Gazete Vatan Logo

K Vitamini İçeren Besinler Nelerdir? En Çok K Vitamini Barındıran Gıdalar Listesi...

K vitamini vücut için en önemli vitaminlerden biridir. Çünkü K vitamini sağlıklı kemikler oluşturmak, kalbi güçlü tutmak ve kanın pıhtılaşması için yardımcı olmak gibi görevlere sahiptir. 

K Vitamini İçeren Besinler Nelerdir? En Çok K Vitamini Barındıran Gıdalar Listesi...

K vitamini içeren besinler lahana, marul, yeşil soğan, brokoli, hindiba, kuşkonmaz, ıspanak ve Brüksel lahanasıdır. Meyvelerden ise avokado, kivi ve yaban mersininde k vitamini bulunur. K vitamini içeren diğer gıdalar ise ciğer, ton balığı, erişte, matcha ve dana eti sosistir.

En Çok K Vitamini Barındıran Gıdalar Listesi...

K vitamini vücut açısından önemli bir vitamindir ve düzenli olarak gıdalardan da alınmalıdır. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler ne iyi K vitamini kaynakları olarak bilinirler. K vitamini asıl olarak bir grup bileşik olarak kabul edilir. Bu bileşikteki en önemli vitaminler de K1 ve K2 vitaminleri olur.

K1 vitaminini yeşil yapraklı sebzelerden ve diğer sebzelerden almak mümkündür. K2 vitamini ise daha çok et, yumurta, peynir ve kırmızı etten alınır. En çok K vitamini barındıran gıdalar lahana, ıspanak, kabak, pancar, maydanoz, kuşburnu, brokoli, marul ve soya fasulyesidir.

K Vitamini Faydaları Nelerdir?

K vitamininin insan vücuduna birçok faydası vardır. Bazı yapılan çalışmalara göre K vitamini alımıyla osteoporoz arasında ilişki olduğu saptanmıştır. Bazı çalışmalarda kemik yoğunluğunu iyileştirdiği ve kemiklerin korunmasını sağladığı da tespit edilmiştir. Yeterli miktarda K vitamini alan kadınların kalça kırılması yaşama risklerinin de daha düşük olduğu bilinir.

Haberin Devamı

Yüksek miktarda K vitaminine sahip olan 70 yaşın üzerindeki kişilerde hafıza performansının daha iyi olduğu da tespit edilmiştir. Yaşa bağlı olarak ortaya çıkan kalp rahatsızlıklarında da K vitamini oldukça etkilidir. Yeterli kadar K vitamini alan kişilerin inme geçirme riskleri de oldukça düşük olur. 

K Vitamini Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Yetişkin bireylerde K vitamini eksikliği nadir olarak rastlanan bir durumdur. Fakat K vitaminini bloke eden ilaçların sürekli olarak kullanılması K vitamini eksikliğine neden olabilir. Yeni doğan bebeklerde genellikle K vitamini eksikliği görülse de bu bebekler büyüdükçe geçer.

Anne sütünde az miktarda da olsa K vitamini vardır ve gıdaya geçene kadar bu vitamin bebeklerde yeterli görülür. K vitamini eksikliği en çok kanamaya, osteoporoz ya da osteopeniye neden olur. Antibiyotikler bağırsaktaki K vitamini üretmekle görevli olan bakterileri yok etme riski taşırlar.

Haberin Devamı

Bu nedenle birkaç haftadan daha uzun süreli olarak antibiyotik kullanan kişilerde vitamin seviyesi düşebilir. Uzun süreli antibiyotik kullanan kişilerde ise K vitamini eksikliği riskli boyutlara ulaşabilir. Bu gibi durumlarda mutlaka doktor kontrolünde vitamin testlerinin yaptırılması ve takviyelerin alınması gerekir.