Gazete Vatan Logo

Işık hızıyla 4 işlem!

Mental aritmetik eğitimi alan bu çocuklar, en çetin matematik işlemlerini 1 saniyede çözüyor

Matematik onlar için çocuk oyuncağı. Mental aritmetik eğitimi alan bu çocuklar, en çetin matematik işlemlerini 1 saniyede çözüyor, aynı anda hesap yapıp ezbere şiir okuyorlar.

Dünyada birçok ülkede uygulanan ve Türkiye’de 2008 yılından bu yana faaliyete geçen abaküs mental aritmetik sisteminin minik dahileri yaşlarından büyük rakamlarla uğraşıyor.

Çocuklarda hızlı bir zihinsel gelişim sağlayarak onlara sıradışı sayısal beceriler kazandıran Abaküs Mental Aritemetik (MENAR)’in küçük öğrencileri için artık matematik adeta bir çocuk oyuncağı. Hesap makinesi, kağıt, kalem gibi hiçbir araç kullanmaksızın yalnızca insan zihninin gücü ile aritmetik işlem yapma becerisini ifade eden MENAR, yaşları 4 ile 12 arasında değişen okul öncesi ve ilköğretim çağındaki çocuklara sadece hızlı hesaplama becerisi kazandırmıyor, odak ve dikkat kavramlarını doğru kullanmayı öğretiyor.

Kullanılan Çin abaküsü ile zihinsel gelişimi sağlayan Menar Mental Aritmetik’in nasıl bir sistem olduğunu anlamak üzere MENAR’ın İstanbul’da 1 yıl önce faaliyete geçen Atakent Şubesi’ni ziyaret ettik. Okul öncesi ve ilköğretim çağındaki çocukların ayrı ayrı dersliklerde eğitim gördüğü MENAR sınıflarında en dikkat çeken şey öğrencilerin ders masalarında kağıt, kalem vs. gibi araçların olmaması.

“Aynı anda keman çalıyor, hesap yapıyor”

10’ar kişilik sınıflarda eğitim gören öğrenciler haftada 1 gün 3 saat müzik eşliğinde mental aritmetik dersi alıyor. Tahtaya asılı olan bilgisayara yüklü olan programın ard arda verdiği 20 rakamı topluyor, çıkarıyorlar. Öğretmen bir ailenin çocuğu olan İdil Cemre 1 yıldır mental aritmetik eğitimi alıyor, Kasım ayından bu yana da keman dersleri alıyor. İdil Cemre’nin dershanede de bir keman hocası var. Atakent MENAR’ın 8 yaşındaki dahisi İdil Cemre’nin en önemli özelliği ise keman çalarken aynı zamanda tahtadaki ekranda gördüğü rakamlarla 4 işlem yapması. İdil Cemre’nin gelecekte ise çocuk cerrahı olmak istiyor.

Haberin Devamı