Gazete Vatan Logo

Kesme İşareti Nedir, Ne İşe Yarar? Kesme İşaretinin Görevleri Nelerdir, Nerelerde Kullanılır?

Bir ek ya da harften sola gelen ekleri ayırmak için kullanılan işaret kesme işareti olarak ifade edilmektedir. Genel çerçevede özel isimler sonrası gelen ekleri ayırmak için daha fazla kullanıldığını söylemek mümkün. Bunlar şehir isimleri, özel isimler gibi birçok farklı durum üzerinden ele alınmaktadır.

Kesme İşareti Nedir, Ne İşe Yarar? Kesme İşaretinin Görevleri Nelerdir, Nerelerde Kullanılır?

Aynı zamanda kurum ve kuruluş ile birlikte özel adlara getirilen yapım ekleri sonrası değerlendirilmektedir. Böylece dilbilgisi kuralına uyumlu şekilde doğru cümle kurma şansı elde edilmektedir. Hem günlük yaşamda hem de resmi yazışmalarda çok fazla kullanılan bir dil bilgisi kuralı olduğunu söylemek mümkün.

Kesme İşareti Nedir?

Kesme işareti genel olarak bir harf ya da bir ekten sonra gelen bir işaret olarak değerlendirilmektedir. Örneğin a’dan şeklinde yazılışı ile birlikte burada olduğu gibi kesme işareti kullanılmaktadır. Diğer yandan Balıkesir'den yazıldığı zaman yine görüldüğü gibi kesme işareti kullanılır.

Aynı zamanda devlet kamu ve kurum ile birlikte özel sektör bakımından da kuruluşlarda yapım eklerine ayırmak için önemli bir yer tutar. Bu sebepten dolayı özel isimler ya da diğer tüm özel kurum ve kuruluş isimleri kapsamında kesme işaretinin değerlendirildiğini söylemek mümkün.

Kesme İşareti Ne İşe Yarar?

Birçok farklı alanda kullanılması ile beraber kesme işareti en önemli dil bilgisi kuralları içerisinde yer almaktadır. Özellikle genel çerçevede özel isimler için hemen arkasından gelen yapım ekleri adına kullanılır. Aynı zamanda kişi adlarından sonra gelen saygı ve unvan sözlerini getiren ekleri ayırmak için yine değerlendirilmektedir.

Haberin Devamı

Kamu kurum ve kuruluşların yanı sıra özel sektör üzerinden kurum isimlerini değerlendirirken yine yapım eklerinin arkasından gelen bir işarettir. Böylece kesme işaretini kullanmak suretiyle o ismin özel isim olduğu anlaşılmaktadır. Cümle içerisinde dil bilgisi üzerinden Türkçeyi doğru kullanmak için ve durumu anlatabilmek amaçlı önemli bir yere sahiptir.

Kesme İşaretinin Görevleri Nelerdir?

Temel anlamda kesme işaretinin görevi özel isimler üzerinden gelen yapım eklerine ayırmaktır. Bu görev bütün özel isimler ve kurum ve kuruluşlar için kamu ve özel sektörü üzerinden geçerlidir. 

Kesme İşaretinin Görevleri Nerelerde Kullanılır?

Kesme işareti başta özel isimler olmak suretiyle aynı zamanda kurum ve kuruluşların isimlerini yapım eklerinden ayırmak için kullanılır. Sadece isimler değil aynı zamanda harfler üzerinden de yine yapım eklerine ayırma noktasında etkilidir.

Haberin Devamı