Gazete Vatan Logo

‘Kartallar’ yuvasını dostlarına açtı...

Dünyanın en tecrübeli hava kuvvetleri arasında gösterilen Türk Hava Kuvvetleri, 104 yıllık tecrübesi ve yüksek teknolojik imkanlarını dost ve müttefik ülkelere açtı. Yabancı pilot adayları, bröve takabilmek için Türk Hava Kuvvetlerinin ‘pilot yuvası’ olan 2. Ana Jet Üs Komutanlığı’ndaki Çok Uluslu Uçuş Eğitim Merkezi’nde eğitim almaya başladı.

‘Kartallar’ yuvasını dostlarına açtı...

Türk Hava Kuvvetleri’nin yegane pilot kaynağı niteliğindeki üste kurulan Çok Uluslu Uçuş Eğitim Merkezi’nde, Pakistan ve Güney Kore’den gelen pilot adayları, zorlu eğitim sürecine başladı. Aldıkları eğitime göre başlangıç uçuş eğitimine iki kişilik SF-260D pervaneli uçaklarla başlayan adaylar, 22 sortilik uçuş tecrübesi edindiği 3 aylık dönemin ardından temel uçuş eğitiminin ilk aşamasına geçiyor. Adaylar bu aşamada KT-1T tipi jet uçaklarla 37 sortilik gerçek uçuş yaparak yeteneklerini geliştiriyor. Temel uçuş eğitiminin ardından başlayan tekamül uçuş eğitiminde tercihe göre jet pilotu adayı öğrenciler KT-1T ve T-38M, kargo ve helikopter pilot adayları ise CN-235 ulaştırma uçakları ve Cougar helikopteriyle eğitimlerini sürdürüyor.

Merkezdeki Simülatör Filo Komutanlığı’nda Havelsan tarafından geliştiren son teknoloji uçuş simülatörlerinde eğitimlerine başlayan pilot adayları, teorik bilgilerini ise Bilgisayar Tabanlı Eğitim Sistemi’yle tamamlıyor.

Haberin Devamı

Hayatta kalma dersleri

Pilot adaylarına kaza kırım durumunda nasıl hayatta kalacakları ve farklı senaryolara göre kaçma kurtulma yöntemleri de öğretiliyor. Yaklaşık 15 aylık zorlu eğitimi tamamlayabilen adaylar, brövelerini takarak pilot olmaya hak kazanıyor.

İlk konuklar Pakistan ve Güney Kore’den

Haziran ayında hizmete açılan merkezin ilk yabancı konukları Pakistan’dan iki pilot adayı ve bir öğretmen ile Güney Kore’den bir öğretmen oldu.