuk iplik kullanılmaya başlanmıştır.

Kutnu kumaşı nerelerde kullanılır?

Kutnu kumaşı yöresel bir kıyafetlerde kullanıldığı gibi, çeşitli aksesuar, turistik giysi, çanta, terlik, perdelik kumaş ve milli kıyafetlerde de kullanılmaktadır.

Antep Kutnu Kumaşı’nın özellikleri

- Çözgü adı verilen dikey ipliklerde, ilk dönemlerde ince ipek kullanılmış olup son dönemde ise 100, 120, 150 denye numaralı suni ipek (floş) ipliği kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

- Atkı adı verilen yatay ipliklerde 20/NE iki kat pamuk ipliği kullanılmaktadır.

- Haşıl hammaddesi olarak kayısı ağacından elde edilen doğal kitre zamp reçine kullanılmaktadır.

- Renkli çözgülerin oluşturduğu boyuna çizgili desenlerden oluşmaktadır. Bu çizgilerin oluşturduğu yolların genişlikleri, renkleri ve desenleri farklılık göstermektedir.

- Çözgü ipliklerinin bağlama batik tekniği ile renklendirilmesinden dolayı kendiliğinden oluşan desenler bulunmaktadır.

- Kullanılan ipliğin kalınlık ve inceliklerine göre Antep Kutnu Kumaşların 1 cm deki atkı tel sayısı 10-12, 1 cm deki çözgü tel sayısı 56-70 arasında değişmektedir.

- Antep Kutnu Kumaş’larda kullanılan örgüler, genellikle çözgü sateni veya bez ayağı olup, yer yer rips örgü de kullanılmaktadır. Antep Kutnu Kumaş, yöre insanının geleneksel giysilerinde, halk oyunları kıyafetlerinde ve ayrıca günlük hayatta kullanılan fular, yelek, gömlek, kravat, çanta ve benzeri giyim eşyaları ile perde, döşemelik kumaş ve benzeri dekorasyon ve süs eşyalarının yapımında kullanılmaktadır.

Haberin Devamı