Gazete Vatan Logo

Kömür Kullanım Alanları Nelerdir? Kömürün Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler...

Kömür, çağın en önemli yer altı kaynaklarından biri olan ön plana çıkmaktadır. Daha çok elektrik üretiminde, ısınma amacıyla, enerji amaçlı ve buhar üretiminde kömür kullanılmaktadır.

Kömür Kullanım Alanları Nelerdir? Kömürün Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler...

Kömür, konutlarda, sanayi ve ulaştırmada ısınma amacıyla, termik santralde ise elektrik enerjisi üretiminde kullanılır. Dünyada elektrik üretiminin yaklaşık %40'lık bir bölümü kömürden sağlanır. Birçok ülke de elektrik üretiminin önemli bir kısmını kömürden elde eder. Kömür, demir çelik ve çimento imalatında, elektrik üretiminde, buhar üretmek ve ısınmak amacıyla endüstriyel proseslerde de kullanılır. 

Kömürün Günlük Hayatta Kullanıldığı Yerler...

Kömür temel olarak yakıt ve enerji alanlarında kullanılsa da birçok farklı alanlarda kullanıldığı da bilinir. En başta ev ve iş yerlerinde ısınma amaçlı kullanıldığı bilinen kömür sanayi ve endüstri alanında da kullanılır. Birçok endüstriyel alanda ve sanayi alanında hem yakıt hem de elektrik amacı ile kullanılabilir.

Çimento imalatı ve demir çelikte kullanımının yanı sıra kimya endüstrisinde de enerji amaçlı kullanımı ile ön plandadır. Kömür geçmişten günümüze kadar önemli kullanım alanlarına sahip olmuş bir maddedir. Kömür ısıtıldığı zaman kok kömürü halini alır ve bu şekilde değerlendirilmesi de mümkündür. Kimya endüstrisinde, ısınma amacıyla ve endüstriyel proseslerde buhar üretmek için de kömür kullanılır.

Haberin Devamı

Kömürün Özellikleri Nelerdir?

Kömür, doğal yapısı ile birlikte getirmiş olduğu birçok özellik sayesinde de ön plana çıkmaktadır. Bu özellikleri nedeniyle kömür enerji ve yakıt eşliğinde uluslararası platformlarda da değerlendirilir. Homojen olmayan ve aynı zamanda kompakt bir yapıya sahip olan kömür lignoselülozik bitki parçalarından oluşmuştur.

Tabakalaşma göstermesiyle birlikte içinde daha çok karbon bulunur. Yüksek yapılı bir madde olan karbon etkisi sayesinde yakıt ve enerji anlamında önemli bir yer tutar. Siyah ve kahverengi tonlarına sahip olan kömür bataklıklarda oluşmuş doğal bir yeraltı kaynağıdır. Yakıt amaçlı kullanımı fazla olan kömür günümüzde yakıt ve enerji alanlarında çok sık kullanılmaktadır.

Kömür Neden Önemlidir?

Kömür, hem ülkemizde hem de dünya genelinde önemli bir yer altı kaynağı olarak karşımıza çıkar. Dünya kömür rezervleri ortalama 50 ülkede bulunur ve bugünkü kullanım dışında da 230 yıl daha yetecek kadar ömrü vardır. Kömür, durağa olduğundan taşınması, kullanılması ve aynı zamanda depolanması ve kolay fosil yakıt olduğundan da önemlidir.

Haberin Devamı

Bugünkü teknoloji kullanılarak çevreye herhangi bir zarar vermeden kömürün yakılması ve kullanılması da mümkündür. Kömür rezervleri birçok ülkede dağınık bir şekilde bulunduğu için tekelleşme ve bunun sonucunda da alıcıların zor durumda kalması zor olur.

Alıcıların başka kaynaklara yönelmeleri mümkündür. Global olarak modern dünyada hayati bir öneme sahip olan enerji sağlamakta da kömür rekabet yaratmaktadır. Tüm dünyada elektrik enerjisinin ana kaynağı olarak kömürü söylemek mümkündür. Kömür, bir yer altı kaynağıdır ve dünya genelinde de önemli yere sahiptir.